STAVBA ROKU 2019

Autor: ing. arch. Martin Veber (5 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
19. 8. 2019
1 komentář
Dotaz

Vážení svépomocníci.

Pár let se snažím na této stránce nadšeným amatérům poradit drobný realizační fígl, námět na vychytanější dispozici nebo lepší technologické řešení stavby. Občas pochválím zdařilé dílko nebo zkritizuji nějaký ten projektantský úlet.

Dnes jsem si řekl, že bych se také chtěl trošku pochlubit se svou prací a požádal bych naopak já Vás o drobnou laskavost. Byla zahájena soutěž Stavba roku 2019 a já v tom ohni mám spolu s kolegy docela pěkné želízko: http://www.stavbaroku.cz/printDetail.do?Dispatch=ShowDetail&siid=1767&coid=92

Pokorně doufám, že středověká budova bývalé solnice v historickém centru Budějovic, kterou se nám za tři a půl roku společně s nesmírně vstřícnými investory podařilo vytáhnout z bláta a udělat z ní přitažlivou moderní restauraci, si Váš zájem a případnou podporu v soutěži zaslouží (investor by dodal, že i návštěvu).

Dalo se při té dlouhé práci ledasco naučit, myslím, že jsem o ty zkušenosti obohatil mnoho z místních diskuzí: bylo nesmírně těžké z původního pětisetletého domu vykřesat moderní fungující organismus (od revoluce se o to postupně snažilo asi pět jiných architektů), co by šlo třeba vyřešit jednoduše v novostavbě, tam tomu bránila nějaká starobylá konstrukce kulturní památky... A i když pak projekt dával hlavu a patu, byly ve hře ještě více či méně přátelská nařízení všech možných institucí (znáte jistě sami).

Budu tedy rád za Váš hlas a určitě i za názor na naši práci... A když budete mít pocit, že si to zaslouží také jiná stavba, rozhodně Vám doporučuji podpořit i ji. Takováto soutěž má zlepšovat kvalitu českého stavebnictví a z toho je nakonec užitek pro nás všechny.