Podlaha na půdě a půdní průlez

Autor: Peťan (79 příspěvků)
20. 7. 2021
0 komentářů
Podlaha na půdě a půdní průlez
Příspěvek stavebníka

V průběhu zateplování podkroví jsem se rozhodl udělat na budoucí půdě podlahu. Z bednění střechy mi zbyla nějaké prkna, tak jsem je použil. Dnes hodně lidí dělá podlahu z OSB desek, ale s těmi je horší manipulace, jejich cena není nějak extra nízká a jsou méně paropropustné než dřevo. Pod půdou bude vata a pod tím parotěsná fólie. Přes fólii by žádná vlhkost prostoupit neměla, ale kdyby náhodou, tak by se měla dostat směrem ven z konstrukce.

Aha, tak vy jste nevěděli, že všechny mé články + něco navíc můžete shlédnout na mém webu https://www.mylms.cz/stavba-domu/ ?

A pro nejaktuálnější fotky můžete mrknout také na můj Instagram https://www.instagram.com/mylms.cz/

Podlaha na půdě a půdní průlez
Reklama

Tato práce nebyla nějak extra složitá. Natahal jsem do patra prkna, která jsem objednal v DEKu. Ty jsem volně položil na kleštiny a na každé straně vždy přibil jedním hřebíkem. Čtyřmetrové prkno je vždy o kousek delší než prostor mezi čtyřmi krokvemi. Prkna jsem tedy zkracoval pokosovou pilou asi o 10 cm. Pod hřebenem střechy vznikl ne nijak velký, ale dlouhý prostor.

V prostoru, kde budou půdní schody jsem vynechal mezeru – namontují se zde půdní schody.

Podlaha na půdě a půdní průlezPodlaha na půdě a půdní průlez

Po dodělání podlahy na půdě jsem se pustil do izolaci podkroví. Protože jsem měl na půdě již podlahu, vkládal jsem vatu do stropu zespoda. Nebyla to o moc složitější práce než z horní strany. Více o informací o izolaci podkroví bude v samostatném článku.

Reklama
Podlaha na půdě a půdní průlezPodlaha na půdě a půdní průlez

Půdní průlez jsem instaloval až pod dodělání izolace a parotěsné fólie. Objednal jsem z DEKu půdní průlez DOLLE Click Fix, který jsem podle návodu nainstaloval. Nebude to zase tak frekventované místo, takže jsem objednal obyčejný průlez s dřevěným žebříkem.

Nejprve jsem přišrouboval potřebné komponenty na dřevěný rám. Na něj jsem ještě přišrouboval OSB desku, která slouží k prodloužení rámu na kleštinu. Pod kleštinou je totiž dalších 16 cm vaty, takže v tomto místě není schody k čemu připevnit. Schody jsem vyzvedl a přišrouboval. Z druhé strany jsem poté našrouboval další OSBčko a ze stran prkna. Podle návodu je nutné schody kotvit na deseti místech, aby byla zaručena jejich stabilita a pevnost. Minimálně stejným množstvím šroubů jsem přidělal nosné konstrukce ke krovu. Spíš jsem se snažil spoje předimenzovat, než aby se něco utrhlo. Schody jsem domontoval podle návodu.

Podlaha na půdě a půdní průlezPodlaha na půdě a půdní průlez
Reklama

Před zaděláním otvorů okolo průlezu jsem mezery docpal vatou – opět platí pravidlo, že by se vata neměla příliš namačkat, aby vůbec fungovala. V dolní části jsem okolo rámu půdního vlezu nalepil parotěsnou fólii. K tomu jsem použil pásku na parotěs od Hasoftu. Fólii jsem lepil ze strany k dřevěnému rámu. Okolo už bude pouze SDK předstěna.

Následně jsem na půdě udělal průchod pro trubky rekuperace, kabeláž apod. Od začátku jsem plánoval „tunel“ z technické místnosti až na půdu. Zde samozřejmě bude vše opět zaizolováno proti průchodu vlhkosti a protipožární průchod asi z červeného sádrokartonu. Během stavby je otvor zakrytý polystyrenem a zatížený dřevem.

Podlaha na půdě a půdní průlez
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama