Venkovní sklep pod zahradní domek

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
9. 8. 2021
6 komentářů
Redakční článek

Dneska si ukážeme, jak postavit sklep k zahradnímu domku.

Zahradní domek do zastavěné plochy 25 m2 o výšce maximálně 5 m a se sklepem hlubokým maximálně 3 m si můžete vedle RD postavit bez stavebního povolení. Kompletní podmínky najdete zde.

Stavební práce při budování sklepu se přímo prolínají se stavbou domu. Realizujeme proto obě etapy současně. Šetříme tak čas a optimalizujeme náklady.

Tak jdeme na to

Začali jsme vytyčením vzdálenosti 2 m od okolních pozemků a přibližným vyznačením zahradního domku o rozměrech 6×4 m. Na každou stranu přidáme rezervu 50 cm a odbagrujeme skrývku ornice. Stejně jako v případě bagrování základů pro dům si skrývku uskladníme na pozemku pro finální terénní úpravy.

Venkovní sklep pod zahradní domek
Reklama

Následně půjčeným rypadlem vybagrujeme jámu hlubokou cca 3 m. Výkop pro jistotu zabezpečíme a před započetím prací také důkladně zapažíme.

Pro pažení jsme použili palety, které rozmístíme po obvodu výkopu a připevníme k nim trámy. Protilehlé stěny mezi sebou vždy zapřeme a ochráníme tak výkop před náhlým sesunutím zeminy. Dno výkopu urovnáme a díky pískovému podloží se štěrkem můžeme rovnou pokládat první vrstvu kari sítí. Následně přijde na řadu distanční podložka a na ni další vrstva kari sítí.

Kari sítě ukládáme s přesahem přes dvě oka. Pro jistotu je k sobě ještě svážeme.

Výkop je vyarmovaný, můžeme začít betonovat základy sklepu.

Beton na desku sklepu má označení C12/15 X0 8/16 S3. Spotřebovali jsme ho 9 m3. Spotřebu betonu si můžete spočítat v kalkulátoru na webu beton.cz. Kromě toho zjistíte také cenu betonu i s dopravou na vaši stavbu.

Venkovní sklep pod zahradní domek

Výšku směsi měříme zapůjčeným rotačním laserem. Když se beton někde nahromadí, přesuneme ho lopatou nebo hráběmi do míst, kde chybí. Beton zhutníme ponorným vibrátorem a urovnáme stahovací latí.

Základovou desku sklepa napenetrujeme asfaltovou penetrací DEKPRIMER. Na místa, kde budou obvodové zdi, navaříme hydroizolaci. Postup je stejný jako při navařování hydroizolace pod obvodové zdi domu.

Rohy sklepu jsme si nechali vytyčit geodetem současně při vytyčování rohů ztraceného bednění u domu.

Do zavadlého betonu založíme rohy ztraceného bednění a zkontrolujeme vzdálenosti rohových tvárnic. Kontrolujeme opět nejen přímé, ale i úhlopříčné vzdálenosti. Následně založíme celou první řadu tvárnic ztraceného bednění. Po jejím obvodu umístíme betonářskou výztuž.

Reklama
Venkovní sklep pod zahradní domek

V zakládání dalších řad ztraceného bednění pokračujeme následující den.

Pomocí plastové trubky vytvoříme ve ztraceném bednění prostor pro odvětrání sklepu. V jedné z tvárnic ve druhé řadě vyřízneme otvor pro koleno, pomocí kterého dostaneme trubku do místnosti. Na koleno napojíme svislou trubku, která bude zabetonována ve stěně.

Po dokončení čtyř řad ztracené bednění vybetonujeme. Betonáž opět provádíme současně s betonováním ztraceného bednění u rodinného domu. Tím optimalizujeme náklady na dopravu a díky čerpadlu šetříme i čas.

Z vnější strany tvárnic naneseme na ztracené bednění hydroizolační stěrku. Postup si povíme příště.

Reklama
Venkovní sklep pod zahradní domek

Abychom hydroizolaci nepoškodili, obalíme stěny sklepa profilovou nopovou fólií s výškou nopu 8 mm. Nopy orientujeme směrem do výkopu, hladkou stranu ke stěně. Jde nám totiž o mechanickou ochranu hydroizolační vrstvy. Stěny s fólií následně zasypeme pískem a štěrkem, čímž vytvoříme drenážní vrstvu. A pokračujeme se zakládáním dalších řad ztraceného bednění.

Tímto způsobem vyskládáme stěny sklepa až do požadované výšky. V místech, kde chceme mít elektřinu, připravíme chráničky na elektřinu pro světla a zásuvky.

Pro stropní konstrukci jsme zvolili kombinaci POT nosníků a MIAKO vložek Porotherm. Typ nosníku i vložek volíme podle kladečského plánu, který nám spočítali technici u Wienerbergeru. Se statikem Wienerbergeru jsme se domluvili, že strop nebudeme podepírat pouze uprostřed, ale také těsně u stěn ztraceného bednění, které nyní ještě není zalito betonem. Díky tomu budeme moci betonáž stropu provádět společně se zbytkem obvodových bednících tvárnic.

Ještě než začneme nosníky ukládat, připravíme si k podepření stropní stojky a nosníky, které máme půjčené ze Stavebnin DEK.

Venkovní sklep pod zahradní domek

Mezi POT nosníky uložíme MIAKO vložky, které nám zajistí požadovanou rozteč. S ukládáním vložek začínáme v místech budoucího otvoru pro schody do sklepa.

Po celém obvodu stropní konstrukce vytvoříme armovací věnec z betonářské oceli. Následně bednění pro betonování stropu. Na stropní konstrukci položíme kari sítě a před betonováním stropní vložky důkladně prolijeme vodou.

Množství betonu na strop jsme opět spočítali na webu beton.cz a získali tak od Cemexu cenovou nabídku i s dopravou na stavbu. Konkrétně se jedná o beton s označením C20/25 X0 8/16 S3 a spotřebovali jsme ho 8,5 m3.

Venkovní sklep pod zahradní domek

Původně jsme betonáž plánovali provést ve stejný den jako betonáž desky u rodinného domu. Nakonec se ale plány trochu zkomplikovaly a sklep tak dokončujeme téměř s ročním zpožděním.

Beton nezapomínáme pravidelně kropit. Tím se vyhneme vzniku smšťovacích trhlin. Po vyzrání betonu se budeme moci pustit do zdění zahradního domku.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama