Máme střechu!

Autor: sprajcler (7 příspěvků)
14. 6. 2021
3 komentáře
Máme střechu!
Příspěvek stavebníka

Střecha? To je tak, když už dovnitř neprší.

Pár dnů po zabetonování věnce už myslíme na to, až bude střecha.

Příběh střechy se začíná psát 20. května, to jsou usazovány dřevěné trámy nad terasu. Trámy jsou usazeny do železných konzolí svařovaných na míru, dále se na věnec usazují a navrtávají fošny, na které přijdou položit vazníky, ty mají dorazit 24. května.

Ráno před osmou v daný den přijíždějí nejprve kluci ze Střechy Malík & Majer, kteří nám zajišťují kompletní realizaci střechy, chvíli po nich přijíždí domluvený jeřáb a o pár minut později kamion s vazníky. Přicházejí první (a snad poslední) komplikace, kamion na místo vykládky nemůže zacouvat, takže musí popředu, ale i to je na centimetry, a tak se nám ho daří dostat na místo vykládky až na třetí pokus, ale je tam!

Máme střechu!

Jdeme na to!

Nejprve složit kamion, aby mohl odjet, a dle plánů už hledáme první vazník, který půjde nahoru, ten uvazujeme na jeřáb a jde do vzduchu. Usazujeme ho na místo.

Mám zvláštní pocit, jsem dojatý a mám slzy v očích, dokázali jsme to. Střecha opravdu bude.

Usazujeme druhý, třetí, mezitím kluci zavětrovávají pomocí prken jednotlivé vazníky mezi sebou, pak čtvrtý... až přichází na řadu poslední. Před dvanáctou hodinou má jeřáb složené rameno a odjíždí, teď už vše ostatní půjde ručně.

Na konci prvního dne jsou všechny části vazníků na místě. Připravujeme glajchu a vztyčujeme ji na naší střeše. Večer ji náležitě zapíjíme a oslavujeme.

V dalších dnech kluci zaplachtovávají, dávají latě, háky, okapy, musejí mít vše připraveno do 1. června, to přijede střešní krytina. Vybrali jsme si Tondach Stodo 12 v barevném provedení černá engoba.

Tašky ve slíbený den opravdu dorazili, i když se to zase neobešlo bez komplikací s nakládkou a dopravou. 12 palet krytiny se musí přendat na střechu. Do konce dne se pokládá ještě jedna strana střechy.

S pokládkou se pokračuje i další 2 dny. Na konci dne 3. června se zjišťuje, že tašek bude pár chybět, takže se na rychle shánějí, aby se mohla dle plánu střecha 4. června dodělat a předat. Nakonec vše do sebe zapadne tak jak má a opravdu 4. června máme kompletně střechu, střechu nad hlavu, střechu přes kterou nám neprší dovnitř do domu.

Jak se říká střecha dělá dům a ono opravdu, s tou střechou to prostě už vypadá jako dům.

Reklama
Máme střechu!
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
sprajcler (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací