Poraďte s regulací topení - krb s výměníkem

Autor: Libor a Maruška (50 příspěvků)
18. 9. 2014
3 komentáře
Dotaz

Ahoj všem. Potřeboval bych poradit kde sehnat nějaký regulátor na kompletní regulaci vytápění. Věc se má tak, že kamarád má nainstalovaný krb s výměníkem. Okruh z krbu je zaveden do akumulační nádrže. Z nádrže jde další okruh do podlahovky. Pak má v aku nádrži ještě jednu spirálu, která je zavedena do dvou bojlerů - je to taková pojistka pro případ přehřátí aku nádrže, aby bylo možné někam odvést přebytečné teplo. Kotel na plyn nemá.

Takže regulovat je potřeba:

1. Klapku na krbu - různí výrobci prodávají set klapky (servo) + čidla + čerpadlo + elektronika (regulátor).

2. Topný okruh z krbu do aku nádrže (ve chvíli, kdy má voda ve smyčce krbu vyšší teplotu než v aku nádrži, tak pomalu začít otvírat smyčku směrem do aku nádrže) - opět různí výrobci prodávají sety čerpadlo + směšovací servoventil + čidla + elektronika (regulátor).

3. Topný okruh z aku nádrže do podlahovky na základě termostatu v obýváku. Opět čerpadlo ve spojení se servem ovládaným směšovacím ventilem na základě teplot aku nádrže, vody v podlaze a prostorového termostatu.

4. Havarijní odvedení tepla z aku nádrže do dvou bojlerů - opět čerpadlo, směšovací servoventil, čidla, regulátor.

Nepodařilo se mi najít žádný regulátor, který by uměl skloubit všechny 4 funkce v jednom zařízení. Maximálně 2 mnou popsané regulace současně. Přijde mi docela zvěrstvo mít tam 2 nebo 3 různé regulace (sety). Neptejte se mě proč je to takto řešené - kamarád už má vše instalované a teď přemýšlí, jak to regulovat. Mě zatím napdalo jediné řešení - pomocí PLC (programovatelný průmyslový automat). Jak jste to kdo řešil?

Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama