Zdění přízemí

Autor: Bogdan a Bára (15 příspěvků)
16. 3. 2011
4 komentáře
Zdění přízemí
Příspěvek stavebníka
Po zhotovení elektropřípojky bez elektřiny (viz. minulý článek) jsme se vrhli na zdění přízemí. Stalo se tak 8.4.2010. Ještě že jsme se rozhodli pro YTONG, ke kterému není třeba míchačka, jinak by to bylo celkem zajímavé. Tak jsem akorát zašel za celý den 6x namíchat lepidlo do domu cca 100m od stavby (vyšlo to na 2 řady kolem domu).

Nejdřív jsme se zedníkem založili rohy, k čemuž jsme využili ještě laviček, které zůstaly od podzimu a položili první šár na zdící maltu. Pak už následovala "čistá práce" s lepidlem. Moje nadšení a radost však neustále kazilo počasí, které bylo snad nejdeštivější za x let. Zdili jsme akorát o víkendech a odpoledne, ale s takovým počasím bylo téměř nemožné se dopředu domluvit. Ale naštěstí teď už na to vzpomínáme s úsměvem, i když už bych to zažít nechtěl.

Když už konečně vysvitlo slunko a mohli jsme dělat celý den, tak z toho byla taková eufórie, že jsme až zazdili 5 malých oken, které jsme museli dodatečně v 7. šáru vyřezávat. No co, i mistr tesař se utne. Podle vyjádření zedníka se mu to ještě nikdy nestalo .

Práce s Ytongem šla pěkně od ruky a tak jsme za den dělali 2 řady kolem celého domu. I řezání se postupem času povedlo vychytat a místy jsem si připadal jak pásová pila.

Reklama

V 10. řadě bylo třeba dělat překlady nad okny a dveřma, které jsem se rozhodl dělat z U-profilů a betonovat. Nechtěl jsem originál překlady hlavně kvůli ceny a taky váze. Do překladů jsem dělal armokoše, které navrhl projektant (nad okna 5x roxor 14 mm a třmínky pr. 6mm co 10 cm a nad "velké otvory" jsem dával 2 koše v podobném složení). K ohýbání drátu pr. 6mm jsem si připravil kůl, do kterého jsem zatloukl hřebíky na nichž jsem drát do požadovaného tvaru ohýbal (viz. foto). Musím říct, že po doladění byl výsledek velmi dobrý. A pak už jen drátkovat a drátkovat a..... Takto jsem strávil v garáži několik odpolední.

Po zabetonování překladů jsme ještě dozdili 11. řadu cihel a bylo v podstatě připraveno na pokládku stropu, ale to až příště. S počasím, které nám vůbec v této fázi nepřálo jsme měli dozděno 15.5.2010.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Bogdan a Bára
Bogdan a Bára (15 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací