TČ pro dům - zemní kolektor nebo vzduch?

Autor: Lukáš Beran (2 příspěvky)
18. 2. 2020
4 komentáře
Dotaz

Aktuálně jsme se dostali k řešení výběru TČ. Tepelné ztráty domu jsou cca 4 kW (dům v pasivním standardu bez rekuperace s vytápěnou plochou cca 100 m2). Všude je teplovodní podlahové vytápění.

Aktuálně máme elektrokotel, který bychom nahradili TČ. Kvůli nízkým TZ domu TČ nedává asi moc smysl, ale chceme ho hlavně kvůli celoročnímu komfortu - v zimě levně a pohodlně topí, v létě levně a pohodlně chladí. Od začátku jsem byl rozhodnutý pro vzduch/voda, ale když si čtu víc a víc článků, začínám přemýšlet o země/voda s plošným kolektorem. Na zahradě je využitelná plocha cca 600 m2 a nejsou dělané zatím žádné terénní úpravy, takže položit kolektor by mělo být bez problému.

Má v mém případě smysl uvažovat to zemním kolektoru nebo je to nesmysl mám jít do vzduchového TČ? Počítám s tím, že bych žádal o dotaci v nové zelené úsporám, kde bych mohl se zemním TČ získat o 20 tisíc Kč víc než s vzduchovým. U zemních se uvádí výrazně delší životnost a o cca 30 % nižší spotřeba elektřiny oproti vzduchovému.

Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama