Nátěr pohledových částí krovu a palubek pro záklop

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
16. 4. 2021
0 komentářů
Redakční článek

Montáž krovu už máme za sebou a dnes si tedy v rámci projektu e4 dům svépomocí povíme, jak ošetřit jeho pohledové části.

Materiál – kolik čeho a proč?

Všechny pohledové části krovu budeme ošetřovat lazurou na ochranu dřeva od firmy Remmers. Odstín lazury je v souladu s budoucí barvou dřevěných oken a vstupních dveří, aby vše pěkně ladilo. Na krovu budou pohledové konce krokví, na štítech pozednice i vaznice a celé dvě krokve. Pro výběr odstínu lazury jsme si od firmy Remmers půjčili vzorník dekorativních tenkovrstvých lazur na bázi rozpouštědel, se zvýšeným obsahem účinných látek s obchodním označením HK Lazura.

Hlavní předností HK Lazury je její unikátní složení. Má velice dobré nasakování do dřeva a její spojení jako impregnace, základní nátěr a vrchní nátěr z ní dělá velice dobrý materiál pro ochranu dřeva. A to i proto, že při dalším ošetřování dřeva za několik let nemusíme brousit ani jinak sundávat starý nátěr. Stačí přetřít a máme ošetřeno.

Lazuru jsme objednali v e-shopu Stavebnin DEK. Plochu nátěru jsme spočítali celkem na 150 m2. Pro jistotu jsme ale přidali ještě 30 m2 jako rezervu. Celkem jsme pro dvě vrstvy nátěru koupili sedm pětilitrových plechovek lazury.

Reklama
Nátěr pohledových částí krovu a palubek pro záklop

Každou natíranou část krovu jsme předem lehce přebrousili smirkovým papírem hrubosti 100. Tím dojde k otevření povrchu dřeva a lazura lépe drží. Aby lazura měla požadovanou ochrannou funkci, je nutné na plochu 1 m2 aplikovat asi 200-250 ml nátěru. To platí hlavně pro prvky vystavené povětrnostním vlivům, které má lazura ochránit.

Reklama

Jdeme na to!

Aby nám naše plány nezměnil déšť, připravili jsme si jednotlivé části krovu pro nátěr i následné schnutí pod střechu do garáže. Obecně platí, že aplikaci lazury můžeme provádět při teplotách od 5 do 30 °C a vzdušné vlhkosti do 20 %.

Lazuru po otevření musíme důkladně promíchat, aby došlo k důkladnému spojení všech účinných látek a přísad včetně pigmentu. Ten se totiž rád usazuje na dně plechovky. Pak už jen natíráme.

Jako první si natřeme pohledové části krovu, aby se tesaři mohli dát do díla a krov postavit.

Nátěr pohledových částí krovu a palubek pro záklop
Ideální je použít HK Lazuru. V dalším kroku pak použít ochranu příčných řezů a nakonec můžeme životnost nátěru prodloužit právě další lazurou, která má zesílený UV filtr. Jmenuje se UV + Lazura.
Reklama
Nátěr pohledových částí krovu a palubek pro záklop

Palubky na záklop

Palubky na záklop si natřeme v mezičase, kdy budeme dozdívat a dorovnávat štíty. Palubky jsme objednali v tloušťce 19 mm. Nepohledovou stranu natřeme v jedné vrstvě a pohledovou ve vrstvách dvou.

Jakmile budeme mít hotovo, dorazí zase tesaři a dokončí střechu.

Galerie

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama