Přestavba terasy na obývací pokoj - zateplení

Autor: Kuba (1 příspěvek)
Kategorie: Zateplení fasády
29. 8. 2020
2 komentáře
Dotaz

Dobrý den,

prosím o pomoc s mým dotazem. V úvodu bych se rád omluvil za svou malou znalost problematiky a s tím zřejmě spojené nepřesnosti ve vysvětlování. Přestavbu v podstatě řídí kamarád, soused, kterému já jako laik pomáhám, ale hlubší vhled nemám, takže mi nezbývá než věřit a doufat, že někde nedojde k zásadnějšímu pochybení.

K věci: rozhodli jsme se přestavět venkovní terasu o velikosti cca 18m2 na obývací pokoj. Dům je postaven z ekopanelů (Ekopanely servis Jedousov) a je z roku 2009. Obýváme pouze spodní přízemní část, do horní půdní části vedou vyklápěcí schůdky ze stropu. Vzhledem k pro nás vyšší nabízené ceně dostavby pomocí ekopanelů jsme zvolili jiný materiál - tvárnice Porfix 35 cm a zateplení polystyrenem tloušťky 10 cm. V místnosti jsou dvě neotevíratelná okna a jedny dvoukřídlé balkónové dveře. Topení bude podlahové, elektrické, pomocí topných rohoží.

Nyní se dostáváme k jádru problému a k lepšímu pochopení přikládám i několik fotografií. Strop dřívější terasy (nynějšího obývacího pokoje) je sádrokartonový, tudíž nemá stejné vlastnosti, jako zbytek domu. Na půdě pod střechou je pouze fólie pod krytinu, která je tam relativně volně. Některé stěny na půdě jsou viditelně zatepleny (někde vata i polystyren, někde jen vata) a některé nejsou zatepleny zevnitř vůbec. Půda tvoří jeden velký prostor, ovšem s výjimkou prostoru nad dřívější terasou, který je z tohoto prostoru vykousnut, opět viz foto. Vzhledem k tepelně izolačním vlastnostem jsme se rozhodli zateplit prostor nad sádrokartonem. Nejprve jsme vyřízli vstup do části nad terasou a vypodložili zespodu, aby se po sádrokartonu dalo pohybovat. Poté jsme položili cca 20 cm vaty, přičemž některá vata byla v rolích, další kusy v deskách, ale většina byly role, ze kterých jsme řezali potřebné kusy. Nikde kromě stropu se však v této části nenachází žádná parotěsná fólie, nebo něco jiného, co by mělo zřejmě držet vlhkost uvnitř (dole) a nepouštět ji ven. Když jsem se ptal souseda, zda by tam nemělo cosi být, tak mi tvrdil, že to není potřeba. Je tomu skutečně tak? Pod stropem ve zbytku domu zřejmě nějaká parozábrana bude, zvlášť když se jedná o dřevostavbu. Otázka tedy zní - je to velký problém, pokud je vata položená na sádrokartonu nad místností kde se bude topit cca na 23 stupňů? Je pravděpodobné, že se bude tvořit plíseň ve vatě, nebo na stropu? A pokud by to byl problém, jaké byste navrhovali nejjednodušší / nejlevnější řešení problému?

Předem děkuji moc za odpovědi!

Přílohy

stropnadbvalouterasou.jpg
podkrovsvyezanmotvoremnadbvalouterasu.jpg
novobvacpokojbvalterasa.jpg
stropnadnovmobvkempovloenvaty.jpg
sdrokartonovstroppedpoloenmvaty.jpg
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama