Osobní ochranné prostředky

Autor: Jana Švec (14 příspěvků)
11. 2. 2021
0 komentářů
Redakční článek
Dodržujete vy i vaši pomocníci na stavbě vždy bezpečnost práce? Přiznejte se, že i vám se občas nějaký ten prohřešek stane, stejně jako nám.

A jelikož by bezpečnost měla být vždy na prvním místě, máme pro vás dnes takovou malou ukázku toho, co byste pro tu svou mohli udělat vy. Zajeli jsme se na to podívat do stavebnin DEK, kde je takových ochranných prostředků celá řada.

Co tedy patří mezi základní ochranné prostředky při stavbě rodinného domu?

K základu by rozhodně mělo patřit vhodné pracovní oblečení, jako pracovní blůza, mikina, bunda a další teplé oblečení a pracovní kalhoty. Ty by měly dodat dostatek komfortu, ale zároveň i ochrany při práci.

Oblečení je vyráběno z různých materiálů a různých odolností. U kalhot se také můžeme bavit o různých vychytávkách v podobě kapes či možností, jak si upevnit metry, tužky, telefon atd.

Dále je důležité myslet také na ochranu hlavy, tedy doporučujeme pořídit si kvalitní helmu. Pro ochranu očí jsou vhodné brýle. Oceníte je například při broušení. Je dobré myslet také na ochranu sluchu v podobě sluchátek. Dále také například respirátory.

Reklama
Osobní ochranné prostředky

Pojďme se podívat na rukavice

Rukavice jsou kapitola sama pro sebe. Můžete zvolit buď ty úplně nejzákladnější, nebo vybírat rovnou podle druhu práce, pro kterou je potřebujete.

Při těžší práci jsou vhodné například rukavice Cerva MAGPIE, které jsou odolné vůči poškození. Neprořezné rukavice F&F Rook Light jsou zase odolnější vůči prořezu, což oceníte zejména ve chvíli, kdy děláte sádrokartony apod. Dále jsou také rukavice FH Corax DEK 9 s vyztuženou protiskluzovou dlaní vhodné pro práce na střechách.

Obuv vhodná pro stavbu

Pro stavbu domu potřebujeme samozřejmě také vhodnou obuv. Její základní rozdělení je dle odolnosti, např. zda mají vyztuženou špičku, nebo jsou klasické, proti vlhkosti.

Standardní pracovní obuv je rozdělena především podle ročního období. Máme tedy boty sándalového typu, které dobře větrají. Standardní boty oceníte především na jaře a na podzim. No a samozřejmě v nabídce nechybí ani zimní verze veškerého obutí.

Obuv je také třeba rozdělovat podle stupně ochrany. Zda mají vyztuženou špičku a podrážku proti propichu, či jaké mají protiskluzové vlastnosti.

Základní parametry rozezná i laik ve chvíli, kdy vezme botu do ruky. Další parametry, jako lepší vyztužení atd. zjistíme podle tabulek a označení dané obuvi.

Reklama
Osobní ochranné prostředky

Bezpečí ve výškách

Dále není úplně od věci pořídit si nějaké jištění pro práci ve výškách. Jde tedy konkrétně o postroj. Toto jištění funguje tak, že si obléknete postroj, kterým se přichytíte k nějakému pevnému bodu ve výšce. Takovéto jištění jednak předchází pádu, ale i jiným případným zraněním.

Jištění je pak rozděleno podle konkrétní práce, na kterou se chystáte. Záleží tedy, zda budete na šikmé střeše, ploché střeše, nebo naopak v kanalizaci či jiném úzkém prostoru.

Bezpečnost především

Jak vidíte, ochranných prostředků není zase tolik druhů. Ovšem mít to, a nemít to – to může na stavbě znamenat někdy obrovský rozdíl. Nebojte se proto utratit těch pár tisícovek a zachránit si tak své zdraví.

Reklama
Osobní ochranné prostředky

Proplatíme 2.000 Kč na nákup ochranných prostředků

Od 11. 2. 2021 můžete vyhrát proplacení nákupu ochranných prostředků až do výše 2.000 Kč.

Stačí málo! Pošlete nám doklad a fotografii nakoupených ochranných prostředků a buďte mezi pěti nejrychlejšími svépomocníky! Pečlivě si pročtěte podmínky soutěže.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Švec (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama