Stavební vrátek

Autor: Peťan (79 příspěvků)
20. 12. 2020
2 komentáře
Stavební vrátek
Příspěvek stavebníka
Stavebníci bungalovu toto asi moc neřeší, ale pokud se staví patrový dům, je potřeba dostat docela dost materiálu do docela velké výšky...

Když nepočítám střechu, tak se jedná o veškeré cihly na vyzdění „půlštoků", štítu a příček… zakládací malta, překlady, atd. V mém případě to bylo asi 20 palet cihel. S ostatními věcmi to dělá třeba 25 tun materiálu.

Protože jsem stavěl svým tempem a nechtělo se mi několikrát objednávat drahý jeřáb, tahal se materiál do patra vrátkem. Dneska se asi dost lidí klepe na čelo, ale dříve byl stavební vrátek běžnou součástí stavby. A ve výsledku – ono to zas až tak těžké nebylo. A jeřáb by musel přijet vícekrát, protože se cihly musely přetahat na etapy.

Upozorňuji, že tato konstrukce se asi nedá považovat za zcela bezpečnou. Rozhodně tento článek nemá sloužit jako doporučení ke stavbě něčeho podobného. Je to pouze příklad, jak jsem to dělal já. V každém případě je nutné při manipulaci dávat pozor a pod a okolo zvedaného břemena nesmí nikdo být!

Nechtěl jsem se montovat s nějakými konstrukcemi z lešeňovek, stavět nějakou složitou konstrukci apod. Sehnal jsem si od kámoše elektrický kladkostroj/vrátek/kočku s nosností 600 kg. Na horní konstrukci jsem použil pevné stavební kozy, které jsem zrovna na stavbě měl a dva trámky cca 20*8 cm. Konstrukci je vždy lepší o něco předimenzovat, než něco podcenit. Je potřeba dávat pozor, aby se kozy nevyvrátily do boku a celé to nespadlo dolů…

Reklama
Stavební vrátek

Já jsem potřeboval do patra přetahat hlavně větší množství cihel. K tomu jsem musel přizpůsobit i vrátek. V první variantě jsem použil obyčejnou europaletu ke které jsem přišrouboval 4 držáky. Do těch jsem našrouboval pevnostní závitovky s oky na koncích. Na hák kladkostroje jsem navázal 4 lana. Paleta pro tento druh zátěže není stavěná. Bylo dobré ji vyztužit, provrtat a závitovky protáhnout skrz. Jedna várka byla 9 asi 12 kg těžkých cihel. Takže maximální zátěž byla vždy okolo 100 kg.

V druhé variantě jsem sešrouboval z prken, která mi zbyla při výrobě podlážek menší „paletu“ pro zvedání příčkovek. Ta má rozměr asi 90 * 90 cm a vejde se na ní, respektive tahal jsem na ní 8 příčkovek – takže váha břemena opět do nějakých 100 kg.

Stavební vrátek
Reklama
Víte že články ohledně této stavby vychází také na mé stránce https://www.mylms.cz/stavba-domu/
Stavební vrátek

Pozor na vruty – šrouby mají tendenci praskat a vždy je lepší použít nějaký šroub navíc. V mém případě to bylo 8 šroubů na jeden držák.

Reklama
Stavební vrátek

Tímto způsobem jsme ve dvou lidech vytáhli všechny cihly. Jeden člověk dole nakládal, druhý nahoře vykládal. Za celou dobu se ani jednou nic nestalo, nic se neutrhlo a nic se nevysypalo. To ale neznamená, že člověk může ztrácet obezřetnost – čím déle se s tím pracuje, tím více si člověk musí dávat pozor. V žádném případě nestoupat pod břemeno, kontrolovat stav lan a podobně…

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací