Sklep se zahradním domkem

Autor: Pjóťa (15 příspěvků)
Kategorie: Hrubá stavba
16. 5. 2019
0 komentářů
Dotaz

Dobrý den, stavebníci!

Mám zahradu do svahu a abych získal za domem rovinu, rozhodl jsem se postavit opěrnou zeď. Jelikož bych musel navážet cca 2m zeminy, rozhodl jsem se postavit souběžně se zítkou sklep, na kterém bude postaven zděný zahradní domek.

Části zdí sklepa které budou v kontaktu se zeminou, jsou postaveny ze ZB 40cm, vyztuženy roxory a vylity betonem (na obr. šedá barva), a ipou odizolovány od zeminy. Části sklepa, které budou nad zemí bych chtěl vystavit z klasického zdiva 30cm (na obr. červená barva), nad sklepem bude postaven zděný zahradní domek.

A teď k mým dotazům.

1) z čeho postavit nadzemní části sklepu (jelikož jsou odkryté stěny na východní stranu a dopoledne na ně bude svítit slunce), aby se sklep příliš neprohříval a zároveň aby byly zdi dostatečně nosné pro patro se zahr. domkem? Snažím se volit levnější řešení. Sklep bude zevnitř zateplen polystarenem.

2) Z čeho udělat strop (půdorys domku je 3,5x4,5m). Chtěl jsem věnec přímo spojit se stropem, vylitím betonem a vyztužením karisítěmi,ale nejsem si jistý, zda je to v těchto rozměrech vhodné a bezpečné. Zase hledám levnější řešení. Podlaha v zahr. domku bude co nejprostější, přemýšlel jsem přímo na vylitý betonový strop nalepit pouze dlažbu (přece jen to bude pouze skladiště), polystyren bude opět nalepen na stropě sklepa.

Ještě vysvětlivky k obrázku:

Modrá barva - věnec; šedá - ZB; červená - nadzemní zdivo; oranžová - betonové schodiště; tm. zelená - současný terén; sv. zelená - budoucí terén.

Děkuji za vaše reakce.

Přílohy

sklep.png