30. stavební týden – Záklop, nadkrokevní izolace a den plný špatných zpráv

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Týdenní přehled
3. 6. 2021
0 komentářů
30. stavební týden – Záklop, nadkrokevní izolace a den plný špatných zpráv
Redakční článek

Tento týden nás čekal pouze jeden stavební den. Dělal se záklop z palubek a nadkrokevní izolace na jižní straně. Následně nás čekal doslova Den Blbec a samé špatné zprávy.

14. 12. 2020 – Den 114 – 2 hodiny na stavbě (asistence řemeslníkům)

Další velký den v etapě střechy. Poslední pracovní týden před Vánoci si parta řemeslníků udělala prostor pro naši střechu. A my máme velkou radost, že za chvilku už do domu nebude pršet.

Protože by u nás řemeslníci měli být celý týden, pozvali jsme na návštěvu také babičku, aby nám pomohla s vařením, a Lenka mohla na stavbě se mnou natáčet. Pánové to budou tedy mít s plnou penzí jako výraz poděkování za to, že si udělali čas.

Chlapci se rozhodli, že začnou se záklopem na jižní straně střechy.

Nejprve se na spodní hranu krovu připevnila jedna řada palubek. Palubky se urovnaly podle provázku do roviny, aby vše pěkně hrálo. Zespodu jsem viděl, že na mnoha místech se nám nepovedlo natřít drážku v palubkách, takže budu muset tento detail později ještě opravit.

30. stavební týden – Záklop, nadkrokevní izolace a den plný špatných zpráv
Reklama

Po založení první řady začali pokrývači tlouct palubky jednu za druhou. Na krajích nechávali přesah, který se později po nalaťování a rozměření střechy odřízne. Palubky musí vždy končit v polovině krokve, aby zde bylo možné pokračovat další palubkou a ke krokvi ji také připevnit.

Dalším krokem bylo našroubování zakládacího KVH hranolu. Hranol má na výšku 12 cm, tedy stejně jako nadkrokevní izolace. Používáme jej proto, abychom měli nadkrokevku o co opřít. Hranol si tesaři nejprve předvrtali a poté rázovým utahovákem připevnili ke krovu. Konečně přišla na řadu nadkrokevní izolace.

Rozměr střechy odpovídá přesně rozměrům desek nadkrokevní izolace iRoof, takže jediné řezání, které bude třeba, bude v každé druhé řadě rozdělení jedné desky na poloviny, aby byla při kladení desek dodržena převazba spojů.

U štítových stěn jsem poprosil pokrývače, aby vždy na cihly aplikovali nízkoexpanzní pěnu a na ni položili desku. Tím bude zajištěno, že prostor mezi deskou a seříznutými cihlami ve štítu bude vyplněn a nebude tudy docházet k úniku tepla v zimě a naopak chladného vzduchu z domu v létě.

Po rozmístění dvou řad desek a vyrovnání přesahů na obou stranách domu přišel na řadu okapní plech. Ten máme v barvě antracitu, aby ladil k okapům, krytině a dalšímu oplechování. I okapní plechy bylo nutné urovnat do provázku a teprve poté jej hřebíky připevnit k zakládacímu KVH hranolu.

30. stavební týden – Záklop, nadkrokevní izolace a den plný špatných zpráv

Na plech a desky iRoof bude rozmotána fólie (pojistná hydroizolace). Ta bude připevněna kontralatěmi, pod které je nutné nalepit těsnící pásku. Současně jsou k sobě fólie slepeny páskou, kterou na sobě mají v horní a spodní části. Ve spodní části ji nyní přilepíme k okapnímu plechu a v horní části následně k další řadě fólie.

Do teď bylo vše dobře, jen s drobným detailem. Na střechu dáváme fólii, která tam nemá co dělat, což jsme zjistili až následující den. Během pondělí jsme o chybě ovšem nevěděli, takže jsem normálně pokračovali v práci.

Po natažení a urovnání fólie se přímo na ni vždy nalepily těsnící pásky pod kontralatě. Kontralatě se vždy na 3 místech dlouhými vruty přišroubovaly přes fólii a nadkrokevní izolaci do krokví. Spodní a prostřední vrut vždy kolmo na kontralať a horní vrut rovnoběžně se stropem (tedy šikmo ke kontralati).

Na spodek kontralatí si pokrývači připevnili první střešní lať, která se dává na výšku, a druhou lať, která je již standardně na šířku. První lať se na výšku dává proto, že na ni bude položena pouze jedna střešní taška, na rozdíl od ostatních latí, kde budou vždy tašky dvě.

Podrobné rozmístění tašek u krytiny Tondach Stodo 12 je uvedeno v technickém listu výrobce.

Reklama
30. stavební týden – Záklop, nadkrokevní izolace a den plný špatných zpráv

Postup kladení desek, následné rozložení střešní fólie, nalepení těsnících pásek a připevnění kontralatí přes desky do krovu se opakoval až k hřebeni. Latě, které si pokrývači připevňovali ke kontralatím, se nazývají lezné. Hřebík se při připevňování nikdy nezatluče celý, aby bylo zajištěno, že při následném laťování střechy půjdou lezné latě snadno sundat.

V místě komínu se do desek vyřízl otvor pro komín z každé strany o 5 cm větší. Prostor mezi komínovými tvárnicemi a nadkrokevní izolací bude vyplněn nehořlavou vatou.

Když přišla na řadu poslední řada nadkrokevní izolace, bylo nutné zkrátit desky pod úhlem střechy. Honza Jirka naměřil potřebnou délku a jeho táta Olda si na maflu nastavil požadovaný úhel a desku nejprve prořízl po celé délce maflem, aby získal vedení. A protože mafl celou desku neprořízne, dokončil řez ruční pilkou.

Práce pro dnešek byla ukončena a zítra budeme pokračovat na druhé straně střechy.

30. stavební týden – Záklop, nadkrokevní izolace a den plný špatných zpráv
Reklama

15. 12. 2020 – Den 115 se nekonal – všechno špatně

Tento den nebyl stavebním dnem.

Ráno, krátce po 5 hodině, kdy obvykle usedám k počítači, začalo přečtením emailu od technika Wienerbergeru velmi nešťastně. Fólie, která byla použita na střechu, tam nemá co dělat a ze střechy je třeba ji odstranit.

Tondach Vapour Brake DT je fólie určená do interiéru a instaluje se zespodu na krokve poté, co mezi krokve umístíme tepelnou izolaci například z minerální vaty. Je to parotěsná fólie – parobrzda. Pokud by se tedy pod tuto folii na střeše dostala nějaké pára, přes fólii nemá šanci uniknout a bude se držet mezi fólií a nadkrokevní izolací.

Na střechu patří fólie Tondach FOL Mono DT. Tedy fólie vykazující vysokou propustnost vodních par, vodotěsnost a tepelnou stabilitu. Ta nám bohužel ležela vyskládaná až pod fóliemi určenými do interiéru, které dorazily v jedné společné dodávce. Pokrývačům se fólie vzhledem k materiálu zdála poněkud nestandardní, ale důvěřovali tomu, že na nadkrokevku asi patří přesně tato.

Měl jsem po náladě.

30. stavební týden – Záklop, nadkrokevní izolace a den plný špatných zpráv

Kolem 7. hodiny jsem volal Honzovi Jirkovi a sdělil mu tuto zprávu. Ten bere všechno s velkým klidem a pohodou, takže jsme se dohodli, že stávající fólii ze střechy sundají, díry po šroubech zapění a natáhnou fólii novou. Práce na půl dne.

Po 8. hodině jsem vyrazil na stavbu, abych si nachystal natáčecí techniku a připravil správné střešní folie Tondach FOL Mono DT.

V 9 hodin dorazila první část řemeslníků, ale jakmile vystoupili z auta, nasadili roušky a hlásili, ať k nim vůbec nechodíme. Před chvílí jim volal kolega, se kterým byli na stavbě v pátek, že má pozitivní test na COVID 19. Všichni jdou tedy do karantény.

Poté, co mi kluci tuto zprávu oznámili, vyrazili hned zase domů, zařizovat si testy.

Do konce týdne tedy již přijet pravděpodobně nestihnou. A příští týden jsou Vánoce.

Super, dnešní den se opravdu daří.

30. stavební týden – Záklop, nadkrokevní izolace a den plný špatných zpráv

No co. Před měsícem jsem pro jistotu koupil 2 velké zakrývací plachty o rozměru 10x15 m pro případ, že by pokrývači nestihli krov do konce roku zakrýt a hrozilo by, že do stavby bude přes svátky pršet a sněžit.

Domluvil jsem se s místním jednatelem hasičů, že mi po práci přijde se zakrytím krovu pomoci.

Plachtu jsme vyndali z obalu a celou ji rozložili. Poté jsme ji smotali k jedné straně, aby ji bylo možné podél krovu rozmotávat, a na každou druhou krokev natloukli přes plachtu lať, která by ji měla udržet.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama