7. Elektrické rozvody

Autor: Pan eF (10 příspěvků)
Kategorie: elektroinstalace
30. 7. 2019
2 komentáře
7. Elektrické rozvody
Příspěvek stavebníka
Minulý týden jsem si užíval s drážkovací frézou v panelu a teď mě čeká roztažení elektrických kabelů v celém bytě.

Od rozvodné skříňky jde vše horem, tedy nad SDK rastrem těsně pod stropem. Okruhy pro zásuvky s kabelem CYKY 3x o průřezu 2,5 mm2 jsem možná až příliš naddimenzoval. S ohledem na nízkou cenu kabelu za délkový metr jsem ale neměl potřebu nijak spořit, a proto jsem téměř každé zásuvce dopřál samostatný kabel. Kromě zásuvek, které byly umístěny v obývacím pokoji v panelové stěně, ty jsou propojeny jediným kabelem. 

7. Elektrické rozvody

Na světelné okruhy byl použit kabel CYKY 3x o průřezu 1,5 mm2. Ještě předtím, než byly rozvody zakrytovány SDK stropními deskami, byly opravdu úhledně pospojovány do svazků stahovacími páskami, ikdyž to není na žádné fotografii vidět. :) 

Vždy jsem pod páskou nechával velkou vůli, aby se kabely pod stropem "neškrtily" a bylo s nimi možné případně ještě manipulovat. Do prostoru koupelny vedou všechny kabely ve stěnách vždy z venkovní strany, tedy z kuchyně, chodby a od WC, aby se nemusel kabel ukládat do ocelové chráničky (trubky). V místě, kde se uvažuje montáž zásuvky nebo světla, se jen protáhl kabel stěnou do koupelny.

Pro stropní osvětlení volíme v koupelně bodová světla s bezpečným napětím 12 V. Kabel z rozvodné skříňky tedy putoval do stoupaček, kde bude umístěno toroidní trafo v ochranné krabici na stěně a z něj pak už 12V rozvod kabelu do podhledu s paralelním zapojením 4 bodových světel.

Reklama
7. Elektrické rozvody

Mohutné vinuté trafo o výkonu 60 W může napájet i spotřebič s velmi malým příkonem, např. LED žárovku o příkonu 1 W. Narozdíl od spínaných transformátorů, které pro správné sepnutí potřebují příkon většinou až kolem 20 W, jinak vám budou žárovky parádně blikat jako na diskotéce.

Další nespornou výhodou vinutého toroidu je dlouhá životnost. Za zmínku stojí také jedna nevýhoda - rezonuje, tedy hučí. Ovšem ve stoupačce a navíc v ochranné krabici toto dynamické hučení nebude snad tolik slyšet. Zásuvkové okruhy v koupelně jsou řešeny zvláštním okruhem přes proudový chránič v rozvodné skříni.

Každá moderní domácnost si žádá moderní prvky. Takže jsem rovnou rozvedl datový kabel z místa rozvodné skříně dál do chodby s vyvedením asi 40 cm pod stropem pro budoucí napojení wi-fi routeru s napěťovým kabelem pro zásuvku.

7. Elektrické rozvody
Reklama

V celém domě je jednofázový rozvod, neboť je počítáno s plynovým sporákem. Proto bylo celé zapojení poměrně jednoduché. Jedinou komplikací pro mě bylo zapojení dvou schodišťových vypínačů světel na chodbě a v obývácím pokoji. Musel jsem si to schéma načmárat tužkou na zeď a ještě párkrát si zopakovat základy elektrotechniky ze školních let. Na konce kabelů ve všech stropních otvorech pro objímky a bodová světla jsem připojil lustrové wago svorky (šedé). Jak úžasný a funkční vynález to je.

Hlavní přívodní kabel z chodby byl zčásti poškozený, tak jsem jej dovedl pouze do podomítkové krabice v místě původní rozvodné skříně a zde napojil na nový rozvod klasickou čokoládou. Je to nejbolestnější místo v elektrickém rozvodu celého bytu, protože je zde čokoládou napojený starý hliníkový vodič o průřezu 6 mm2 s novým měděným vodičem o stejném průřezu. Ten následně vede do nové domácí elektrické rozvodné skříně nad bytovými dveřmi.

Pro jistotu jsem krabici pouze zakrytoval pro případ, že by se v budoucnu muselo dotahovat čokoládu nebo dokonce měnit přívodní hliníkový kabel z domovní rozvodné skříně v chodbě domu.

7. Elektrické rozvody

Nakonec mě čekalo sádrování elektrických krabic a kabelů ve zdech. Už ani nevím, jak dlouho jsem míchal sádru, ale bylo to nekonečné. :)

Celkem bylo nakoupeno 250 metrů kabelu o průřezu 2,5 mm2 a 200 metrů s průřezem 1,5 mm2. Něco mi zbylo, odhaduji asi 50 metrů kabelu na zásuvky a necelých 50 metrů kabelu na světla.

V tabulce nákladů uvádím veškerý nakoupený materiál, ne všechen byl v bytě použit. Než bude možné finálně umístit elektrické prvky jako vypínače, zásuvky, apod., bude potřeba natáhnout omítky, zakrýt všechny stropní podhledy SDK deskami a přetmelit sádrokarton a pak finálně všude vymalovat. Takže hurá do toho a půl je hotovo...

Reklama

Náklady

Název položkyCena
1x El. bezdrátový zvonek
299 Kč
6x žárovka GU5.3 12V LED + konektor
834 Kč
12x žárovka GU10 230V LED + konektor
1 548 Kč
ostatní el. materiál
770 Kč
zásuvka, vypínač, rámeček,domácí zvonek, RJ 45, atd.
3 198 Kč
krabička do zdi 15ks mělká, 20ks hluboká, 3x pro SDK pod linku
353 Kč
Flexo kabel 5m / 1,5mm pro plyn. Sporák - jiskření
130 Kč
Objímka 12V žárovky do SDK stropní, 6x mat naklápěcí, 9x chrom pevná, 11ks adaptér 220V, wago 36ks
1 051 Kč
1x toroid trafo 12V 60W koupelna + krabička + 5ks wago svorka 221-415 5x4
508 Kč
20x wago svorka 221-413 3x4
187 Kč
200m kabel CYKY 3x1,5
2 200 Kč
2m kabel CYKY 3x6
103 Kč
250m kabel CYKY 3x2,5
4 438 Kč
1x lišta propojovací 1F - jistič fáze 12, lišta OEZ fáze 1m, 1F pro nové typy jističů, měděná
244 Kč
Proudový chránič/jistič Eaton 236964, 16A, 2pólový
1 149 Kč
11x Jistič OEZ LTE-16B-1, OEZ LTE-10B-1
748 Kč
1x el. krabice rozvodná skříň 1x16/18
349 Kč
Celkem18 109 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pan eF (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama