Stropy

Autor: Žampíci (16 příspěvků)
Kategorie: Strop
16. 3. 2011
2 komentáře
Stropy
Příspěvek stavebníka
2. - 4. 7. 2010 - Po rozrovnání miak jsem se pustili do obezdění věnce. Zvolili jsme Porotherm P+D 8 cm, za to přišlo 10 cm polystyrenu. Z roxorů jsme vyvázali věnec, třmínky jsme si nechali naohýbat u tchána zámečníka – což byla velká pomoc.

Dle rady tech. dozora jsme třmínky nešetřili, dávali jsme je cca po 30 cm, roxor jsem si vždy rozměřila po 30 cm a označila puntíky sprejem, kam přijde třmínek, pak jsme už jen drátovali a drátovali, jelikož tech. dozor nám zakázal roxory svařit, tak jsme celé odpoledne měli co dělat, abychom to do tmy stihli a nesežrali nás komáři. Velkým pomocníkem je klička na drátky, jakmile člověk získá správný grif, je to brnkačka :o) – viz. foto. Spoje jsme raději ještě vyztužili a vše řádně opět sdrátovali, napojení rohových roxorů jsme pro jistotu přece jen svařili.

Abychom si v budoucnu ušetřili práci, tak ve dvou místech, kde je plánovaná stoupačka jsme věnec naohýbali tak, aby vznikl prostup skrz strop a věnec nebyl oslaben. Udělali jsme si také z polystyrenu kastlík na prostup na vodu a topení do podkroví, který se poté jen vykutá. Samozřejmě také komín, který jsme řádně oddilatovali vatou. Komín bude však samostatný článek, u nás je to na dlouhé povídání.

Na čela miak jsme umístili kousky sololaku, aby tam zbytečně nezatékal beton. Přes nosné zdi jsme také vyvázali věnec, stejně jako po obvodu domu, vše se poté propojilo. Na věnec jsme nacvakali distančky, aby mohl beton všude zatéct. Na vrch přišli samozřejmě kari sítě, které jsme opět prodrátovali a podložili distančkama. Musím říci, že v tom vedru co ty dny panovalo, to bylo na stropě dost náročné.

Reklama

Vše bylo připraveno a tak jsme na následující den svolali početnou brigádu. Opět hlásili šílený hic 35°C (což se bohužel vyplnilo) a tak jsme raději začali už o půl šesté ráno. Během půl hodinky se vše rozběhlo a šlo to až příliš ideálně. Pouze do pauzy na oběd, poté se prostě už vrátek nerozeběhl, což byl zásadní problém. Proběhla tedy jeho generálka a cca po 40 minutách ho opět kluci zprovoznili. Začalo se tedy znovu míchat.

Šlo to poměrně dobře, beton jsme se snažili dost kropit, aby nezprahl, poté jsme ho raději zakryli folií. Ovšem těsně před koncem se vrátek opět zasekl, proběhla oprava číslo 2 a strop jsme úspěšně dobetonovali.

Začali jsme cca o půl šesté ráno, o půl druhé bylo hotovo a to včetně dvou oprav vrátku a malé pauzy na oběd. Což bylo za pět dvanáct, protože nahoře začínalo být neskutečné vedro. Strop jsme průběžně zbytek dne kropili pod folií, aby se voda tak rychle neodpařovala. Odpoledne jsme ještě stihli zabetonovat věnec na garáži.

Reklama

Tímto všem zúčastněným děkujeme za velikou pomoc – především Vojtovi, nejmladšímu členovi – ovšem největšímu pomocníkovi :o) Jiříkovi ještě děkujeme za vtip dne, kdy nám telefonoval, zda máme altán, na naši otázku: Na co? Nás jeho odpověď dostala: „No přeci nad míchačku, aby na mě nesvítilo sluníčko.“ :o)

Na strop padlo necelých 7 kubíků betonu, půdorys 8,5 x 11 m, celkem práce 9 lidí,  betonovala se vrstva cca 6 cm, jen na strop se spotřebovalo více jak paleta cementu.

Následující dny jsme strop vydatně kropili, aby nepopraskal, což se podařilo i za nepříliš příznivého počasí na betonování.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Montážní pěna
150 Kč
Cement
4 240 Kč
Miaka
14 920 Kč
Práce (příprava + betonáž)
4 600 Kč
Železo – třmínky
350 Kč
Bitumenový papír
150 Kč
Písek
2 000 Kč
Strop. Nosníky
23 600 Kč
Věncovky
2 250 Kč
Železo – věnec
1 900 Kč
Celkem54 160 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Žampíci
Žampíci (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací