VÝBĚR ZASKLENÍ

Autor: VEKRA (16 příspěvků)
Kategorie: Výběr
26. 11. 2020
0 komentářů
VÝBĚR ZASKLENÍ
Redakční článek
Zasklení tvoří většinu plochy okna, proto má zásadní vliv na jeho vlastnosti. Z praktického pohledu tak platí, že bychom měli věnovat větší pozornost výběru zasklení než výběru materiálu, ze kterého jsou okna vyrobena. Zasklení vždy řešte již v projektu, dodatečná řešení rozhodně nelze doporučit.

Parametry by měl stanovit projektant

Již v projektu by měly být stanovené požadavky na okna, a tedy i na jejich zasklení. V současné době je třeba okna do novostaveb osazovat izolačními trojskly. To souvisí s požadavky na tepelnou izolaci budov. Ale dobré vědět, že v nabídce je celá řada typů izolačního trojskla a jsou i případy, kdy ho není možné použít. Ukážeme si příklady, které objasní správnou volbu zasklení.

Účinná ochrana před hlukem

Kromě světových stran bychom měli zvážit také orientaci domu z hlediska zdrojů hluku a bezpečnosti. Nikde tak není psáno, že na celém domě musí být osazeno stejné zasklení. Například k rušné silnici je velmi vhodné volit protihlukové zasklení. To existuje jak v provedení 2skla, tak i 3skla. Jak jsme již dříve uváděly je nutné vědět, že běžné 3sklo před hlukem neochrání lépe než běžné 2sklo, vždy je nutné vycházet z konkrétních požadavků a možností.

Po poradě s projektantem a odborníkem na okna by mělo být do hlukově exponovaných míst zvoleno zasklení a také skladba stěn, která zajistí odpovídající klid. Mohou nastat případy, kdy se i u novostavby objeví doporučení osadit okna směrem k silnici zvukově izolačním 2sklem, pak je ale nutné trochu nižší tepelně izolační vlastnosti kompenzovat jinde, tedy kvalitnějším tepelnou izolací stěn, velikostí okenních prvků atd. Okna by tedy měla mít doporučený prostup tepla Uw, ale rozhodující je prostup tepla celou obálkou domu.

Maximální využití slunečního tepla

Pasivní domy představují náročnou konstrukci zejména proto, že do tepelné bilance se započítávají i tzv. solární zisky. Tomu pak musí být přizpůsobeno i izolační zasklení. Z fyzikálního principu totiž platí, že například izolační 3sklo udrží v bytě více tepla než izolační 2sklo. V chladných obdobích roku do bytu také pustí méně slunečního světla. Proto jsou pro pasivní domy určena speciální solární 3skla, která zajistí optimální tepelnou izolaci a zároveň umožní prohřívání interiéru.

Reklama

Proč si pořídit venkovní stínění

V létě je ale nezbytné účinně chránit dům před přehříváním. Je tedy velmi vhodné osadit dům i venkovním stínění, které pomůže tomu, že v parném létě je v interiéru příjemná teplota i bez nutnosti investovat energii do klimatizace prostor. Rozumné řešení je pak to, řešit venkovní stínění současně s okny. Důvodem je zejména to, aby vše dobře společně vypadalo i fungovalo. Navíc v současné době, kdy je vhodné mít venkovní stínění ovládáno elektricky a ideálně na dálku například pomocí mobilu napojené na centrální řízení domu, je velmi vhodné řešit prvky současně.

VÝBĚR ZASKLENÍ

Nezapomínejte na bezpečnost

Ochrana dětí a bezpečnost před vloupáním, to jsou základní dva aspekty, které by měly být zohledněny již v projektu. Mezi významné mechanické prvky zabezpečení patří bezpečnostní zasklení. Při rozbití zůstávají střepy nalepené na foliích, kterými jsou již z výroby spojeny skleněné tabule, brání tak úrazu a není snadné dostat se do interiéru.

Vlastnosti zasklení řešte již ve fázi projektu. Rozhodně nelze doporučit nějaká dodatečná řešení v podobě lepení folií atp. Takové řešení nemusí být trvalé a ani odborné provedení nemusí vždy zaručit bezvadný výsledek.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
VEKRA (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací