Zabezpečovačka

Autor: Jiří (22 příspěvků)
7. 2. 2021
0 komentářů
Zabezpečovačka
Příspěvek stavebníka
Kdysi jsem slyšel, že někomu ze stavby někdo ukradl okna ještě ten den, kdy mu je namontovali.

Úvod

Sice se mi na stavbě nikdy nic neztratilo, naopak, sotva jsem vykopal svoji první jámu, tak hned druhý den mi do ní někdo hodil kladivo a lopatu - obojí mám do teď (takže díky dobrodinče). Ale přeci jen ten pocit nějakého "strážce" je fajn.

Jakmile byla stavba uzavřená a okna namontovaná, tak jsem raději začal hned montovat zabezpečovačku. V tom jakou, jsem měl celkem jasno - česká klasika Jablotron.

Normálně to funguje tak, že poptáte realizační firmu, oni vám vše namyslí, napočítají, nainstalují, podepíšou papíry a zkasírují. Jablotron chce, aby to tak bylo (záruka kvality), takže normální smrtelníci jen tak jednoduše v obchodě nenakoupí. Na druhou stranu kšeft je kšeft, takže zas takový problém to taky asi není. Naštěstí znám někoho, kdo to montuje a já mu s tím občas pomáhám, takže jsem mohl jít oficiální cestou.

Montáž

Základem všeho je pořídit ústřednu. Je to největší a nejdražší a nejdůležitější zařízení. Kvůli své ceně to možná některé lidi odradí. Ústředna je ale mozek zabezpečovačky, zajišťuje komunikaci jak s jednotlivými komponentami, tak přes telefon s vámi nebo s pultem centrální ochrany. Do ústředny se také vkládá klasický olověný akumulátor, pro případ výpadku proudu.

Máte-li ústřednu (dá se koupit více druhů), můžete k ní připojit pohybová čidla, senzory otevření oken/dveří, teploměry, požární a jiná čidla, kamery, relátka, klávesnice pro ovládání a další prvky. Většina věcí navíc existuje v drátové i bezdrátové podobě.

Bezdrátové prvky vydrží fungovat na baterie poměrně dlouho, ale když už stavím od základů, nedělá mi problém natáhnout k čidlům kabely. Drátové prvky jsou navíc na pořízení levnější. Samotná pohybová čidla jsou pak docela levná. Propojování pomocí kabelu je také jednoduché. V originál kabelu vedou 4 vodiče označené barvami. Dva fungují jako napájení a dva slouží pro komunikaci. Kabel je možné kdekoliv přerušit a jednoduše rozdvojit (stačí jen fyzicky propojit kabely podle barvy ve svorkovnici nebo třeba dočasně i obyčejnou "kroutilovou spojkou" :-D ). V praxi tedy může kabel z jednoho čidla vést do druhého, z druhého do třetího, pak se cestou někde rozdvojit a vést do dalších uzlů, atd.

Veškerá montáž se provádí v servisním režimu. Není-li ústředna přepnuta do servisního režimu, bude spouštět alarm, pokud odmontujete čidlo nebo ústřednu ode zdi, pokud nějaké čidlo odpojíte (přerušíte vedení), apod. Zároveň hlásí smskou, pokud dojde k výpadku proudu, pokud má slabý signál, atd.

Na počátku jsem na stavbě potřeboval jen základ, takže jsem pořídil to nejnutnější:

  • Centrální ústředna a do ní akumulátor

  • Pár pohybových čidel, některá navíc s detekcí rozbití skla

  • Magnetická čidla na otevření posuvných dveří/oken

  • Klávesnici pro ovládání a k ní i nějaké RFID čipy (pro dělníky, stavební dozor, apod.)

  • Kabel na propojení

Během stavby jsem nepořizoval žádnou sirénu, informace o poplachu vidím na telefonu. Sirénu jsem dokoupil až časem, když jsem pořídil požární čidla (jejich siréna se dá totiž využít i pro obecný poplach). Dokoupil jsem také nějaké teploměry, záplavová čidla a relé.

Používání

Každé nové připojené zařízení se musí v ústředně "naučit", jinak s ním nebude ústředna spolupracovat. Proto pro nastavování má ústředna servisní režim a pak má normální provozní režim.

Všechny detektory a části domu je možné členit do sekcí, které se mohou ovládat zvlášť. Můžete tedy třeba jen zakódovat garáž, ale nechat volný dům (použil jsem třeba pro cizí dělníky). Nebo můžete zakódovat čidla otevření dveří ale vnitřek domu nechat odblokovaný a jít klidně spát s tím, že dveře vám někdo hlídá.

Odblokování/zablokování se dá provádět na klávesnici zadáním kódu, ale dá se taky provádět jen přiložením čipu. Pokud odcházíte a necháte třeba omylem otevřené dveře nebo střešní okno (a máte tam čidlo na otevření), dozvíte se to hned.

Kromě ovládání přes klávesnici a čipy, je možné alarm obsluhovat skrze hlasový automat nebo SMS. Simka je součástí balení ústředny, takže vlastně telefonujete přímo do vaší ústředny. Ovládat alarm je navíc možné i prostřednictvím aplikace v telefonu.

Dojde-li k poplachu, ústředna vám volá na mobil. Dojde-li k méně důležité poruše, přijde vám sms. Pokud máte objednaný pult centrální ochrany, volá vám navíc i člověk z PCO a případně vyjede hlídka. Pro tento účel vám Jablotron někam na objekt umístí malý žlutý RFID čip, aby si hlídka musela vždy "pípnout", že skutečně na dané místo dorazila. Pokud chcete, dá se na PCO domluvit i předání klíčů a kontrola uvnitř objektu, případně kamerový dozor, atd.

Reklama

Ceny

Ceny si nepamatuji přesně, tak je berte hodně s rezervou. Aktuální ceny si najdete na internetu.

Komplet ústředna s akumulátorem cca 10tis. Drátové pohybové čidlo cca 500Kč. Originál kabel cca 6Kč/m. Autonomní požární čidlo připojitelné zároveň k ústředně cca 1400Kč.

Úplný základ pro ochranu stavby mě vyšel na cca 14tis.

Pult centrální ochrany první tři měsíce zadarmo. Výjezdy ochranky po tu dobu zadarmo.

Pult centrální ochrany po zkušební době 450Kč/měsíc (jedná se o nejlevnější tarif, kdy platíte za výjezd cca 800Kč).

Provoz simkarty první tři měsíce (nebo pokud máte ochranu pomocí PCO) zdarma (volání a sms v rozumné míře neplatíte).

Provoz simky po uplynutí zkušební doby a když nemáte žádnou jinou službu, tak v nejlevnějším tarifu 100Kč/měsíc (volání a sms v rozumné míře neplatíte).

Simku můžete používat vlastní, pak vám ale nebude fungovat aplikace do telefonu. Hlasové a sms ovládání ale fungovat bude.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jiří
Jiří (22 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací