Vnitřní odpady

Autor: Peťan (79 příspěvků)
9. 7. 2021
0 komentářů
Vnitřní odpady
Příspěvek stavebníka

Po dozdění příček přišly na řadu instalace. Kromě elektřiny a centrálního vysavače jsem se pustil do montáže vnitřních odpadů. Dobré je začít s věcmi, které nejdou úplně jednoduše natvarovat podle představ. Kabel se protáhne skoro všude, ale odpadní trubka má velký průměr a musí mít vždy spád.

Výhodou je, že odpady byly dostatečně připraveny už při budování základů. Nemusel jsem tedy trubky složitě instalovat ve stěnách a tím je zbytečně oslabovat. Všechny trubky ve zdivu jsou typ HT. Používal jsem průměry 110, 75 a 50. Před montáží odpadů jsem si pročetl některé normy a články (např. zde a zde); na tzb-info.cz je toho k přečtení více.

Začal jsem v kuchyni, kde přímo pod budoucím dřezem, ve stěně je trubka KG 110. Na tu jsem nasadil redukci 50 > 110 a vyvedl trubku výše. Pomocí kolen a rozbočky jsem udělal vývod na dřez a na sifon pro myčku. Podobné je tu všude jinde. Pokud bylo potřeba trubku uhnout pod nějakým úhlem, používal jsem kombinaci 15°, 30° a 45° kolen. Pokud se použije více kolen s malým sklonem, je možné trubku téměř libovolně natvarovat. Ale čím méně různých kolen a přechodů, tím lépe.

Vnitřní odpady

Chronologicky seřazené články z této stavby můžete také najít na mém webu https://www.petanovo.cz/stavba-domu/ a sem-tam na mém Instagramu.

Reklama

Podobně jsem postupoval u dalších místností. V dolním patře jsou vyvedeny trubky na umyvadla, záchody, pisoár a několik sifonů na myčku, pračku, sušičku, bojler, rekuperaci a čistící odtok filtrů.

Vnitřní odpady

Během instalace trubek jsem se rozhodoval, jestli osadit nádržku značky Geberit nebo Alca plast. Nakonec jsem se po doporučení známého vodáka rozhodl pro Geberit. Přece jenom, je to zajetá značka a víceméně všichni jej chválí. Objednal jsem tedy typ s možnosti odsávání přímo z mísy – bude přivedeno do rekuperace. Přišrouboval dle návodu na stěnu a napojil na odpad. Před nádržku bude ještě předezděna příčka z porobetonu (tloušťka 5 cm) a spodek pod nádržkou bude vyplněn betonem – to „všichni“ doporučují kvůli lepší fixaci. Mísa se pak neopírá jenom a poměrně tenkou stěnu, ale kus pevného betonu.

I když by to v mém případě asi nebylo potřeba, za vývod WC jsem ještě přidal 1m dlouhou trubku jako rezervoár pro vzduch. Nehrozí tak, že by po spláchnutí došlo k vycucnutí vody ze sifonu. Případný podtlak vyrovná vzduch v trubce.

Reklama
Vnitřní odpady

Pro vanu, sprchu, umyvadla a WC v horním patře jsou připraveny dvě „stoupačky“ z trubky HT110. Jedna z nich pokračuje až na půdu, kde bude dodatečně protažena na střechu jako odvětrání. Nyní je dočasně zavíčkována.

Vnitřní odpady
Reklama

Všechny průchody deskou jsem dodatečně zaizoloval. Natavil jsem na podlahu a trubku asfaltovou lepenku (pozor na přílišné zahřátí potrubí!) a vše okolo zamatlal polymerovou izolací Hasoft v několika vrstvách, tak aby vše co nejlépe těsnilo.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama