Zdění podkroví

Autor: Žampíci (16 příspěvků)
10. 4. 2011
1 komentář
Zdění podkroví
Příspěvek stavebníka
17.–31. 7. 2010 - Po vyzrání stropů jsme se pustili do založení zdiva pro podkroví. Ze stavebnin jsme si půjčili zakládací sadu, Ondra si z práce vzal laser a pustili jsme se do práce. Šlo to skvěle.

Obzvlášť jedno odpoledne, kdy nám přijeli na pomoc oba tatínkové – tchánové. Opět jsme nejprve založili rohy a poté už skládali cihlu k cihle. Celkem jsme vyjeli 3 řady zdiva, poté přišel na řadu věnec. Ten jsme opět vyzdili z Porothermu P + D 8 cm. Věnec jsme dle rady technického dozoru zatočili i do štítu pro lepší statiku domu. Dále jsme z roxorů vyvázali věnce stejně jako na stropy. Za vnější věncovku samozřejmě přišel polystyrén.

Mezitím se nám dost pokazilo počasí, což nás neodradilo od práce a pustili jsme se do betonování. Bohužel nám mezitím stavba dost promokla. Do věnce jsme ještě umístili takové platle, na které se umístí pozednice. Bohužel se nám stala dost nepříjemná avšak častá chyba, nadměrným hutněním betonu se nám vyboulila vnitřní věncovka, která se později musela flexou zaříznout do roviny. V 2.NP jsme další víkend ještě založili nosné zdi pro schodiště a nosný sloup. Na sloup jsme opět využili staré klasické cihly, které jsme pro jistotu ještě zpevnili roxory. Na nosnost jsou tyto cihly výborné a my si tak ušetřili práci s vyléváním ztraceného bednění.

Poté se už zdily štíty, čím výše, tím více to bylo fyzicky náročné. Po vyzdění otvorů na okna přišly na řadu překlady, což je u broušených cihel kámen úrazu. Založit zdivo nad vybetonovaný věnec, proti usazení nad překlad, je hračka. Překlady byly dost křivé a Ondra si u této práce dost ponadával, první cihly nad překlad jsme tedy podmázli termoizolační maltou a vše se snažili vyklínkovat do roviny.

Reklama

V místě, kam se bude usazovat vaznice se ještě vybetonovali malé věnečky se  zbytky kari sítí, tak aby se vaznice uložila do požadované výšky dle projektu. Poté se vyzdili i štíty pro garáž, které jsme pro jistotou i zakapsovali do obvodového zdiva domu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Žampíci
Žampíci (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací