Topení na stavbě v zimě

Autor: Peťan (79 příspěvků)
25. 1. 2021
2 komentáře
Topení na stavbě v zimě
Příspěvek stavebníka
Pokud se plánuje stavba domu i přes zimu, je dobré mít uvnitř nějaké topení. Práce do nějakých řekněme 5 °C se ještě dá celkem v pohodě. Ale člověk stejně za nějakou dobu promrzne. Nehledě na dodržení technologických postupů, kdy se s některými materiály nedá při příliš nízké teplotě pracovat.

Topit na nezaizolované stavbě elektrikou je finanční sebevražda. Pokud má dům komín, často se seženou nějaké kamna, nebo krbovky a o teplo není nouze. Další variantou je plynové topení (bomba s hořákem), které není nijak extrémně drahé, ale výkon je poměrně malý a musí se větrat. Samozřejmá je manipulace s PB lahvemi. Možné je sehnat i naftové topení, které je poměrně výkonné, ale je drahé na pořízení a pokud nemá externí výfuk, je nutné také větrat, a hrozí, že stěny vytápěného objektu budou mastné. A kdo by dnes pálil naftu v kamnech, že? 🙂

I přes to, že v domě nebude komín, rozhodl jsem se sehnat malé kamna na tuhá paliva, tzv Petry. Bazoš, Marketplace a podobné bazary jsou jich plné. A i za poměrně malé peníze se dá sehnat kousek v rozumném stavu.

Do stěny, kde je plánovaný odtah na digestoř, jsem udělal díru tak akorát na komín. Nakoupil jsem pár kousků komínových trubek, kolena a jednu trubku s větší teplosměnnou plochou, aby to více topilo. Trubky mám o průměru 120 mm. Mají kónický tvar, takže je lze jednoduše spojovat. Celé topení jsem sehnal cca do 1000 Kč. Většinou na kamna a trubky nechám foukat stojanový ventilátor, aby to hřálo ještě o něco víc.

Pokud komín máte, doporučuji nastudovat si možnost připojení podobného spotřebiče. Podobná kamínka mají poměrně vysokou teplotu spalin - hrozí tak, že dojde k poškození tenkostěnných komínových vložek.

Topení na stavbě v zimě

V kamnech pálím zbytky stavebního dřeva a pytlované uhlí. Když se kamna rozehřejí dřevem, přihodí se lopatka uhlí, tak je docela teplo. Na tričko to samozřejmě není, ale alespoň nezamrzá pití v PET flaškách…

Při manipulaci s ohněm je samozřejmě potřeba být opatrný. Na stavbě je kolikrát trochu nepořádek, sem-tam hořlavý materiál, kusy dřeva, piliny apod. A není dobré začít tím, že barák vyhoří!

Reklama
Topení na stavbě v zimě
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací