Koupě pozemku

Autor: Burianovi (5 příspěvků)
11. 2. 2021
0 komentářů
Koupě pozemku
Příspěvek stavebníka
Všechno se děje přesně tak, jak má :) A tak to bylo i s koupí našeho pozemku, i když mohl být klidně levnější :)

Záměr k prodeji

V roce 2015 město vyhlásilo, že bude prodávat parcely pro stavbu rodinných domů o plochách 600-100 m2 za cenu 600-800 Kč/m2, a tak sem si začal plánovat vysněný domeček, studovat různé typy staveb a představoval si, jak si do roka koupíme s přítelkyní pozemek a až se vrátíme ze studií a práce v Brně, začneme si utvářet domov.

Avšak od slov k činům bylo nakonec hodně daleko. Osobně si myslím, že čím větší úřad, tím pomalejší jsou jeho postupy. Na malé obci se rozhodne starosta, zastupitelstvo vše posvětí a je vyřešeno. Ale ve městě?

Abych to zkrátil, díky pružnosti města, které nakonec akci v roce 2019 přenechalo developerovi a ten prodával pozemky o 5 let později oproti původnímu záměru za cenu 1500,-/m2. A to ještě zapomínám na kolaudaci sítí a komunikace (opět ty úřady), která se o půl roku opozdila oproti slibům developera.

Koupě pozemku

Vše je jak má být

Mám to štěstí, že občas pročítám úřední desku pře městským úřadem, a tak jsem se o záměru prodeje pozemků developerovi dozvěděl ještě, než k prodeji došlo a hned jak proběhlo nabídkové řízení jsem kontaktoval společnost, která pozemky zakoupila s mým zájmem o pozemek. Právě díky tomuto postupu jsem měl tu možnost vybírat z celkem 12 pozemků a osobně to cítím tak, že jsme si samozřejmě vybrali ten nejlepší - 810 m2 na místě s nejlepším výhledem. Nakonec sice byla cena pozemku oproti mé původní úvaze více jak dvojnásobná, ale co peníze budou...

Po výběru pozemku jsme tedy kontaktovali právničku, která prodej pozemků zajišťovala a ta nám za 37 000,- připravila rezervační smlouvu a následně smlouvu kupní (celkem 11 stránek - tedy 3.363,-/strana - že jsem se líp neučil :)). Smlouvy jsme podepsali a po uhrazení rezervace již mohli žádat o hypotéku na pozemek.

Reklama
Koupě pozemku

Pokud máte ve svém okolí dobrého finančního poradce, určitě využijte jeho služeb. Avšak je dobré mít něco nastudováno, abyste náhodou nepadli na poradce, který chce jen vydělat.

Hypotéka

O vyřízení hypotéky jsem oslovil svého kamaráda, o kterém jsem věděl, že je velmi úspěšným a hlavně velmi etickým finančním poradcem. Nakonec jsme díky jeho šikovnosti a kontaktům u různých bank dostali hypotéku ještě o 0,2% levněji, než budoucí sousedé, kteří pracně obcházeli banky, a to jsem nemusel nikam chodit, ani s vklady do katastru, kterých nebylo také úplně málo (zástavní právo na byt, abych ručil za pozemek, zástavní právo na pozemek, abychom ručili za stavbu a samozřejmě vklad do KN za nabití pozemku). Nakonec bylo ještě nutné pojištění bytu, kterým jsme ručili a našich životů, kterými také ručíme (tedy alespoň příjmy z nich plynoucími), vše nám však finanční poradce zařídil (kéž by bylo co nejvíce takových poradců).

Je to super, jsem zadlužen téměř do důchodu a mám kus pole - jupí :)

Reklama

A co dál?

Máme pozemek, máme vizi, nyní nezbývá nic jiného, než vyrazit za projektantem, aby naši vizi dal na papír, se kterým půjdeme pro vyjádření dotčených orgánů státní správy a pro stavební povolení, ale o tom zase příště...

Koupě pozemku

Náklady

Název položkyCena
Vklad do KN - zástavní právo pozemek
2 000 Kč
Platba za zprostředkování prodeje
37 000 Kč
Vklad do KN - zástavní právo byt
2 000 Kč
Vklad do KN - koupě pozemku
2 000 Kč
Koupě pozemku
1 165 000 Kč
Rezervace pozemku
50 000 Kč
Celkem1 258 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Burianovi (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací