12. stavební týden – Penetrování a vnitřní nosné zdivo

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Týdenní přehled
27. 11. 2020
0 komentářů
12. stavební týden – Penetrování a vnitřní nosné zdivo
Redakční článek
V tomto týdnu nás čekalo vyzvednutí komínu, penetrování a navařování izolace pod vnitřní nosné zdivo a zakládání tohoto zdiva.

6. 8. 2020 – Den 41 – 5 hodin na stavbě

Dnes jsme si dali za úkol připravit podklad pro zítřejší založení vnitřního nosného zdiva. Stěny budou vyzděny z broušených cihel Porotherm šířky 240 mm.

Prvním krokem bylo důkladné zametení desky a odstranění všech nečistot. Potom jsme se vrhli na měření, abychom si vyznačili, kde budou příčky umístěny.

Pro hezkou fotku dronem jsme si udělali pomocné čáry tzv. brnkačkou, neboli lajnovací šňůrou s křídou a vyznačili tak umístění stěn. Poté jsme je zvýraznili značkovacím sprejem. Díky tomu jsme mohli také snadno napenetrovat podkladní beton pro navaření izolace.

Penetrování jsme provedli dopoledne, aby mohla penetrace dobře vyschnout. Po obědě jsme vyrazili do firmy Schiedel pro komín. Na našem novém přívěsu Agados VZ-33 s nosností 3 t bylo převezení komínu snadné. Navíc to máme kousek.

12. stavební týden – Penetrování a vnitřní nosné zdivo

Když jsme se vrátili, penetrace DEK PRIMER již byla dokonale vyschlá a mohli jsme se pustit do navařování hydroizolace Elastek 40 Special Mineral.

Nejnáročnější je to vždy v místě vyústění kanalizace. Tento detail jsme dělali stejně jako při navařování izolace pod obvodové zdivo. Na vyústění kanalizace jsme si osadili potřebné redukce a pak tento detail ještě ošetřili tekutou hydroizolací od Mapei, kterou používáme na izolaci sklepních stěn z venkovní strany, abychom zde nemuseli pracovat s plamenem.

Reklama

7. 8. 2020 – Den 42 – 5 hodin na stavbě

Ráno bylo třeba provést znovu rozměření vnitřních nosných zdí, které jsme už včera nestihli. Podle projektu jsme si na obvodových stěnách vyznačili, kde má být vnitřní nosná stěna a brnkačkou udělali čáru.

Protože kvůli vystouplým spojům na hydroizolaci na ní neudělá brnkačka dobře viditelnou značku, zvýraznil jsem čáru tužkou podle dlouhé stahovací latě. Současně jsme vyznačili také místa s otvory pro dveře, do kterých nebudeme zakládací maltu nanášet.

12. stavební týden – Penetrování a vnitřní nosné zdivo

Na desku jsme si přinesli míchačku. Pytle se zakládací maltou jsme tu již měli ze zakládání obvodového zdiva a stačilo donést jen vodu. Mezitím jsem připravil rotační laserzakládací sadu pro broušené cihly. Oba stroje máme zapůjčené ze stavebnin DEK.

Jako první jsme se rozhodli připravit stěnu u garáže, která byla nejdál od míchačky a tím pádem ji nebudeme muset překračovat nebo se jí vyhýbat při zakládání dalších zdí.

První zakládací přípravek jsem urovnal do vodováhy a nastavil na výšku, která byla stejná jako výška malty u vnějšího zdiva. Tím by se mi mělo podařit umístit cihly obvodových zdí a vnitřních nosných zdí do stejné výšky. To bude důležité při mapování na nerezové spojky zdiva a také při budoucí pokládce stropu, kdy je nutné, aby byly nosníky položeny na rovné ploše.

Po vyrovnání prvního přípravku jsem si přibližně na délku latě připravil ještě druhý přípravek a urovnal jej pomocí rotačního laseru do stejné výšky a také do vodováhy. Je dobré mít doma malinkou vodováhu, kterou položíte na zakládací přípravek a podle potřeby si jej srovnáte.

Reklama
12. stavební týden – Penetrování a vnitřní nosné zdivo

Tam, kde bylo kanalizační potrubí, jsem trubku s hrdlem vyndal pryč a do otvoru vložil pytel od zakládací malty, aby se do kanalizačního potrubí nedostaly žádné nečistoty.

Potom už nic nebránilo v nanášení malty. Namíchanou maltu jsem nandal na zem a podle potřeby rozhrnul zednickou lžící. Poté jsem maltu urovnal stahovací latí a doplnil na chybějící místa nebo naopak odstranil přebytky.

Jakmile je jeden pruh zakládací malty hotový, může se první přípravek posunout opět o vzdálenost stahovací latě a celý proces opakovat.

Vzhledem k obrovskému horku nebylo možné aplikovat nejprve pod všechny stěny vrstvu zakládací malty a poté uložit cihly. Malta velmi rychle tvrdla, takže jsme museli hned začít s pokládkou cihel. Uložili jsme si tedy dvě krajní cihly a pro jistotu ještě jednou přeměřili jejich umístění od obvodového zdiva. Poté jsme mezi nimi natáhli zednickou šňůru a postupně uložili všechny cihly.

12. stavební týden – Penetrování a vnitřní nosné zdivo
Reklama

Poté přišla na řadu kontrola rovinnosti vodováhou a provedení drobných korekcí gumovou paličkou.

Takto jsme postupovali pořád dokola, dokud nebyly všechny vnitřní stěny založeny.

Skončili jsme kolem 13 hod a byli hodně unaveni. Měli jsme ale obrovskou radost, že se nám založení povedlo.

Po obědě jsem zajel do Stavebnin DEK v Kolíně vrátit zapůjčené stroje.

12. stavební týden – Penetrování a vnitřní nosné zdivo
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací