Podlaha - tvarovky IGLU

Autor: Honza (6 příspěvků)
20. 7. 2021
37 komentářů
Podlaha - tvarovky IGLU
Příspěvek stavebníka

Provětrávaná podlaha v RD

Dům byl dlouho neobydlený a zavřený, a tím chátral, a zvláště jeho promočené zdi.

Po zakoupení v létě 2020, kdy bylo sucho, tak se nezdálo, že by RD byl tak zasažen vlhkem a vodou z podloží.

Předchozí majitelé si nemohli vynachválit studnu na pozemku, že nikdy voda nechyběla ani v nejparnějším létě (už vím, co tím mysleli).

Z kopce jdou 3x prameny. Jeden je vydatný, který jsem odvedl zvlášť trubkou a 2x slabší, co pobere venkovní drenáž.

Podzim toho roku a i zima ukázali vážný problém, a tím byla při dlouhodobém působení dešťů voda. Voda byla nejvíce z podloží a z okolních kopců a polí a v těsné blízkosti frekventované silnice.

Děs.

Zapršelo a okamžitě byly vlhké zdi a podlahy.

Celý podzim, měsícem říjen 2020 počínaje, jsem dělal svépomocí drenáž kolem domu do hloubky 1,3 metrů v délce 25 m.

V domě byl problém s podlahou, do které se mi nechtělo, ale musel jsem do toho praštit.

Všichni mi říkali: asfaltová lepenka na stávající beton a udělej z toho vanu a pak jen větrat. Bohužel konec roku 2020 byl extrémně náročný na deště a tento rok 2021 na tom není o nic lepší.

Samý déšť. To rozhodlo.

Chemická injektáž nepomůže (dům je stavěn z dutých cihel), podřezání je nemožné ( dům je zakopán ve svahu) a to je i finančně nemožné.

Jeden večer při brouzdání na webu jsem si vzpomněl na plastové kopule na webu a hledal jsem přes zimu dostupnou literaturu i od pana Ing.Balíka, CSc. Po přečtení několika odborný knih věnovaných sanací vlhkého zdiva vyhrála Provětrávana podlaha v systému Iglú.

Vybourání cihelných příček koupelny, stávajícího nevhodného WC a technické místnosti, které říkali sklep, který sloužil jako odkladiště odpadu a i spojovací chodby.

Vybourat betony, odkolečkovat na vozík a na vozíku za autem vše odvozit na skládku odpadu do nedalekého. města . Jen v betonech z podlah a sutě ze zdi to bylo 3 tuny ručně vybouraných a naložených na vozík za auto. Nikomu bych to nepřál, co to bylo za práci.

To jsem netušil, že mě čeká horší práce.

Vykopání, naložení a odkolečkování hlíny z prostoru 28 m2 místnosti za nedalekou starou stodolu vzdálenou 30 metrů.

Bohužel mé zaměstnání nedovolí být na domě každý den, protože po 12ctkách v práci se prostě neutrhnete, když z práce přijedete kolem 19 hodiny a druhý den ráno jedete už po 04:00 hod. opět do fabriky.

Takže Provětrávana podlaha je dělaná v době mého systémového volna v zaměstnání.

Posháněl jsem potřebné informace, potřebný materiál a pustil jsem se svépomocí do provětrávané podlahy.

Použil jsem osvědčený technologický postup.

Tady je sběr fotek, budování podlahy a další fotky budu přidávat. Fotky jsou po nahrání zpřeházené, ale zkusím to na PC upravit.

Editace fotek 21.08.2021. Podlaha je dokončena a 2x vybetonovaná (první vrstva betonu je na tvarovkách s Kari sítí - následně polystyren a - následně druhá finální vrstva betonu je také s kari sítí i pod budoucí příčky) včetně tepelné izolace Z-kovým polystyrenem.

Podlaha - tvarovky IGLU
Reklama

V původní skladně podlahy co dělal předchozí majitel bez hydroizolace - pouze štěrk a pochozí hrubě nerovný beton byla trvale vlhkost na podzim 86% a v zimě stoupla vlhkost na 94%. Po zhotovení této provětravané podlahy klesá vlhkost až na zajímavých 74%. Ale zdi krásně vysychají a jsou na omak suché a teplé.

Vlhkost je stále vyšší i přes to, že pomalu vytrvale klesá ,protože se navozilo obrovské množství vody z betonu a vlhkost byla i promočených zdech z okolního terénu z venkovní části budovy a samozřejmě i z hodně vlhké hlíny pod podlahou kde nebyla vertikální izolace. Další voda je i omítkových směsí. Takže vlhkost postupně klesá i když pomalu.

Reklama

Tímto děkuji veřejně mému tátovi co mi ve svém pokročilém důchodovém věku pomáhal veškerý beton míchat v míchačce a chci také poděkovat mé přítelkyni Pavlíně za pomoc jak duševní tak i fyzickou podporu při této skladbě a stavbě provětrávané podlahy.

S odstupem času..

Edit: S odstupem času musím napsat, že provětrávana podlaha fakt funguje. Kombinace materiálů co jsem zvolil je SUPER a systém provětrávane podlahy mohu doporučit těm co je trápí vlhkost v domě.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama