Hluk z dopravy v souvislosti s bydlením

Autor: Akulab (3 příspěvky)
20. 1. 2021
0 komentářů
Hluk z dopravy v souvislosti s bydlením
Komerční
Děláte si hlavu s hlukem z dopravy? Řešíte rekonstrukci domu v blízkosti frekventované silnice, či železniční tratě? Špatně spíte, protože Vás ruší projíždějící auta? Pojďme se v následujících řádcích na tuto problematiku společně podívat, ať je Váš spánek lepší a Vy můžete pustit hluk z hlavy. Vedle informací o možném postupu jsme do závěru tohoto příspěvku sestavili přehlednou tabulku nejpoužívanějších hygienických limitů pro hluk z dopravy.

Musí se obyvatelé domu chránit sami, nebo existuje i jiná možnost?

Sami se obyvatelé zasažených domů musí chránit, vstupují-li nově do území již zasaženého hlukem, nebo v případě, že hluk z dopravy nepřekračuje hygienický limit pro denní a noční dobu. Vstupem do území se přitom myslí nejen případ novostavby, ale i jiných stavebních zásahů na objektu, které podléhají zpracování projektové dokumentace a vyjádření úřadů, tj. rekonstrukce, přístavba, změna užívání stavby, atd. V případě, že nejste novým subjektem v území a chcete se bránit proti hluku z dopravy, podívejte se do strategických hlukových map, které jsou dostupné na Geoportálu MZČR. Svoje hlukové mapy mají např. i krajská města. V případě, že Vaše lokalita není zmapována, můžete nahlédnout do Celostátního sčítání dopravy ŘSD ČR, kde jsou data ke všem úsekům komunikací od dálnic po krajské silnice II. třídy. Pokud intenzita dopravy na silnici u Vašeho domu přesahuje 5000 vozidel za 24 hodin, existuje možnost, že jsou u Vašeho domu překračovány limity a Vy se můžete bránit.

Geoportál MZČR: https://geoportal.mzcr.cz/SHM2017/

Celostátní sčítání dopravy ŘSD ČR: http://scitani2016.rsd.cz/pages/informations/default.aspx

A teď to nejpodstatnější, a to výše hygienických limitů. Hygienický limit musí být prioritně splněn v tzv. chráněném venkovním prostoru stavby (tj. před okny obytných místností). Na objekty k bydlení, které se na svém místě už nacházejí, se často uplatňuje korekce hygienického limitu pro starou hlukovou zátěž (SHZ). Výše hygienického limitu s korekcí na SHZ je v případě silniční dopravy LAeq,T = 70 dB ve dne (6:00 – 22:00) a 60 dB v noci (22:00 – 6:00), v případě železniční dopravy je limitní výše LAeq,T = 70 dB ve dne a 65 dB v noci. Tato korekce však nemusí být uplatňována v každém případě. Např. pokud se hluk na dané liniové stavbě od roku 2000 navýšil o více než 2 dB, od této korekce se upouští a limity se rapidně snižují, legislativa přitom uvádí další případy, kdy se korekce nepoužije. Tato problematika je složitá. Je potřeba posoudit každý případ zvlášť, nicméně je pravděpodobnější, že budou platit právě výše uvedené limity.

Co dělat, pokud chci bydlet v novém, ale daná lokalita je zasažena nadlimitní hlukem?

Chystáte-li se stavět novostavbu, rekonstruovat, přistavět, či změnit užívání objektu v území zasaženém hlukem, máte povinnost prokázat, že Váš záměr nebude zasažen nadlimitním hlukem. Pokud by se tak mělo stát, musíte sami sebe chránit protihlukovým opatřením. Pozor, jak bylo nastíněno výše, neplatí pro Vás limit s korekcí pro SHZ. Další informace o výši hygienických limitů naleznete na konci příspěvku a širší popis Vaší situace v našem dalším příspěvku Stavba domu v hlukem zatíženém území.

Na co se zaměřit pro snížení hluku z dopravy v interiéru?

Pokud se rozhodnete situaci řešit sami, mějte na paměti pár níže uvedených tipů. Je obecným pravidlem, že při pronikání hluku obvodovou konstrukcí domu jsou nejslabším místem okna a dveře. Zejména u starších domů může být pronikání hluku významné také přes nezateplené zdivo, či například prostorem mezi věncem a střešní krytinou do půdního prostoru a následně přes nedostatečně zaizolovaný strop místnosti.

Jak vybírat okna a dveře?

Zvukově izolační vlastnosti okna / dveří se vyjadřují indexem vážené zvukové neprůzvučnosti Rw. Tato hodnota však vyjadřuje laboratorní vlastnost výrobku, nikoli skutečnou neprůzvučnost po realizaci na Vašem domě. Ta bude více, či méně snížena v závislosti na kvalitě montáže a dalších stavebních návazností. Základní tipy pro výběr oken a jejich montáž naleznete v příloze na str. 11 prezentované ukázky akustického posudku pod příspěvkem. Celou věc doporučujeme konzultovat se specialisty z oblasti stavebnictví a prodejci oken, respektive dveří.

Přehled některých hygienických limitů pro hluk z dopravy

Hygienické limity jsou vyjadřovány pomocí ekvivalentní hladiny akustického tlaku LAeg, T, která se vztahuje k definovanému časovému intervalu. V případě dopravy je tento interval stanoven jako 16 hodin denní doby (6:00 – 22:00) a 8 hodin noční doby (22:00 – 6:00). Zjednodušeně řečeno se jedná o průměrnou hladinu hlučnosti. Okamžitá hlučnost projíždějícího vozidla tedy není tím správným měřítkem. Uvedené hygienické limity se vztahuji k chráněnému venkovnímu prostoru staveb (tj. prostor před okny obytných místností), kde se dodržení limitu požaduje prioritně.

Hluk z dopravy v souvislosti s bydlením

Potřebujete-li stanovit přesnou hladinu hlučnosti u Vašeho domu, zhodnotit efektivitu výměny oken, či vypočítat neprůzvučnost obvodové konstrukce domu, rádi pomůžeme. Navštivte www.akulab.cz a pusťte hluk z hlavy.

Přílohy

Akustický posudek pro efektivitu výměny oken.pdf
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama