Výměna starých dveří za nové bezpečnostní dveře

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
29. 5. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Nejsou dveře jako dveře. Ty bezpečnostní vás ochrání před zloději a požárem, izolují teplo i chlad. Jak probíhá výměna a montáž takovýchto dveří jsme se jeli podívat za paní Radkou na okraj Brna. Ta si vybrala bezpečnostní dveře Magnum od společnosti HT Dveře. Jak byla s výměnou spokojena?

Co to jsou bezpečnostní dveře

Co si vůbec pod pojmem bezpečnostní dveře představit, mi vysvětlil odborník a jednatel firmy HT Dveře Tomáš Haltmar. Dveře lze rozdělit do čtyř bezpečnostních tříd, které vyjadřují míru odolnosti vůči zlodějům. V zásadě platí, že čím vyšší třída, tím vyšší zabezpečení. Nejčastěji se do bytů montují bezpečnostní dveře třetí třídy. Třetí třídu uznávají také pojišťovny, zejména pro to, že zloděj při vloupání musí způsobit hluk.

Bezpečnostní dveře Magnum

Jak proběhla výměna bezpečnostních dveří jsme se byli podívat u zákaznice Radky. Radka měla zastaralé vstupní dveře a chtěla zajistit větší bezpečnost své rodiny a majetku. Na základě dobré zkušenosti souseda s dveřmi od společnosti HT Dveře, si vybrala dveře Magnum třetí bezpečnostní třídy. Dveře Magnum jsou také odolné vůči požáru a výrazně snižují hluk z chodby.

Začíná se demontáží prahu

Celá montáž trvá jediný den včetně kompletního zednického začištění. V některých případech ji technici společnosti HT Dveře zvládnou i za půl dne. Po odvezení starých dveří a vybalení všech potřebných komponentů jsou nejprve demontovány podlahové lišty a starý práh.

Reklama
Výměna starých dveří za nové bezpečnostní dveře

Výměna včetně starých futer

Původní ocelové zárubně, takzvaná futra se úhlovou bruskou rozříznou na polovinu a následně páčidlem odstraní. Poté se začistí otvor od zbylých kusů betonu a usadí se nové ocelové zárubně, jejichž délka se na místě ještě upraví. Zda by bylo možné tuto etapu vynechat a použít staré zárubně jsem se ptal Tomáše Haltmara. Ten mi odpověděl, že je to polovičaté řešení, které nedoporučuje. Dveře pak ztrácí požadované parametry jako je bezpečnost, protipožárnost, protihluk a tepelněizolační vlastnosti. Ke dveřím je standardně dodáván masivní práh. Ten se umístí mezi zárubně, které jsou do panelu přichyceny pomocí ocelových kotev.  Na šrouby v zárubních jsou aplikovány krytky ve zvoleném dekoru.

Výměna starých dveří za nové bezpečnostní dveře
Reklama

Betonování zárubní

Následně se rychleschnoucím betonem vyplní prostory mezi novou zárubní a původním panelem. Za pár minut je možné provést kontrolu rovnosti a zopakovat proces na protější straně. Zavadnutý beton se částečně vyškrábne aplikuje se sádrová omítka Rigips. Po vyzrání betonu i omítky jej bude stačit vymalovat. Za jeden den je hotovo, na vlastní oči jsem se přesvědčil, že není třeba bát se nepořádku. Technici po celou dobu výměny dveří udržují čistotu a po dokončení prací po sobě vše uklidí. Osazení křídlo důkladně seřídí, aby otevírání i zavírání šlo hladce. Instalace končí závěrečným úklidem, seznámením s obsluhou dveří a předáním potřebných dokumentů a certifikací majitelům.

Výměna starých dveří za nové bezpečnostní dveře

Výměna očima zákaznice

A jak byla s výměnou spokojená Radka? „Výměnu musím naprosto pochválit, řemeslníci byli tiší, rychlí, a dokonce po sobě uklidili, což jsem byla velmi mile překvapená. Parametry nových dveří jsou dokonalé a luxusní, jsou bezpečné, neslyším hluk z chodby a udělala jsem maximum pro to, abych ochránila svou rodinu.“

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací