Zakládání, armování a betonování ztraceného bednění

Redakční článek

Máme vybetonované základy, které jsou již dokonale vyzrálé na to, abychom se mohli pustit do ZAKLÁDÁNÍ ZTRACENÉHO BEDNĚNÍ.

Na vybetonované základy budeme po obvodu domu ukládat 3 řady ztraceného bednění s označením Ztracené bednění DEK 40 o rozměru 50x40x25 cm a pod vnitřním nosným zdivem ZB DEK 30 o rozměru 50x30x25 cm. Podle výkresu jsme ve stavebninách objednali tvárnice ztraceného bednění, roxory o průměru 10 mm a kari sítě. Jednotlivé tvárnice jsme si nanosili po obvodu domu, abychom je měli při práci pěkně po ruce. Roxory rozmístíme mezi první a druhou řadu ztraceného bednění po obvodu a současně je přivážeme ke svislé výztuži vedoucí ze zabetonovaných základů.

Vytyčení geodetem

Protože jsme se na začátku rozhodli nestavět lavičky, musíme si nyní pozvat geodeta, který nám vyznačí v základech rohy domu. My si pak půjčeným rotačním laserem změříme výšku betonu v základech. Budou-li základy rovné, můžeme tvárnice pokládat nasucho. Pokud ale bude třeba provést výškové korekce, bude nutné tvárnice podle potřeby podsypat zavadlým betonem. V takovém případě bychom začínali v nejvyšším místě základů. Díky tomu se nám nestane, že bychom museli seřezávat výšku tvárnic.

Zakládání, armování a betonování ztraceného bednění
Reklama

Založení tvárnice

Tvárnice usadíme na rohy domu a změříme pásmem vzdálenost podél stěn i úhlopříčně. Při měření úhlopříček by vám uprostřed domu neměly překážet palety s materiálem ani hromady štěrku či zeminy. Po přeměření natáhneme mezi tvárnicemi zednickou šňůru a podle provázku pokračujeme v ukládání dalších tvárnic ZB.

Armování

Mezi první a druhou řadu ZB položíme dva pruty ocelové výztuže o průměru 10 mm. V rozích a tam, kde se na obvodové zdivo napojují vnitřní nosné stěny, si pro výztuž vyřízneme drážku. Jeden z prutů svážeme s roxory, které jsme v předchozí etapě zabetonovali do základů.

Reklama
Zakládání, armování a betonování ztraceného bedněníZakládání, armování a betonování ztraceného bednění

Vynechání míst pro kanalizaci

V některých místech bude ztraceným bedněním procházet kanalizační potrubí. Abychom se vyhnuli bourání, vynecháme si nyní tvárnici bednění v místě průchodu potrubí. Případně si vytvoříme prostup pomocí trubky o větším průměru. Abychom si prostor pro kanalizační potrubí nezabetonovali, vytvořili jsme si z extrudovaného polystyrenu kostky o přibližném průměru budoucího potrubí a ve tvárnici je zapříčili kouskem roxoru. Stejně můžeme použít i kousek trubky o větším průměru.

Zakládání, armování a betonování ztraceného bedněníZakládání, armování a betonování ztraceného bednění
Reklama

Betonování

Postup je stejný jako při betonování základů. Betonování ZB budeme provádět z mixu pumpou. Gumové koleno na konci hadice betonovou směs při ukládání zpomalí, díky čemuž se nám s ní bude lépe pracovat. Půjčili jsme si ponorný vibrátor na zhutnění betonu ve ztraceném bednění. Tím z něj dostaneme veškerý možný vzduch. Pro betonáž ZB jsme vypočítali 14 m3 betonové směsi, což bylo dostatečné. Do ztraceného bednění používáme stejný beton jako do základů, a to C12/15.

Zakládání, armování a betonování ztraceného bednění
Aby bylo ztracené bednění dobře vybetonováno a konstrukce byla maximálně spolehlivá, připomínáme základní pravidla pro betonáž:
  • Nebetonujeme do suchého prostředí – tvárnice pokud možno namočit, díky čemuž se daleko lépe propojí nový beton se starým.
  • Tvárnice ZB by neměly být horké – můžeme je zchladit vodou.
Hutnění doporučujeme dvěma standardními způsoby:
  • propichování tyčí,
  • pomocí ponorného vibrátoru.
Zakládání, armování a betonování ztraceného bednění

Hutníme po vrstvách, nikoli celou konstrukci. Snažíme se hutnit po cca 30-40 cm. Rozhodně si u výrobce ZB ověřte, jaká je maximální možná betonovaná výška. Tím si zabezpečíte, aby tlakem betonu nedošlo k roztržení tvarovek ZB. Při betonáži s použitím čerpadla je vhodné používat tzv. zpomalovací koleno, které dáváme na ústí hadice. Jeho účelem je zpomalit vypadávání betonu do ZB tak, abychom nedostali velký ráz a nedošlo k jejich roztržení. Pro dokonalé propojení betonované základové desky s podezdívkou je nutné do prostoru nadezdívky doplnit armovací výztuž. Doporučujeme minimální profil 10 mm a délku 1 m. Vtlačíme ji do čerstvého betonu a necháme trčet cca 15-20 cm nad úroveň betonované vrstvy.

Zakládání, armování a betonování ztraceného bednění

Seznam použitého stavebního materiálu:

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací