250-300m2 dům do 2.5 mil. hrubá stavba
jsem tady nový tudíž se omlouvám za triviální dotazy. Jelikož mám čerstvě pozemek tak se začínám informovat abych mohl do roka snad i kopnout do země.
Chtěl bych se Vás zeptat, když mám možnost si stavět svépomocí základy a mám známé na rozvody elektrické(platím jen materiál) i zdivo kolik mě může vyjít hrubá stavba tím myslím deska, zdivo,střecha a vše co hrubá stavba zahrnuje. Jak jsem již zmínil nebudu to řešit přes velké firmy nýbrž přes místní kamarády a řemeslníky a interiér si budu navrhovat sám.
Dům by měl být zhruba 250-300m2 jednopatrový bez půdy a sklepů.
Děkuji mnohokrát za Váš čas.
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se nebo Vytvořit účet.
Pokud bychom ale počítal komplet hrubou stavbu, tedy vlastně hotový dům, ale bez jakéhokoliv vybavení, tedy ale včetně všech rozvodů vody, odpady, elektřina, omítky, podlahy, zateplení alespoň do stěrky, tak bych to viděl tak na 6 milionů Kč. Nás kompletní hrubá stavba vyšla cca 29 000 Kč za metr čtvereční užitné plochy, v tvém případě by to tedy bylo 7-8 milionů Kč za hrubou stavbu. My jsme si ale nedělali vše sami, něco nám dělala firma (střecha, samozřejmě okna, podlahy, fasády, omítky, ale jinak víceméně vše sami). Koukni na náš článek stavba.selfici.com/2019/01/cena-rodinneh...standardu-svepomoci/
Doporučuju zaplaťte pár tisíc k projektu za položkový rozpočet a z něj vycházejte při žádosti o hypotéku. Žádný odhad "by voko" podle studie. Ale detailní položkový rozpočet.
Každý dům je jiný a bylo tam tolik věcí co se platilo navíc a nepočítal jsem s tím, protože nejsem z oboru a nevím že něco takovýho existuje. Ve finále to stálo o milion navíc. To by samo o sobě nebyl problém, pokud bych měl o ten milion vyšší hypotéku. Ale navýšení hypotéky o milion už dodatečně nebylo možné bez toho, že by se jim dala do zástavy jiná nemovitost o podobné ceně. Je lepší mít víc peněz v hypo a ty nevyčerpat resp. použít je na něco jiného, než dodatečně lepit chybějící peníze jinýma způsobama (spotřebáky apod).
Navíc pozor, většina článků je zde před konjukturou. To že někdo tady udělal střechu na bungalov za 350tis v roce 2016 znamená skoro jistě že dnes tu samou pod 400-420 vám dneska nikdo neudělá. A i tak na něj budete čekat rok.
Deska 240 tis
zdivo 200 tis
vazníky 120
krytina 120 hliník.
okna přijedou za měsíc - 240 tis
tzn. 1 milion to co vidíte na fotce.
celkový rozpočet máme 2.3 mil bez vybavení, není v tom cena pozemku samozřejmě.
bude to tak tak ale snad to dáme...
to jen příklad pro info :)