Rekonstrukce chaty s možností celoročního bydlení

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
27. 1. 2018
1 komentář
Rekonstrukce chaty s možností celoročního bydlení
Příspěvek stavebníka
Svépomocník Ondřej patří mezi tři nejaktivnější přispěvatele našeho webu za uplynulý rok. Chceme proto připomenout jeho stavební příběh, který začíná prohlídkou přízemního rodinného domu z roku 1908, jehož kouzlu s manželkou Andreou podlehli. Ano, tušíte správně, že ve shrnujícím článku se dozvíte to nejpodstatnější o rekonstrukci domu, kterou svépomocníci zvládli z velké části svépomocí. 

Prohlídka domu

Ondřejův příběh začíná prohlídkou nemovitosti - přízemního rodinného domu – který má sloužit jako víkendová chalupa s možností celoročního bydlení: No, co Vám budu vyprávět. Jedna místnost, tvářila se jako původní obývací pokoj s ložnicí dohromady a k tomu kuchyňský kout bez spotřebičů s pár rádoby šikovnými kuchyňskými skřínkami. Z chodby nalevo vedly dveře do zpustošeného podružného pokoje, a z tohoto průchozího do snad nějakého chléva? Prostě potěšení pro oko prozaika," pospsal první pocity z návštěvy budoucí chalupy Ondřej. Když ale manželka Andrea pronesla větu: „Budu ti to manželi tolerovat," vše bylo jasné a mohlo se začít s rekonstrukcí.

Projekt musí být promyšlený

Po desítkách hodin přemýšlení a plánování nakonec vznikl „projekt“ rekonstrukce. „Když řez, tak radikální. Nezůstalo mnoho původního. A na počítači se rekonstruuje a předělává v celku snadno. V reálu bych nerad trávil hodiny a dny předěláváním,“ vysvětlil Ondřej, proč si s projektem dali takovou práci.

Rekonstrukce chaty s možností celoročního bydlení
Reklama

Bourání a vyklízení

Po přípravách přišlo na řadu bourání, se kterým Ondrovi a jeho ženě pomohl rodinný příbuzný a bratr. Bouraly se zdi, stropy a také se vyklízelo: „Můžu říct, jestli něco byl oříšek, byla to právě ta půda, která byla jednak: stupňovitá, stejně jako podlaha pod ní umístěných pokojů, a především nesourodá. Někde pouze záklop z opracovaných kulánků a jinde dvojitá křížová skladba se škvárou a popelem.“ Co všechno a kolik toho bylo nutno vyklidit, si přečtěte v tomto článku.

Kanalizace – kam s jímkou?

Po jistých komplikacích s odpadní jímkou si Ondřej vybudoval kanalizaci sám: „Kanalizaci jsem zvolil do jímky typu KG, průměr 150 mm, a protože aby toho nebylo málo, musel jsem bourat i prostup obvodovou zdí (podezdívkou) do podlahy. Zde jsem s 87,5° kolenem prošel zdí a zredukoval i světlost trubky na 125 mm, a vytvořil si cestou dle projektu několik odboček.“ Více o kanalizaci najdete v tomto článku.

Rekonstrukce chaty s možností celoročního bydlení
Reklama

Podlaha s drenáží

Svépomocníci zvolili do domku betonovou podlahu s drenáží kamenivem a s drenážní trubkou o průměru 100 mm. "Jeden stavební den trvalo urovnávání podlahy, druhý stavební den trvala finální úprava s vložením geotextílie, která by v optimálním případě měla zamezit průsaku betonu a tím vyšší účinné výšce dýchatelné podlahy. Na další den jsem si objednal betonovou směs s přísadou pro zimní období v množství opět cca 4 m3 a začal si dělat pásky zhruba o síle 5 cm. Do pásů na šířku dvoumetrové vodováhy se pak vkládal beton, udusával lopatou a srážel ALU latí. Stačilo na to, po pečlivé přípravě, jeden stavební den, kdy se ve třech lidech povedlo provést betonáž 60 m2 podlahy." 

Pórobeton do starého domu?

Po stavbě štítu z cihel Porotherm 30 a po kultivaci zahrady Ondřej začal zdít příčky, za materiál si vybral Ytong: „Dostal jsem několik cenných rad od odborníků, někteří profesionálové kroutili hlavami, jiní se divili. Do staršího domu a s pórobetonem? Rozhodovacích kritérií pro výslednou volbu bylo několik praktických, a nikoliv esteticky funkčních hledisek. Především je to rychlost výstavby a její přesnost.“

Rekonstrukce chaty s možností celoročního bydlení
Reklama

Skladba stropu

S obytným podkrovím, kde budou příčky buď z lehčího materiálu nebo SDK, odborníci navrhli smrkové trámy o rozměrech 160x120 mm na příč, s délkou 5000 mm a středovou roztečí 800 mm. „To byla ta nejlepší varianta. 16x12 cm je běžně dostupná míra a 5 metrů délkových též. Celkem jsem napočítal tedy díky středové (osové) vzdálenosti trámů po 80 cm 17 kapes. No, nezdá se, ale byla to fuška na 2 pracovní (stavební) dny.“ Na pěknou fotogalerii se podívejte zde.

Štuková omítka

Na zednickou hrubou maltovou úpravu se rozhodl Ondřej aplikovat štuk. „Bylo třeba maltované zdi začistit a zapucovat rajblíkem. Pórobetonové tvárnice upravit škrabátkem, perlinkou a lepidlem a nachystat do před finální podoby. Není to nic těžkého. Hlídat si pouze přetahování a čištění. Nic víc. Mně 100 metrů trvalo cca 4 dny, vždy ve volnu, ale nedalo se jinak.“

Rekonstrukce chaty s možností celoročního bydleníRekonstrukce chaty s možností celoročního bydlení

Více o instalacích v Ondřejově domě si přečtěte v jeho článku, který je zároveň zatím posledním. Těšíme se na další pokračování a přejeme svépomocníkům, ať se jim daří a posíláme. Posíláme také dárkový balíček svépomocných vychytávek z našeho e-shopu. Všechny články od svépomocníka Ondřeje jsou k dispozici na tomto odkazu.

Také stavíte? Podělte se o tom s námi, možná inspirujete další stavebníky.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama