Odvětrání podloží

Autor: petrx (76 příspěvků)
Kategorie: Základy a deska
9. 5. 2013
5 komentářů
Dotaz

Zdravím stavebníci,

Řešil jste někdo odvětrání radonu z podloží pod základovou deskou ? Mám na pozemku střední index takže odvětrání teoreticky není nutné. Ale mám propustné hlinitopísčité podloží a navíc budu mít podlahové topení což jsou dva rizikové faktory a dočetl jsem se, že v těchto případech se odvětrání doporučuje i pro střední index. V projektu to zatím není, ale chci mít klidné spaní a být pojištěn proti případné netěsnosti hydroizolace.

Takže se chci zeptat jak to nejlépe provést. Moje představa byla, že těsně pod deskou dám štěrk frakce 16/32 asi 15-20cm a do něj 100mm doprostřed po délce domu hlavní sběrnou oranžovou KG trubku 100mm a do ní z boků z obou stran nějak připojím 80-100mm takové ty žluté ohebné drenážní trubky. Tu středovou KG trubku pak zhruba uprostřed odbočím nahoru před desku a vytáhnu až nad střechu.

Jak nejlépe napojit ty žluté drenážní trubky na KG trubku ? A jsou na to ty žluté trubky vůbec vhodné ? Připadá mi to strašně málo pevné a mám obavu, aby se to celé pod tíhou štěrku a betonu nějak nezbortilo. Nebylo by lepší to udělat z KG trubek celé a prostě ty KG trubky ze všech stran dostateně hustě navrtat ?

Díky za jakékoliv nápady.