Ztracené bednění na pasech a jeho zalívání 26. 5. - 4. 6.

Autor: Swifftikovi (8 příspěvků)
8. 8. 2021
0 komentářů
Ztracené bednění na pasech a jeho zalívání 26. 5. - 4. 6.
Příspěvek stavebníka

Založení ztracenýho bednění

Musím se přiznat, že mi na psaní trochu spadl řemen, protože pořád jen zdím a to mě baví o dost víc. Zkusím ale povzpomínat, co se dle fotek dělo.

Napřed jsme si dle niveláku na pasech našli nejvyšší pod a pak už jeli jen s vodováhou. V nejvyšším bodě a sušší směsí podbetonovalo první ztracenko a pak už se jelo. Roxory, co jsme dávali do pasů, vyšli dost pěkně, mimo asi dvou, co se museli ohýbat, byli všechny OK. Když se dávali, dával jsem je v rozestupu 25 první a pak 100 každej další. Vím, že by asi měly být v každým, ale myslím, že i tak to drží fest.

Občas se nám stalo, že nám ztracenko přestalo sedět - tím myslím v rovině když před tím sedělo dobře, vůbec jsme netušili jako to, takže se občas bednění i několikrát předělávalo a musím říct, že pořád v předklonu a na kolenou, žádná sláva. Později - při zakládání zdiva - jsme zjistili, že jedna dvoumetrová vodováha měří jinak při každým otočení. Nechápu, jak je to možné, ale asi je.

Po zdárném položení první řady, a že to nebylo tak jednoduchý, se šli vázat roxory. Položili jsme vždy dva vodorovné a překryvem mezi kusy cca 20 cm a pak se ještě provázaly rohy a to každý s každým - více na fotkách. Koupila se mechanická vazačka (díval jsem se i na půjčení na elektrickou, ale nemyslím si, že by se to pro svépomocníka vyplatilo) a šlo to jako po másle. Jedno upozornění, kupte si delší vázací drátky, i když 100 mm vypadá, že je dost, není. Jak bylo víc než 2 roxory, už to bylo hodně na těsno, nebo to nešlo vůbec.

Před položením druhé řady (původně měla být jedna, ale bagrista koukl a říkal, že jsme moc nízko vůči terénu - a měl pravdu) se ještě přichystali prostupy pro kanalizaci uvnitř domu. Kanalizace se vedla v KG 110, takže mezi ztracenko se vyřezaly díry a umístila KG150, aby tam 110 pak šla v pohodě protáhnout.

Druhá řada se jela stejně jen byla jednodušší, už se jen pokládala. Občas vnikla nějaká mezera, tu jsme vyplnili jen vložením kusu rozbitýho ztracenka - nebyl to dobrý nápad, protože při zalívání všechny tyhle kusy vypadly, takže doporučuji nějak lépe zabezpečit.

A s přesnost není až tak úplně třeba +-2 cm je úplně v pohodě.

  1. Vodováhu pravidelně kontrolujte, jestli pořád měří, jak má ;).

  2. Vázací drátky k vazačce si vezměte raději delší - 100 mm je málo.

  3. Větší díry mezi tvarovkama něčím pořádně utěsněte - ne jen vložením kusu tvarovky - to nefunguje :).

Ztracené bednění na pasech a jeho zalívání 26. 5. - 4. 6.Ztracené bednění na pasech a jeho zalívání 26. 5. - 4. 6.
Reklama

Zalívání ztracenýho bednění

Tady není nic moc co psát. Dojela pumpa - růčo nebo s korytem by to bylo ve dvou lidech náročný. Přijel mix a už to frčelo. Jen při změně směru v rozích to se mnou pěkně házelo, nezdá se to, ale má to sílu. Po necelé hodince bylo hotovo.

Jediný co, tak si zjistěte, že mají brzdící koleno, někdy dřív jsem pomáhal kolegovi z práce a tam koleno nebylo a beton rozstřeloval každou druhou tvarovku.

Ztracené bednění na pasech a jeho zalívání 26. 5. - 4. 6.Ztracené bednění na pasech a jeho zalívání 26. 5. - 4. 6.

Náklady

Název položkyCena
Pumpa
8 500 Kč
Beton C20/25, 9,2m3
18 000 Kč
Úvazky 100mm, 1000ks
270 Kč
Vazač úvazků
880 Kč
Ztracené bednění 25x50x30, 450ks
21 000 Kč
Roxory R10 - 510m
9 800 Kč
Celkem58 450 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Swifftikovi (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací