Monolitická opěrná zeď

Autor: Petr (4 příspěvky)
Kategorie: Oplocení pozemku
2. 1. 2021
21 komentářů
Monolitická opěrná zeď
Příspěvek stavebníka
Ne-dobrovolně svépomocí.

Výkop

První kopnutí proběhlo 18.7.2020. Zároveň se základem OZ jsem musel nejdříve najít již připravené připojky vody a odpadu. To se trochu zkomplikovalo, protože bagr má dosah kolem 3m a odpad s vodou šly pospolu až v 3.2m. O přípojkách tu ale teď psát nechci, to by bylo na samostatný článek. Samotný výkop bez vody bych vykopal za pár hodin. Rozměry výkopu byly dle projektu 0.80m hloubka a 1,25m šířka. Základ samotný (pata zdi) byla 30cm. Krytí betonu po stranách 2,5cm.

Výkop si udělejte radši větší, já ho měl na centrimetr přesně. Na samotný základ to bylo super, ušetřil jsem čas a materiál při šalování. Kvůli svislému bednění jsem ho ale později musel zvětšovat (už ručně) a hlína se blbě vyndávala. Příště bych to asi zkusil udělat vetší a až posledních 30cm bych udělal přesně.
Monolitická opěrná zeďMonolitická opěrná zeď
Reklama

Železo a armování základu

Železa bylo přes 2 tuny. To jsem objednal z velké části již na ohýbané dle projektu. Ano, šlo by to ohýbat v ruce, ale z armovny jsem platil cenu za kg, nikoliv za metry a již naohýbané. Cena za naohýbané železo a kg byla nižší, než kdybych koupil samotné tyče v DEKu, nebo Feroně a ohýbal si je sám. Nemáte žádné zbytky/prostřihy a ušetříte hromadu času. Navíc ohýbat betonářskou výztuž 12ku už není nic příjemného. Beztak jsem toho musel naohýbat docela dost, protože projekt nemyslel na vše.

Na zkoušku jsem si taky půjčil vázačku, a ještě ten večer objednal od Makity vlastní (čeká mě pak ještě celý suterén za tou velkou haldou). Je to obrovský pomocník, pokud jste na vázání sám. V místech, kam jsem se s ní nedostal, nebo kde již bylo hodně armatur, funguje skvěle obyčejná klička s ložiskem za stovku. Spodek jsem měl vyvázaný asi za dva víkendy na pohodu a pak další den vyrovnávání. To jsem řešil přizvedáváním bagrem.

Betonek na spodku by byl na práci možná lepší. Nabídky firem to měly. Já to podkládal rozřezanou dlažbou a taky to šlo. Nicméně v mezi čase pršelo a na betonku by byl v mém případě naplavený jíl. Ani nevím jestli bych ho dokázal udělat v takové rovině.
Ohýbačku jsem kupoval z Polska za 305 Zl (1800Kč)včetně dopravy. Peníze jsem poslal přes Revolut aplikaci, kde není žádný poplatek a středový kurz. Vše jsem vyřídil přes google translátor a email. https://allegro.pl/oferta/gietarka-do-pretow-strzemion-drutu-fi-6-16-gro-4-5303394857?fbclid=IwAR2NJn7AvVq_aaAfU1oaERrUJZE0NxTNSWniSCuk4BrBoSoiP9iLonIrEHo
Reklama
Monolitická opěrná zeďMonolitická opěrná zeďMonolitická opěrná zeď

Betonování poprvé

Kdyby vše proběhlo jak mělo, tak by to snad ani nestálo za odstavec, ale.. Změřil jsem metr po metru a spočítal objem a objednal podle toho beton. Je to hned vedle silnice, takže z mixu už to tam teklo rovnou přes železa. Rovinu jsem si udělal pomocí nařezaných latí přibytých na železech a zatlučených do země podle laseru. Stačilo si pohlídat spodní hrana kde byla nula. Tz beton by měl zatéct pod lať, ale neměla by být utopená, ani tam být mezera. Nejdůležitější pro bednění je část kolem procházejích výztuží cca 10-15cm. Zbytek je beztak pod hlínou. Na tuhle jedinou činnost jsem si přivolal na pomoc zedníka. I když jsem na to upozorňoval, že je to důležitě, tak místama byla lať utopená 3-4cm a někdě byla nopak mezera. Dost mi to komplikovalo pozdější stavbu bednění, kde bylo vše na milimetry! Poučení měl jsem být důslednější nebo si to udělat sám. Jakmile se odpařila vrchní vrstva vody (cca po 4hodinách), bylo dost teplo, tak jsem začal rozprašovat z hadice vodu aby to nepopraskalo. Odpoledně už to bylo opatrně pochozí, takže jsem vyndal ty latě a železa a přikryl to plachtou. Druhý den bylo opět skoro 30°, takže opět pokropit. Nicméně pod plachtou už to zůstavalo mokré.

Není mix jako mix. V betonárce měli 9kubíkový mix a mělo to vyjít. Jenže jsem nevěděl, že do 9 se vetšinou dává jen 8, jinak to při jízdě do kopce cáká ven. To mi později potvrdili v jiné betonárce a i samotný řidič z jiné betonárky. Ve finále mi chyběl kubík a pul betonu. Takže jsem doobjedanl a k mému překvapení už nepřijel mix ale multikárar se zavadlým S1. To bylo nadávání. Příště bych objednal 10 a rozdělil na 7 a 3 v mixu :)
Reklama
Monolitická opěrná zeďMonolitická opěrná zeďMonolitická opěrná zeď

Armování po druhé

Hned nejbližší víkend jsem začal vyvazovat horní polovinu výztuží. To začalo neustále pršet, takže jsem některé víkendy vynechal. Tuhle chybu už bych asi znovu neudělal. Lepší dělat za deště a ve 20°, než za mrholení a mlhy lehce nad nulou, jako tomu byl třetí týden v listopadu, kdy jsem zeď odbedňoval ;). Horní část je 2,3m vysoká nad základem. Tu jsme už s manželkou udělali asi za 5dní. Šlo by to i za 3, kdybychom si někdy přivstali a nejezdili na stavbu až kolem 10 a věděli, co víme teď.

Armování bylo poměrně jednoduché, určitě doporučuji jít od zdola a furt si od oka hlídat svislost výztuží. Nějaké větší rozměřování už nemá cenu. Já to řešil až moc a proto jsem s tím strávil tolik času. Taky jsem vázal každý spoj, což se taky nemusí. To mi řekl až dozor. Jelikož jsem nezačal od spodu, tak jsem musel pár prutů zase odstříhat. Tady mi opět hodně pomohla aku vázačka. Mohl jsem to dělat sám. Teď mě tak napadlo že by to mohl přidržovat magnet na svářování. Jednou rukou to držet a druhou vázat to moc nejde. S aku to na jedno zmáčknutí během vteřiny vyvázáte raz dva.

Monolitická opěrná zeď

Bednění! Co půjčit, nebo snad koupit?

Nastal čas dořešit, jak budu řešit bednění. Již nějaký měsíc jsem měl na stole nabídku na koupi plastového systémového bednění PERI duo. Chtěl jsem ho koupit, protože mě ještě čeká celý suterén, dva stropy a další zdi kolem domu. Bohužel cena za půjčení kvuli menší obrátkovosti bednění PERI DUO byla přes sto tisíc za měsíc a ve finále mi to PERI ani půjčit celé nechtěli, že mají limit 100m2 a já toho měl o trochu více. Tím to bylo skoro vyřešené, že ho budu muset koupit. Znovu jsem se ale podíval po internetu. Znal jsem z youtube videíí ještě jednu firmu a to Italský Geopanel od Geoplastu. Zjistil jsem, že bednění ve světě dostalo řadu ocenění, že ho Číňani vesele kopírují pod svojí značkou, že největší panel 120x60 váží jen 11Kg, že se s desek dají dělat jak stěny, tak i stropy, že by deska měla vydržet až 100 použití. No nekupteto.

Ve finále jsem si tedy ještě nechal udělat nabídku na Geopanely od Geopalstu a ta byla navíc o dost levnější. Nakonec jsem tedy s velkou obavou objednal tyto Geopanely i když jsem bednění na vlastní oči nikdy neviděl. Měl jsem ale nějaké recenze od firem, kteří to u nás používají, ale stejně. Vlastní bednění je poměrně drahá sranda.

Spínací tyče a DW matky jsem kupoval od Polské firmy Baukrane.pl

Monolitická opěrná zeď

Stavba bednění

Na to už jsem si vzal týden dovolenou, protože začalo hrozit, že začne mrznout a betonovat stěnu pod 5 stupňů už mi stavební dozor nedoporučil. Ano měl jsem stavební dozor, který mi vše před betonáží kontroloval. Zas takový blázen abych to dělal bez projektu, a kontroly nejsem. Ve finále jsme stěnu 22m dlouhou a 2.4m vysokou vystavěli se ženou za 4-5 dní. Pár poznatků

  • Do výšky 2,4m není potřeba stěnu vyztužovat. Od výrobce jsem dostal plánek jak co postavit, ale stejně mi to nedalo a radši jsem koupil 6m jekly 60x20, které jsem dal k sobě a navařil mezi ně nařezané kousky. Je to obdoba originálu ale 6m. Asi by se dali použít i trámky nebo h nosníky. Tím se celá stěna krásně srovnala. Investice asi 3 tisíce.

  • Panely taky není podle výrobce stříkat olejem, to ale nedoporučuji. 5l minerálního ekologicky neškodného eleje stálo asi 500Kč

  • Betonáři s oblibou říkají, že jsou jen dva druhy betonu: popraskaný beton a ten který teprve popraská. Je dobré tomu jít naproti a tak nějak beotnu naznačit, kde má ideálně prasknout. Můj projekt tohle bohužel vůbec neřešil. Existuje nějaký vzoreček viz http://www.illichman.cz/in/ass , který ale zase nereflektuje jak silnou máte výztuž. Po konzultaci s projektantem a dozorem jsem se rozhodl, že dát pár tisíc navíc do takové zdi, už je drobnost a koupil křížový plechy a udělal dvě řízené spáry. Navíc v místě kde jsou plechy jsem dal ještě plastovou lištu proti. Zatím mám tedy ten druhý beton, ten který teprve praskne. Tak doufám že to bude v tomto místě. Křížový plech má totiž oboustranně nanesenou lepící vrstvu bitumenového materiálu modifikovaného kaučukem. Pokud by se tam za zdí dostala voda, tak se to samo utěsní. Cena za oba asi 3 tisíce.

  • Další poznatek je. Určitě nepodceňovat sílu betonu. Na třech místech jsem právě kvůli menšímu výkopu nedal spínací tyče a skoro to tam taky prasklo. Našetěstí jsem to včas zapřel. Síla betonu mi taky trochu posunula pilířek elektroměru. Ten jsem ale stejně chtěl postavit znovu, protože byl popraskaný.

  • Udělejte si opravdu rovný základ. Každý panel je přesný na milimetr a nic vám neodpustí. Jakmile je stěna kompletní a spojená, tak se chova jako jeden celek. Stěna se opře na nejvyších místech a buď se bude jakoby houpat, nebo vznikne uprostřed mezera (můj případ)

  • Zadělejte každou spáru, minimálně na pohledové straně. V opačném případě vám odteče cementové mléko a nebude to tak pěkné. Pokud bude mezera větší zbytečné tam může vzniknout kaverna.

Monolitická opěrná zeďMonolitická opěrná zeďMonolitická opěrná zeď

Betonování zdi.

Samotné betonování bylo 14m3 C25/30 XC2 S3 s plastifikátorem a zimní příměsí. V proejktu byl sice uveden C20/25, ale hrozilo že teploty klesnou k nule a pak je lepší když je ten náběh rychlejší. Pumpování jsme dělali stacionární pumpou, protože všechny pohyblivé v okolí už byly zamluvené. Zde bych chtěl hrozně moc poděkovat pumpaři, protože bez jeho pomoci bychom to asi nezvládli. Stacionární pumpa znamená, že musíte tahat/chodit s hadicí plnou betonu a zvedat do výšky 2.4m a to je opravdu super věc. Do toho ještě vibrovat. Na druhou stranu můžete hadici dát níže a beton tam spíše teče, než padá. Na vibrování jsem si půjčil vysokofrekvenční vibrátor, bohužel měli jen průměr 58. Tady vás rovnou odkážu na půjčovnu Cramo, nebo jinou, prtože v DEKu mají snad jenom jednu a ještě na Kladně. Vysokofrekvenční vřele doporučuji, vibruje totiž až samotná hlavice a má příznivější, díky vysoké frekvenci, onen akční rádius. Nicméně 58 s 5m kabelem sama o sobě taky váží 25kg, takže buď taháte těžkou hadici s betonem, nebo těžký vibrátor. Ve finále jsem celou zeď přikryl plachtou a geotextílií.

Nejsem žádný betonář, ale postup vibrování stěn je zhruba následující. Rychle zasunout vibrátor dolu a pak pomalu vytahávat ven. Vibrace beton opticky roztoči a přitáhne vzduch k hlavici. Na to je potřeba trochu času, proto se to musí dělat tak nějak pocitově. Ani rychle ani pomalu. Rozestupy se dělají takové, jaký je akční rádius vybrátoru. Celou zeď jsem sice dělal na jeden zátah, ale betonování proběhlo jako by ve dvou vrstvách, právě kvuli zvibrování. 2,3m by jste těžko vybrovali na jeden zátah až dolů.
Taky nejsem žádný technolog, ale určitě si tam nechte přimíchat plastifikátor. Rozhodně beton neřeďte vodou. Akorát degradujete jeho pevnost. Já jsem po týdnu musel kousek odsekat a sekáč jenom cinkal a odskakoval. Nastřelovák ocelových hřebů zase hřeby spíše ohýbal.

Odbednění

K odbednění jsem přistoupil 5den od betonování. V létě by asi stačili tři dny. Odbednění jsme opět dělal s ženou a to trvalo skoro stejně jako stavba samotného bednění. Cca 3-4 dny kolikrát už s čelovkou a za mlhy, nebo mrholení. Nejvíce času zabralo mytí wapkou každého panelu. Musel jsem odstranit montážní pěnu, kterou jsem to musel podfukovat, protože tam místama byla mezera dobré 4cm viz nerovný podklad.

Monolitická opěrná zeď

Závěr a co to stálo

Samotná zeď mi tak zabrala cca 18-20 dní. Někdy ve dvouch se ženou, někdy sám, často s dětmi. Na stavbu jsme jezdili až kolem 9-10, protože vypravit dve malé děti do auta, bylo občas náročnější než práce samotná :)

Jinak jsme to vůbec neměli v plánu to dělat svépomocí. Cenové nabídky jsem si nechal udělat u 5 firem a cena se pohybovala bez výkopových prací v rozmezí 320-400tisíc včetně DPH. To se mi zdálo už přehnané.

Zkoušel jsem poptat i zedníky, ale neměl jsem moc štěstí. Buď měli plno, nebo ve dvou případech slíbili že příjdou, ale pak nepřišli.

Na jakou částku jsem se dostal já? Těžko se to počítá, protože jsem investoval do bednění, do aku vázačky, do bagru a mnoho dalších věcí, které následně využiju při stavbě domu a pak je zase prodám. Čistě za materiál je to 40tisíc železo, 75tisíc beton včetně pumpy, ostatní material jako například odbědnovací olej, šrouby do betonu, vázací dráty do aku vázačky, nějaké dřevo, kotouče, několik párů rukavic, křížové plechy, plastové lišty, distanční lišty cca 10 tisíc. Celkem tedy cca 130 tisíc včetně DPH. Většinu materiálu (beton a železo) bych musel použít i kdybych stavěl ze ztraceného bednění tak jako tak. ZB by mě stálo asi jako půjčení bednění (30-40tisíc) U ZB by naopak vzrostla cena za čerpání betonu, neb 2,3m se najednou vylít nedá. Pak třeba ještě za fasádu, protože ZB zrovna moc pohledové není. Poptával jsem i různé tvarovky i suchou výstavbu. Tam jsem se také dostal na cca 120tisíc za material včetně dopravy. Ta bohužel hrála dost velkou položku. Sumasumárum se mi tedy ten monolit až tak drahý nezdá.

Pracnější? Vidina že zvedám 30kg bednáky a navlýkám je na výztuže 2.3m vysoké, mě moc nelákala. Tohle sice zabralo nějaký čas, ale až tak těžká práce to zase nebyla. Dělat to ve čtyřech, ideálně s někým kdo už to zná, tak se čas zkrátí na polovinu a možná i více.

Jestli mi něco chybělo, tak to byli rozhodně informace. Pokud by jste se tedy chtěli pustit do něčeho podobného, určitě se ozvěte.

Práci zdar

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama