Stavební kozy

Autor: Houska (9 příspěvků)
Kategorie: Stavba domu
26. 5. 2021
0 komentářů
Stavební kozy
Příspěvek stavebníka

Tímto článkem chci inspirovat ke stavbě koz. Nejedná se však o nějaký efektivní nápad jak sekat trávu. :) Hovoříme o dřevěných stavebních kozách, nebo také podpěrách, které jsou nezbytným pomocníkem jak při stavbě, tak také do kde jaké dílny. Jdeme na to! Výsledek na obrázku níže.

Stavební kozy

Co budeme potřebovat

Základem je mít dřevo. Hledáme levné, rychlé a kvalitní řešení. Nabízí se nám dřevo smrkové a abychom měli objednávku co nejjednodušší, postavíme vše s hranolů 10x5 cm délky 4 m. Na 4 kozy budeme potřebovat celkem 6 ks hranolů.

Dále budeme potřebovat balík vrutů do dřeva alespoň 8cm dlouhé a více. Můžeme samozřejmě použít i stavební hřebíky. Použijeme 16 vrutů na jednu kozu. Celkem tedy 64 ks vrutů (hřebíků). Samozřejmě nesmí chybět pila. Přímočará je výhoda (nenadřete se), ale kdo má raději ruční práci, zvolí jakoukoli pilu, která je po ruce. Na závěr budeme vše spojovat, tak si připravte nějaký ten aku šroubovák, kdo nemá, tak alespoň pořádný šroubovák. V případě použití hřebíku, si připravíme kladivo. Abychom to měli krásně rovné, budeme potřebovat metr, tužku a úhelník.

Volitelně: pokud chcete mít kozy bezpečnější, pak si připravte hoblík nebo brusku pro zahlazení. Pokud chcete aby vám kozy dlouho vydržely i v exteriéru, mohu doporučit nějaké napouštědlo s ochranou funkcí dřeva (impregnací) a také olejovou lazuru, nebo jiné ochranné a krycí barvy.

Reklama

Krok 1 - řezání

Nejdříve na prvních dvou hranolech načrtneme čáry každých 90 cm, tak abychom z každého hranolu měli 4 ks menších hranolků. Celkem tedy vyrobíme 8 ks 90 cm hranolků na spodní a horní část stavebních koz.

Na zbylé čtyři hranoly načrtneme čáry každých 80 cm tak, abychom z každého hranolu měli 5 ks menších hranolků. Celkem tedy vyrobíme 20 ks 80 cm hranolků na prostřední část a nohy stavebních koz.

Stavební kozy

Krok 2 - Spojování podpěrných částí

Nyní si připravíme 2 ks 90 cm hranolků a 1 ks 80 cm hranolku. Ten kratší si položíme kratší stranou nahoru a na něho si nachystáme delší hranolek, delší stranou nahoru tak, aby bylo vše zhruba uprostřed. Připevníme dvěma vruty (hřebíky) na obou koncích podpěry. Podpěru otočíme vzhůru nohama a stejným způsobem připevníme druhý delší hranolek.

Reklama

Je dobré si otvory kde budou vruty (hřebíky) na horním a spodním hranolku předem předvrtat, nebo alespoň nejdříve zašroubovat prvních 5 cm před tím, než budeme hranolky spojovat k sobě.

Stavební kozyStavební kozyStavební kozy

Krok 3 - Chodidla

Každá koza má 4 nohy a ty naše je budou mít taky, aby dobře stály. Otočíme podpěru na bok (o 90°) a připravíme si 4 ks 80 cm hranolků. Hranolek umístíme kratší stranou na bok tak, aby se nejmenší strana hranolku zarazila o horní část podpěry a zároveň opírala o spodní část podpěry. Do každé nohy zavrtáme alespoň 4 vruty aby vše dobře drželo.

Reklama
Stavební kozy

Pro ještě větší pevnost můžete mezi nohy přivrtat nějaké fošny nebo latě zhruba v polovině výšky kozy.

Závěr

Stavební kozy jsou nyní připraveny k použití. Jejich únosnost jsem nijak zvlášť nezkoušel. Ze dvou koz jsem si udělal lešení, dal na ně další trámy a sebe (cca 150 kg) a kozy držely jak přibité. Předpokládám, že bude únosnost daleko vyšší. Jak jsem psal v úvodu, můžete si kozy ohoblovat, přebrousit a natřít. Také je možné dát na vrchní stranu koz například kus koberce nebo nějaké látky aby jste si nepodřeli opracovávaný materiál. Pokud budete dost šikovní, kozy budou pěkně zapadat do sebe pro lepší uskladnění. Jak vidíte na obrázku níže, dvě kozy mi do sebe tak úplně nezapadly, to se však změnilo časem protože surové dřevo stále pracuje (vysychá) a konstrukce si více "sedla" po pár týdnech. Na poslední fotce jsou kozy už "v akci".

Pořizovací cena dřeva byla 670 Kč.

Stavbě zdar přeje Houska :o)

Zdroj foto: gettyimages

Stavební kozyStavební kozy
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Houska
Houska (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama