Rady pro správný výběr oken

Autor: VEKRA (16 příspěvků)
9. 11. 2020
0 komentářů
Rady pro správný výběr oken
Redakční článek
Mnoho stavebníků stále řeší na prvním místě, jaký typ materiálu pro okna vybrat. Každý materiál má své výhody a nevýhody, na ty se zaměříme příště, ale z pohledu tepelné izolace a funkce jsou moderní okna z různých materiálů prakticky srovnatelná. Při výběru oken je třeba zohlednit i jiné parametry.

1. Rozmyslete si, kde budou okna sloužit a co od nich očekáváte

Nejprve je nutné si uvědomit, co od nových oken očekáváme. Může se to zdát jako „hloupá otázka“, ale není. Požadavky na tepelnou izolaci by měly být stanoveny již v projektu, ale pozor, není to jediný důležitý parametr. 

Které další důležité vlastnosti oken je třeba vzít v úvahu?

  • Stojí-li dům poblíž rušné silnice, je dobré zabývat se zvukovou izolaci oken. 

  • Budou-li v domě pobývat malé děti, pak je vhodné myslet i na jejich bezpečí. 

  • Ochranu před zloději pomohou zajistit elektromagnetické prvky osazené již z výroby v kování oken. 

  • Venkovní stínění zajistí, že se v létě nebude přehřívat interiér. 

  • Pokud máte dům povětrnostně náročnější oblasti hor nebo podhůří, měli byste vybírat okna co nejúspornější s kvalitním 3sklem. V případě plastových oken pak se středovým těsněním.

Komplexní řešení vlastnosti oken již ve fázi projektu se vyplatí. Dodatečná řešení mohou být drahá, obtížně realizovatelná a mohou také představovat nutnost stavebních úprav.
Rady pro správný výběr oken
Reklama

2. Zajímejte se o konstrukci oken a chtějte znát jejich původ

Výběr oken a doplňků k nim je dobré řešit již ve fázi projektu. Odborník pomůže odstranit nedostatky v projektu, poradí s ergonomií a navrhne správnou konstrukci. Platí totiž, že vyrobit je možné prakticky cokoliv, ale ne vše bude dlouhodobě a spolehlivě fungovat. Například plastová okna se vlivem slunečního záření zahřívají a dilatují, pokud se toto nezohlední v konstrukci, mohou nastat velmi brzy problémy s funkčností oken. Jen konstrukčně správně navržená oken budou dobře sloužit.

Solidní dodavatel by měl vysvětlit úskalí konstrukce a navrhnout technicky správné řešení. To se nevyplatí podcenit zejména pokud jsou v domě velké prosklené plochy.

Kvalita oken se skrývá uvnitř profilu a v konstrukci. Budete-li znát původ oken, budete se moci v případě problémů obrátit přímo na výrobce.
Rady pro správný výběr oken
Reklama

3. Pořiďte si okna i s odbornou montáží

Namontovat okno se může zdát jako jednoduchý úkon. I když stavíte svépomocí, měli byste si montáž oken objednat jako součást dodávky. Dobrých důvodů je hned několik, například samotná délka a uplatnění záruky v případě problémů. Důležité je totiž nejenom okna správně a bezpečně zafixovat do ostění, což má zásadní význam mj. pro tvarovou stabilitu oken, ale velmi důležité je také správné spojení okna s domem, tedy ošetření připojovací spáry. 

Proč je připojovací spára důležitá?

Napojení okna do ostěním je rizikovým místem z pohledu vzniku tepelných mostů a zatékání. Je to místo, kde při špatném ošetření může kondenzovat vlhkost a růst plísně. Což je z pohledu zdravého bydlení zásadní problém. Musí být správně provedena jak aplikace tepelně izolační montážní pěny, tak její dlouhodobá ochrana, kterou zajišťují speciální folie. Ty chrání pěnu v připojovací spáře před průnikem vlhkosti z interiéru, zatékáním z exteriéru i před účinky UV záření. Na detaily montáže se zaměříme ještě v dalších textech, protože je zde řada důležitých detailů.

Současně by solidní dodavatel oken měl stavebníka seznámit s požadavky na správnou stavební připravenost otvorů. Aby se nestalo to, co je na stavbách bohužel stále vidět, že se okna montují do otevřených voštin v cihlovém zdivu atp.

Montáž oken vždy přenechejte odborníkům. Pohlídejte si, aby smlouva o dílo zahrnovala plnou záruku za kompletní dodávku tedy jak okna, tak montáž.
Rady pro správný výběr oken
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
VEKRA (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací