Ručení pozemkem

Autor: NikaHavel (2 příspěvky)
Kategorie: Financování
26. 9. 2019
6 komentářů
Dotaz

Zdravím.

Na této stránce jsem úplný nováček a i naše zkušenosti s výstavbou jsou naprosto nulové. Tak se předem omlouvám možná za zcela hloupý dotaz.

S manželem by jsme chtěli začít stavět. Řešíme financování, což by neměl být podle našeho poradce problémem. Vrtá mi ale jedna otázka hlavou a možná mi někdo dokáže odpovědět. Chci předejít nějakým komplikacím a pokud se bude muset něco řešit, tak už s tím začít. Dostali jsme od rodičů pozemek, vedený jako zahrada o výměru cca 3000 metrů. Tímto pozemkem by jsme měli ručit k hypotéce. Na úřadě už jsme byli a není problém na pozemku začít po standardních krocích stavět. Pozemek je přímo zapsaná jako zahrada s možností výstavby. Co mi ale vrtá hlavou je to (možná úplná hloupost), že když je to teď vedené jako zahrada, tak to má zcela jinou cenu, než stavební parcela (když koukám na inzeráty). Částky jsou opravdu extrémně rozdílné, pokud je napsáno zahrada nebo stavební parcela. Je mi jasné, že cenu si zřejmě bude odhadovat banka sama. Mám obavy, že i přes velkou výměru parcely nebude mít dostatečnou hodnotu k ručení.

Můj dotaz zní, je hodnota pozemku jiná (vyšší) pro banku, když je to sice zahrada, ale s možností výstavby a nebo musí mít status stavební parcela? Máme podniknout kroky k tom,aby pozemek měl tento status? Na úřadě nám řekli totiž, že máme začít stavět a až se dům bude kolaudovat, tak až po té se převede na stavební parcelu.

Jsem z toho trochu jelen tedy teď.

Děkuji moc za ZV

Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama