Zateplení věnců + obsah hrubé stavby

Autor: Mirda (1 příspěvek)
Kategorie: Hrubá stavba
17. 7. 2019
0 komentářů
Dotaz

Ahoj spolustavebníci,

Mám pár dotazů k hrubé stavbě a několika nedostatkům, které udělala zednická parta, která hrubou stavbu stavěla.

Obvodové zdivo je tepelněizolační Ytong Lamda IQ P2-300 PDK 450mm, stropy jsou ze spirolu, vytápění bude pouze podlahové, pomocí tepelného čerpadla.

1. Jako první jsme se dopustili začátečnické chyby, kdy jsme si přesně nedefinovali co je obsahem jejich nabídky na realizaci hrubé stavby.

Oni tvrdí, že vnitřní nenosné příčky, radonová a hydro-izolace v místnostech, a beton (který bude do spádu, dle projektu) na terase nejsou součástí hrubé stavby. Já tvrdím, že toto je součást hrubé stavby. Jaký názor na to máte vy?

2. Do věnce nedali žádné zateplení, které tam samozřejmě dle projektu mělo být. (viz foto).

Aktuální stav je, že spiroly jsou uložené cca na 10 cm betonu, který z vnější i vnitřní strany zakrývá 10 cm široký Ytong (použitý jako ztracené bednění). A nad tím je kolem spirolů také beton a na vnějšku také 10 cm široký Ytong. (viz foto)

Zateplení postrádá i druhý věnec v patře.

Jak moc vadí absence zateplení ve věnci? Stavební dozor říkal, že tepelný most nebude tak hrozný, když je na vnějšku alespoň ten Ytong.

O kolik mohou být větší tepelné ztráty?

Popř. jak tuto chybu napravit? Dům z vnějšku zateplovat nebudeme, protože jsme zvolili ke stavbě tepelně izolační tvárnici. Lze třeba dodatečně z vnějšku zateplit pouze věněc? Nebo odstranit Ytong použitý jako ztracené bednění a místo něj dát EPS?

3. Když dělali ten 10 cm beton pod spiroly, tak v místě překladu, který je o něco užší než obvodové zdivo, potřebovali chybějící šířku něčím dohnat, a tak do překladu nabouchali hřebíky(nejsou moc velké) na které posadili 10 cm Ytonng (také je to vidět na fotce).

Vadí tomu Ytong překladu hřebíky, které v něm jsou?

Jak zateplit překlad? Sundat z něj ten Ytong nebo jen zateplit ten kousek co je vidět na fotce + ostění kolem okna?

4. V patře dali překlady k vnější hraně zdi (nikoliv k vnitřní hraně jako v přízemí).

Bude vadit když v patře bude překlad zateplený z vnitřku?

5. Vadí něčemu když první šár v patře není založen na maltě, ale rovnou na lepidle? Zdi jsou rovné, to jsem kontroloval.

Děkuji za názory a hlavně rady jak by bylo vhodné tyto nedostatky vyřešit. Případně jak dále postupovat v jednání se zedníky.

Přílohy

Snmekobrazovky2019-07-17v16.14.50.jpg
Snmekobrazovky2019-07-17v16.35.53.jpg