Vzkříšení

Autor: Zdeněk a Petra (2 příspěvky)
Kategorie: zdění příček
20. 2. 2017
0 komentářů
Vzkříšení
Příspěvek stavebníka
Tak jsme zase tu, dali jsme si delší pauzu, ale zase to stojí za to :). Jak jsem zmiňoval v předešlém článku, rozhodovali jsme se vyzdít obvodové zdivo. To jsme nakonec zatáhli a začalo se až v novém roce.

Obvodové zdivo se týkalo přístavby nové části domu, která se pak propojí s tou starou a bude tvořit jeden objekt. Takže po penetraci a nalepení izolační folie jsme zacali s tátou vyzdívat tu novou část. Pozemek máme částečně ve svahu a veškerý materiál se vozil do kopce v kolečku nebo převazně nosil ručně. Jako stavební materiál na obvodové zdivo jsme použili tvárnice porfix tlouštka 300mm s perodrážkou.

Důvod proč porfix? Akční cena,jednodušší manipulace a odlehčení stavby jako celku. Palety na zahradě mizely společně s fyzickou sílou...!:) Zase tak jsme se nenadřeli,měli jsme na to celé léto!:) No a na podzim jsem od manželčinýho dědy vyšmoulil pár sedmimetrových trámů a od známého koupil vysloužilou reklamní plachtu 10x10m,takovou tu macatou s nějakou slečnou...

Tak se ta nová přístavba na zimu provizorně zakryla pod plachtu a dodatečně osadila okny, aby nám tam nefoukalo. No přes chladné měsíce jsem si udělal rozvody vody,elektřiny,usadil vanu a celou koupelnu natáhnoul do perlinky. A přišlo další jaro (u nás je to taková pětiletka:)). Tadá......a teď přijde to nejhorší,nejhroznější a nejkrásnější!

Víte jaký je problém sehnat obytný karavan s doklady v požitelném stavu za rozumné peníze? Nakonec jsme našli...říkáme mu "Nacochata" a víc než půl roku se stal naší ložnicí a šatnou. Provizorní kuchyň a rozpracovanou koupelnu jsme používali již v nové přístavbě. A fungovalo vše pohodlně a celkem komfortně. Avšak až se mě někdo zeptá jestli nepojedeme s karavanem alespoň jednou na dovolenou, tak ho odkážu do uranového dolu. Tak a teď přišel ten DUBEN kdy stará chata se rozebrala jako perníková chaloupka. Zas taková pohádka to uplně nebyla a samo se neudělalo vůbec nic.

Mařenka odklízela dřevěná prkna,suť a vše co Jeníčkovi odpadlo od ruky. Půvabná,útulná chatička se proměnila v ruinu, kterou strhla tsunami. Po odklízení x tun suti,prachu a špíny by se dala zařadit do národních památek Unesco. Z původní základové desky trčelo pět pahýlů zdi do výšky 170cm. Jelikož původní překlady oken byly velice nízko a budoucí francouzské dveře mají 2,2m tak to muselo dolů.

Po úpravě otvorů na dveře i okna se zašaloval věnec, který zároveň tvoří překlady nad okny. Věnec o rozměrech 30x30cm vyarmovaný šesti 10mm roxorama a nad okny a dveřmi jsou traverzy ve tvaru I o výšce 18cm. To vše je provařeno a zdrátovano k již zhotoveném věnci k nové přístavbě a zalito betonem 3:1. Při míchání betonu do věnce jsme poprosili blízské sousedy o pomoc při míchání a distribuci betonu v kyblíkové podobně. Přesně tak, jak to dělali naši dedečkové a pradědečkové to funguje i dnes v 21-století.

Po vytvrzení věnce přišli na řadu stropní trámy, které mají 12X25X650cm ze smrkového dřeva, které byly před usazením částečně ohoblovány do pohledové podoby. Zaplavila nás částečná euforie, taková malá odměna za tu dřinu při bourání. Další fáze stavy byla nadezdívka na podkroví. Opět přišel na řadu porfix. Ten se vytahoval po jedné tvárnici vrátkem nahoru. Na věnec byl usazen do maltového lože a dál už jen lepidlo. Když jsme dokončili čtvrtou řadu, následovalo vylití druhého věnce. Ten byl olemován ne dřevěným bedněním jako u toho prvního, ale z 5cm porfixu. Potom znovu přišla dovnitř armatura. Tento druhý věnec, na nějž přijde už podzenice jsme vylili beton 150cm zaroh do štítu, aby nedošlo k roztržení stavby.

Pak šup šup vyzdění štítů a otvorů na dveře a okna. Následně po domluvě nastoupil tesař, který zhotovil krov,folii,krytinu zn.Bramak,plechování komínu,okapy a střešní výlez. Na tohle jsem si fakt sám netroufl. Tesař o roky mladší než já to zvládnul levou zadní a neočekávaně důsledně přesně. A úplně jsem zapomněl zmínit stavbu komínu. To jsem zfouknul sám,vždyť je to jenom keramzitová tvárnice, vata a keramická vložka. Sice ty tvarovky nebyly VŮBEC rovný, a vložky též křivé jako pr... ale zvládl jsem to brrr..

Po tom všem jsme chodili asi týden okolo našeho nového domu a nevěřili svým vlastním očím....avšak z euforiie nás brzy vyvedl přicházející podzim teda spíš zima... V karavanu fakt už byla... ale uvnitř stavby to na bydlení ještě zdaleka nebylo. Takže jsme osadili okna a dveře,známý zedník nám nahodil zdi ve stare části stavby, kde byly cihly a škvárobetonové tvárnice. Pak jsme nakoupili sádrokartony a dřevěné smrkové palubky na strop.

Když bylo hotovo, přišla v rychlosti vata do stropu zn.Ursa tlouštka 2x14 cm. Poté jsem odizoloval lepenkou starou podlahu a připravil na vybetonování nové podlahy. Mezitím jsem natahal v podlahách  a zdech elektřinu, nakoupil kari sítě a znova povolal sousedy na míchání a distribuci betonu. Jen pro představu venku bylo ráno mínus 8´c takže "voňavka".

Jelikož na podstavci byly usazeny a připojeny ke komínu kamna, mohli jsme v místnosti topit. Takže cca 4 kubíky se umíchali a navozili dovnitř. Já s tátou a velkou latí zhotovil celkem rovnou podlahu.:) Zbývalo 14 dní do Vánoc a mi se prostě nutně museli nastěhovat do našeho nového domu. A jestli jsme neumrzli, tak tu jsme do teď a psychicky se připravujeme na další budování našeho domova.

Petra a Zdeněk

Přílohy

pudorys
projekt
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zdeněk a Petra
Zdeněk a Petra (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací