17. stavební týden – Práce na stropu RD, svařování I profilů nad garáží, armování věnce

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Týdenní přehled
22. 1. 2021
0 komentářů
17. stavební týden – Práce na stropu RD, svařování I profilů nad garáží, armování věnce
Redakční článek
V tomto týdnu nás čekalo vázání výztuže do věnců stropu, další práce ve sklepě, armování stropu, izolace komínu, vytváření prostupů pro budoucí rozvody, svařování I profilů nad garáží, položení vložek a úprava nosníků a dokončení armování věnce.

14. 9. 2020 – Den 58 – 7 hodin na stavbě

Protože jsme měli ještě na dnešek a zítřek půjčený AKU vazač armatur ze Stavebnin DEK, chtěl jsem si připravit co nejvíce armokošů, které potom už jen umístím do prostoru věnce a svážu dohromady.

Na stropě jsem si na sebe umístil dvě MIAKO vložky, položil kousek prkna a zatížil ho třetí vložkou. Kdybych měl na stropě nějaké palety, vytvořil bych si držáky pro vyvázání výztuže z palet.

Jelikož byly na další dny hlášeny deště, odběhl jsem ze stavby domů na chvilku ke sklepu a po obvodu sklepa rozvinul nopovou fólii.

Ta se standardně ukládá nopy (špunty) směrem ke stěně. My jsme ovšem na doporučení technika ze společnosti MAPEI umístili nopovou fólii záměrně obráceně. V našem případě má totiž fólie pouze funkci mechanické ochrany, aby nedošlo k poškození hydroizolace, kterou jsme na stěny nanášeli minulé dny.

17. stavební týden – Práce na stropu RD, svařování I profilů nad garáží, armování věnce

Abychom mohli sklep začít zasypávat po obvodu stěn, pro jistotu jsme na několika místech nopovou fólii přivázali k vyčnívající betonářské výztuži. Předejdeme tak jejímu sjetí při zasypávání.

Písek ze sklepa s kameny a jílem byl tak tvrdý, že i od krumpáče létaly jiskry. Nicméně jsme to nevzdali a část sklepa zasypali.

Reklama

15. 9. 2020 – Den 59 – 7 hodin na stavbě

Dneska máme poslední den půjčený AKU vazač a AKU střihač armatur. S pomocí střihače z půjčovny Stavebnin DEK jsem tak dostřihal zbytek drátů, které budeme potřebovat na vyarmování stropu.

Pozítří by měl dorazit další kamion s cihlami a zbytkem MIAKO vložek od Wienerbergeru. Chtěl jsem mít tedy kompletně připravenou aspoň polovinu domu, abych mohl na strop nechat naskládat potřebné palety. Proto bylo třeba některé krajní vložky zkrátit, a protože už jsem neměl půjčenou velkou portálovou pilu, přišel na řadu opět aligátor. Cihly se s ním řežou podobně přesně a snadno jako s portálovou pilou.

17. stavební týden – Práce na stropu RD, svařování I profilů nad garáží, armování věnce

Když jsem měl hotové všechny dořezy, vrhl jsem se na komín. Ten vždy stavím nad úroveň stropu ještě před jeho přípravou a betonováním. Díky tomu se vyhnu šalování otvoru. Beton na stropě se však nesmí přímo dotýkat komínového tělesa. Potřebnou 3cm dilataci zajistíme tak, že na komínové těleso nalepíme desky minerální vaty o tloušťce 3 cm.

Reklama

16. 9. 2020 – Den 60 – 4 hodiny na stavbě

I dnes pokračuji v práci na stropě. Dořezávání vložek a armování je běžnou rutinou. Abych mohl začít dělat armování také na vnitřních nosných stěnách, kudy mají do druhého nadzemního podlaží vést rozvody vody, odpadů, topení a elektřiny, rozhodl jsem se připravit si v těchto místech prostupy. Později tak nebudu muset složitě vybourávat beton.

Podle projektu jsem si v místech, kde mají prostupy být, vyřízl asfaltový pás, který byl na stěny položen před pokládkou POT nosníků. Následně jsem vyboural kousek cihly, aby bylo již v prvním nadzemním podlaží na první pohled vidět, kde je prostup připraven.

Pak jsem využil zbytky extrudovaného polystyrenu a vytvořil z něj kostky vysoké 25 cm, široké podle potřebného místa na protažení trubky kanalizace nebo na protažení drátů. Díky takto připraveným polystyrenovým kostkám se mi nestane, že bude přímo v místě prostupu omylem umístěn třmínek z betonářské výztuže. Po vybetonování stropu bude stačit polystyren vydlabat. Vyhnu se tak i složitému bourání betonu. Výška 25 cm s částečným zapuštěním do stěny znamená, že se nebudu při betonování muset prostupům vyhýbat, protože budou cca 1 až 2 cm pod betonem.

17. stavební týden – Práce na stropu RD, svařování I profilů nad garáží, armování věnce

17. 9. 2020 – Den 61 – 2 hodiny na stavbě

Podle plánu by měl dnes odpoledne dorazit kamion s dalším materiálem od firmy Wienerberger.

Na strop potřebujeme doplnit zhruba dvě palety MIAKO vložek a po obvodu věncovky. Dále jsme si nechali přivézt materiál na vyzdění podkroví a nějaké drobnosti také na budoucí sklep, abychom celé auto doložili.

Během dopoledne mi Honza a Honza Vavrekovi přišli na pomoc se svařením dvou I profilů, které tvoří překlad nad vjezdem do garáže. Honza starší má se svářením mnohaleté zkušenosti, takže jsem místo vlastních pokusů oslovil raději rovnou profíka. Připravil jsem mu kousky betonářské výztuže (roxoru), které navařil dovnitř na spodní hranu a nahoru nad profily. Sváry udělal asi na 4 místech. Já mám teď jistotu, že až mezi I profily naleju beton a zvibruji ho ponorným vibrátorem, nedojde k posunutí ani překlopení profilů. Svařování bylo za chvilku hotové.

Kamion s materiálem od Wienerbergeru dorazil odpoledne. Dvě palety s MIAKO vložkami a paletu s věncovkami položil rovnou na strop a zbytek vedle domu. Se skládáním stropu jsem dnes nepokračoval.

Reklama
17. stavební týden – Práce na stropu RD, svařování I profilů nad garáží, armování věnce

18. 9. 2020 – Den 62 – 8 hodin na stavbě

Po včerejším závozu stropních vložek a cihel od Wienerbergeru jsem mohl konečně doložit celý strop. Díky tomu, že byly vložky na paletách složeny na stropu u garáže, nepotřeboval jsem ani žádného pomocníka.

Po položení vložek jsem se věnoval krajům místností, kde bylo třeba vložky řezat. V jedné místnosti jsem musel zkracovat také POT nosníky, které přečnívali přes stěnu do další místnosti. Tím pádem nebylo možné v další místnosti začít ukládat MIAKO vložky hned od začátku a vznikl tak prostor, který by bylo třeba bednit.

Řezání POT nosníků jsem dělal tak, že jsem si nejprve malou úhlovou bruskou s kotoučem na ocel odřezal vyčnívající betonářskou výztuž a poté velkou bruskou s kotoučem na beton zkrátil POT nosník včetně betonářské výztuže Tu tvoří dva ocelové pruty zalité v nosníku.

Nejdříve jsem měl strach, jak to půjde, ale řezání bylo nakonec jednoduché a rychlé.

Po dnešku jsem byl rád, že mám všechno řezání za sebou a doufal jsem, že stihnu vyvázat i zbytek výztuže. To se mi sice nepovedlo, ale na zítřek už toho moc nezbývá.

17. stavební týden – Práce na stropu RD, svařování I profilů nad garáží, armování věnce

20. 9. 2020 – Den 63 – 4 hodiny na stavbě

Zbývalo mi vyarmovat už jen jednu část věnce, konkrétně kratší stranu domu směrem na západ. Předem jsem si připravil výztuž ohnutou v úhlu 90°, abych mohl vyvázat rohy. Následně jsem ve výztuži v POT nosnících protáhl ocelové pruty, nasadil třmínky a postupně ruční rádlovačkou vytvořil poslední armokoš.

Po obědě jsem ze stropu sundal přebytečné MIAKO vložky. Příště již budeme moci vyzdít věncovky.

17. stavební týden – Práce na stropu RD, svařování I profilů nad garáží, armování věnce
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama