Práce na starém baráku

Autor: Aleš (25 příspěvků)
16. 7. 2009
2 komentáře
Práce na starém baráku
Příspěvek stavebníka
Ubourání starého krovu a zdiva, podřezání zdiva. Po dokončení hrubé novostavby jsme se pustili do ubourávání starého baráku.Na začátku výstavby nám všichni radili, abychom barák nebourali, ale s odstupem času musím říct, že jsme to měli udělat.Rekonstrukce je mnohem náročnější jak po stránce finanční, tak i technické.

Po odpojení elektřiny a podepření drátu NN jsme mohli odbourat krov a sejmout krytinu. To se za pomoci dvou brigádníků zvládlo za půl dne. Dále bylo třeba ubourat strop a část obvodového zdiva. Když jsem v pozdější fázi viděl jak zdivo vypadá, ubourával jsem čím dál tím víc ? včetně příček, takže ve finále nám toho ze starého baráku moc nezbylo. To co zbylo, se muselo podříznout a odizolovat, žádná sranda, když vyberete cihlu a celý dvě řady vepříků se uvolní taky. Dozdívání starého baráku. Po ubourání zdiva (vepříků) jsme museli zdi opět dozdít. Okna se zmenšila a v jedné místnosti jsme z jednoho velkého udělali dvě (dětský pokoj) aby se později dal rozdělit třeba nábytkem na dvě místnosti. Celé obvodové zdivo je třeba ztužit po obvodu věncem. Na ztužující věnec jsme použili klasické cihly, drát, beton... Na tento ztužující věnec přijde ještě jedna šichta cihel a pak se udělá finální věnec spojující novostavbu se starým.

Podlaha starý barák (deska) Po ubourání vepříků, které jsme házeli dovnitř na podlahu, jsme je užábovali cca po 20cm a poté zhutnili šmandou a položili kari sítě. Vše se zalilo 5 kubíky B20 betonu z mixu. K této akci se váže jedna nepěkná zkušenost, doporučuji všem, se takovýchto zdánlivě snadných akcí účastnit! Co se stalo, zedníci mi volali, že vše je nachystané k vylití, mix tedy dorazil kolem 4 hodiny, couvá do dvora a nemůže se vejít, jelikož tam překáží dvě palety příčkovek, Řidič si při couvání utrhne světlo a rozčílený vylije 6 kubíků přímo do dvora, to pro dva lidi s jedním kolečkem představuje skoro nemožnou akci kolečkování betonu o váze cca 12tun. Do betonárky už jsem se po zjištění nedostal, nikdo mi nevolal a tak jsem byl nucen sehnat bagr, který by vše naložil. Povedl se mi to až kolem 8 hodiny, bagr dorazil něco před devátou a naložil zbylé asi 4 kubíky. To už jsem myslel, že mě klepne pepka. Druhý den jsem se v betonárce dozvěděl druhou verzi toho, jak to bylo, že si zedníci sami řekli, ať to vylije, o čemž silně pochybuji. Nakonec z toho byla jen sleva 10% a omluva. Veranda. Základy se vykopali minibagrem a dočistili ručně, vylití proběhlo klasicky jako u základových pásů.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Aleš
Aleš (25 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací