Strop

Hlavními typy stropních konstrukcí jsou monolitické, montované a polomontované stropy. Monolitické stropy jsou vyztužené a konstruované podle technologického předpisu s výhodami jako vysoká únosnost a odolnost proti ohni. Montované stropy jsou rychlé na instalaci. Polomontované stropy jsou běžně užívané mezi svépomocnými stavebníky, protože je lze s partou kamarádu poměrně snadno sestavit.

Podhledy a šikminy z Ekopanelů

Podhledy a šikminy z Ekopanelů

Hledáte vhodné řešení pro vnitřní opláštění vodorovných a šikmých konstrukcí? Naše Ekopanely jsou jako dělané pro vytvoření vnitřních podhledů a šikmin. V kombinaci s vhodnou tepelnou izolací tímto způsobem zajistíte tepelnou stabilitu svého domu či bytu.
Vazníky

Vazníky

Střechu z vazníků jsme zvolili z důvodu, že jsme chtěli zachovat tvar bungalovu to by z panelů už nevypadalo tak hezky.
Strop

Strop

Strop svépomocí s miako vložkou
Stavba stropu může být hračkou, smysluplný celek vás podrží

Stavba stropu může být hračkou, smysluplný celek vás podrží

Postavit nový dům svépomocí je dřina, ale pokud víte, jak na to, a máte ty správné materiály, můžete si celý proces stavby hodně zjednodušit. Značnou pomocí pak může být i iniciativa Smysluplný celek společnosti HELUZ, který stavebníky nabádá k tomu, aby celý projekt plánovali komplexně. Kromě cen je tedy důležité brát v potaz i další parametry, jako je energetická náročnost stavby, nutnost dodatečných oprav nebo ekologická stopa vašeho domu.
Reklama
Dům z VPC V. (stropní panely)

Dům z VPC V. (stropní panely)

Od začátku bylo jasné, že strop budu realizovat pomocí stropních panelů Spiroll. Cena není sice úplně nízká, ale za hodinu je hotovo.Zaměření se dělá už po založení první řady zdiva cca 6 týdnů před dodávkou. Minimální přesah panelu přes zdivo by měl být 8 až 10 cm. Z tohoto důvodu mám středovou příčku širokou 24 cm a ne 17,5 cm jako obvodové zdivo.Pro pokládku jsem si sehnal další tři pomocníky, takže s jeřábníkem a pokladačem nás bylo celkem šest. Za hodinu a půl bylo vše bez problému položeno.
Vyznáte se ve střechách a střešních konstrukcích?

Vyznáte se ve střechách a střešních konstrukcích?

Střecha je definována jako konstrukce nad posledním podlažím stavebního objektu. Tvoří ji nosná střešní konstrukce (té se právě chceme v článku věnovat) a střešní plášť. Zatímco střešní plášť chrání objekt před vnějšími vlivy a zabezpečuje požadovaný stav vnitřního prostředí, nosná střešní konstrukce přenáší zatížení od střešního pláště, vody, sněhu, větru, provozu apod. do ostatních nosných částí objektů. Kromě toho může plnit i funkci nosné vrstvy střešního pláště.
Stavba domu v pandemii - 24. zateplení stropu a sanitární vybavení

Stavba domu v pandemii - 24. zateplení stropu a sanitární vybavení

Jako třetí důležitý izolační prvek v domě po izolaci podlahy a vnějších zdí je izolace stropu. Zejména v novostavbě rodinného domu, kde strop je vytvořen pouze ze sádrokartonu, nad nímž je pouze izolační termoodrazivá fólie. Původní zateplení stropu bylo řešeno použitím minerální vaty v tloušťce 2x16 cm, ale kromě vyšší ceny za izolační materiál nás víc znepokojovala otázka pracnosti a velké pečlivosti rozložení této vaty do konstrukce stropu. Představa složitého vyřezávání detailů v sádrokartonovém rastru a následné pokládání druhé vrstvy křížem, tak aby nevznikly nežádoucí vzduchové kapsy nás znervózňovala.Řešení zateplení stropu jsme nakonec vyřešili při likvidaci odpadu ze stavby. Bylo to ve fázi skončení veškerých prací s fasádním a podlahovým polystyrenem a jelikož jsme hledali kam s prořezanými zbytky, tak jsme při pátrání na internetu našli firmu z pražské Vinoře polystyren sypaný, drcený, která se zabývá recyklací a dalším využitím stavebního polystyrenu. Po telefonickém kontaktu nám pan Richard Humeš sdělil, že můžeme bez problému přivézt veškeré zbytky (neznečištěné od lepidla a né moc malé kousky) stavebního polystyrenu k nim do firmy.
SDK podhled v přízemí

SDK podhled v přízemí

Původní záměr byl mít ve spodním patře stropy natažené stejnou sádrovou omítkou jako stěny. Realizaci stropu jsem začal v technické místnosti a v garáži. Práce to nebyla kdovíjak příjemná – natáhnout stěny omítkou nebyl takový problém, ale strop šel dělat mnohem hůře. Nehledě na následné dohlazování, broušení atd. Nojo, nejsem profík, nooo…Po dodělání omítky stropu v technické místnosti jsem se rozhodl pro realizaci sádrokartonového podhledu v celém spodním patře. V některých místech (na chodbě, WC, …) jsem chtěl SDK podhled stejně dělat kvůli instalaci rozvodů rekuperace. V dalších částech podhled strop vyhladí od případných nerovností (průhyb POT nosníku při betonování atd.).
Reklama
Reklama
Stavba domu v pandemii - 15. sádrokartonové stropy - desky, kastlíky a tmelení

Stavba domu v pandemii - 15. sádrokartonové stropy - desky, kastlíky a tmelení

Po dostatečném ztvrdnutí podlahy jsme opět pokračovali za pomoci certifikovaného řemeslníka v instalaci rastrů do zbylých pokojů, které jsme nestihli před podlahou dodělat.Pro montáž rastrů a sádrokartonových desek s jejich následným tmelením se nám velice osvědčilo zakoupené pojízdné lešení, které jsme opět po skončení prací dobře prodali v bazaru.
Stavba domu v pandemii - 11. sádrokartonové stropy - rastr

Stavba domu v pandemii - 11. sádrokartonové stropy - rastr

V dalším pokračování se s vámi podělíme o zkušenost s montáží sádrokartoných stropů. Tuto práci jsme prováděli s certifikovaným řemeslníkem, tak abychom měli pro pozdější kolaudaci potřebné potvrzení o protipožární odolnosti.Nejprve na řadu přišlo zaměření výšky nosných UD profilů. Toto díky samonivelačnímu laserovému stativu šlo rychle a snadno. Následně jsme v jednotlivých místnostech přiložili do potřebné výšky UD profily a předpřipravenými otvory si naznačili vyvrtání děr. K usnadnění práce jsme používali osvědčený vrták FISCHER Pointer M | 8 mm - 8 x 200/260 mm a natloukací hmoždinky 8 x 60 mm.
Sestavení a betonování stropu Porotherm

VIDEO: Sestavení a betonování stropu Porotherm

Dnes se v rámci projektu e4dům svépomocí podíváme na sestavení, armování a betonáž skládaného stropu POROTHERM.
AKU střihač a AKU vazač armatur

VIDEO: AKU střihač a AKU vazač armatur

V loňském roce jsme si ve stavebninách DEK půjčovali profesionální AKU vazač betonářské výztuže. A protože nás teď čeká vázání v armaturovém věnci, nemůže tento skvělý pomocník chybět.
Reklama
Reklama
Bednění stropů ze stropních dílců

VIDEO: Bednění stropů ze stropních dílců

Tentokrát se v našem projektu e4 dům svépomocí připravujeme na skládaný strop Porotherm. Ten je ale nutné předem dokonale podepřít.
Hrubá stavba

Hrubá stavba

Po 3 týdenní pauze se jde na věc, jde se konečně stavět...
Workshop: Rozmisťování  stropních POT nosníků a kladení vložek nad garáží

Workshop: Rozmisťování stropních POT nosníků a kladení vložek nad garáží

Když nepočítám čas konzultací, samotné stavění trvalo 2 hodiny. Celkově jsme ale samozřejmě strávili na stavbě času mnohem víc.
Strop nad 1NP

Strop nad 1NP

Strop na tomto domě bude ze stropních trámců POT, mezi kterými budou tvarovky Miako. Je to součást zdícího systému Wienerberger. Jako u každého postupu, jsou i zde výhody a nevýhody...
Reklama
Trámový strop v garáži

Trámový strop v garáži

Zatímco jsem čekal na montáž oken, byl únor a mně se v zimě do ničeho moc nechtělo. Ale zas nebyla taková zima, aby nešlo dělat vůbec nic, takže jsem se pustil do trámového stropu v garáži.
Řešení překladů a věnců před poptávkou materiálu

Řešení překladů a věnců před poptávkou materiálu

Zdravím všechny stavebníky. Nyní řeším stavební materiál jakožto zdivo.
Pokládka stropní konstrukce Ytong Ekonom

VIDEO: Pokládka stropní konstrukce Ytong Ekonom

Stropní systém Ytong Ekonom si poskládáte sami na stavbě z betonových nosníků a pórobetonových vložek. Výhodou stropu Ekonom je betonáž pouze do prostoru nosníků mezi vložkami. Nemusíte si lámat hlavu s ukládáním betonu do roviny, jako je tomu při celoplošné nadbetonávce.
Zdění a stropy

Zdění a stropy

Zdění byla další fáze stavby, která logicky následovala po desce. Založení rohů domu provedl bezplatně pán z porfixu. Zbytek založení už jsem musel sám.
Nejnovější příspěvky na webu
Podhledy a šikminy z Ekopanelů

Podhledy a šikminy z Ekopanelů

20. 3. 2024
Ekopanely.cz
Vazníky

Vazníky

13. 12. 2023
Kačka a Míša
Strop

Strop

27. 10. 2023
Lu+Ma
Dům z VPC V. (stropní panely)

Dům z VPC V. (stropní panely)

8. 3. 2023
Michal Žoha