Vzduchotěsnost domu

Autor: PA (1 příspěvek)
Kategorie: Rozvody rekuperace
7. 1. 2021
12 komentářů
Vzduchotěsnost domu
Dotaz
Dobrý den, dle projektu stavím nízkoenergetický zděný dům (ne pasivní), bez využití dotací. Zatím dům stavím tak, abych do něj byl schopen dát rekuperaci. Líbí se mi hlavně neustále čerstvý vzduch, protože když je venku chladno, nedonutím ženu vyvětrat.

Všude se dočítám o tom, že při použití rekuperace musí být dům co nejvíc vzduchotěsný. Nerozumím ale tomu, proč to tak musí být. Rekuperační jednotka přece nevytváří v domě žádný přetlak, ani podtlak.

Neříkám, že chci mít v domě díru 10x10 cm, ale zdá se mi přehnané nějak utěsňovat např. zakládací spáru pod cihlami. Dále budu mít ze spodu vazníků záklop z osb desek. Určitě chci utěsnit mezeru mezi osb deskou a věncem. Záklop budu muset asi natřít nějakým latexem, jak jsem se dočetl na fórech. Ale když už to budu natírat latexem, tak proč přelepovat spoje desek nějakou speciální páskou?

Dle zkušeností při pomoci na stavbách kamarádů mi přijde, že se to utěsňování dost přehání. Ale pravděpodobně je tento můj pocit způsoben tím, že mi chybí nějaká podstatná informace.

Mohl by mi to někdo co nejpochopitelněji vysvětlit?

Díky, hodně štěstí a zdraví v novém roce a ať stavby rostou...

Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama