POSTUP: Montáž plechové střešní krytiny MAXIDEK

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
Kategorie: střešní krytina
6. 5. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Chcete zastřešit svůj dům lehkou krytinou, která zejména v případě rekonstrukcí nezatíží stávající krov a tím pádem není třeba provádět jeho zesílení? Pak je plechová střešní krytina MAXIDEK s imitací klasických tašek ideální volbou, a to nejen kvůli nízké hmotnosti, ale také pro její rychlou a poměrně snadnou montáž. Potřebujete jen vhodné nářadí a šikovné ruce.

O plechové střeše MAXIDEK

Plechová střešní krytina MAXIDEK je velkoformátová profilovaná střešní krytina imitující vzhled střešních tašek. Používá se pro zastřešení obytných i průmyslových staveb a vyniká nízkou hmotností - pouhých 5 kg na jeden metr čtvereční. Díky této vlastnosti je vhodná i pro přestavby a rekonstrukce, u kterých není třeba provádět zesílení krovu. Výrobcem doporučený minimální sklon střechy je 14 stupňů. Krycí šířka jedné tabule je 110 centimetrů a dodává se v délce až 7,6 metru. Jak správně montovat tuto krytinu, mi ukázal odborník Evžen Janeček ze Stavebnin DEK.

Laťování

První řada latí se klade na stojato, jako u většiny dalších typů krytin. Druhá lať je připevněna ve vzdálenosti 280 milimetrů od první latě. Pozor si dejte na správné měření. Vzdálenost 280 milimetrů je mezi spodní hranou první latě a horní hranou druhé latě.

POSTUP: Montáž plechové střešní krytiny MAXIDEK
Reklama

Další latě jsou rozmístěny už podle délky zalomení krytiny. Obvykle po 350 milimetrech. Tuto vzdálenost již měříme od horní hrany spodní latě po horní hranu horní latě.

Řezání nůžkami na plech

Na desce zakreslíme nároží a pomocí dlouhé vodováhy nebo rovné latě nakreslíme rysku pro odstřižení přebytečného kusu krytiny MAXIDEK. Na stříhání použijte nůžky na plech nebo speciální elektrický nástroj, bruska ani flexa se v tomto případě nehodí, mohla by narušit vlastnosti materiálu.

Montáž

Před montáží odstraníme ze střešní krytiny ochrannou fólii a připravíme si speciální FRS šrouby s hliníkovou podložkou a navulkanizovaným EPDM. EPDM je těsnicí materiál odolný povětrnostním vlivům a UV záření. Pro připevnění se používá přibližně 10 šroubů na jeden metr čtvereční.  Na spodní hraně desky se umisťuje šroub do dolní části každé vlny. Další šrouby se umisťují diagonálně do každé latě.

Reklama
POSTUP: Montáž plechové střešní krytiny MAXIDEK

Montáž kulatých hřebenáčů do nároží

Na nároží nejprve aplikujeme odvětrávací plisovaný pás. Urovnáme jej tak, aby přesah na obě strany krytiny v nároží byl stejný, následně jej přilepíme a vytvarujeme podle krytiny. Z kulatého nárožního hřebenáče odstraníme ochrannou fólii. Hřebenáč usadíme na větrací pás a přišroubujeme do každé horní vlny krytiny MAXIDEK.

POSTUP: Montáž plechové střešní krytiny MAXIDEK
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací