Nosné zdi, nosníky a miaka

Autor: Žampíci (16 příspěvků)
25. 2. 2011
3 komentáře
Nosné zdi, nosníky a miaka
Příspěvek stavebníka
Červen 2010 - Po dozdění obvodového zdiva jsem se vrhli na nosné vnitřní zdivo. Kde jsme využili nabídky známého, zda si nechceme odvést staré klasické cihly, kterých má plnou stodolu a potřebuje se jich zbavit.

Po poradě s technickým dozorem jsme se rozhodli nabídky využít. Sice je to pracnější, pomalejší a větší spotřeba omítek, ale na nosnost je stará dobrá cihla dokonalá. Cihly byly již očištěné, takže stačilo cihly vyrovnat na palety a odvést na parcelu. Dopravu se nám nakonec podařilo zajistit zdarma – tímto ještě jednou děkujeme tchánovi za pomoc.

Abychom mohli připravit stropy, bylo nutné vyzdít nosné zdi okolo schodiště a nosnou příčku  obýváku pro usazení nosníků. Zdivo okolo schodiště jsme zdili z broušeného Porothermu – 30 cm – což je pěkný tvrdý materiál, řezat tyto cihly bylo opravdu náročné. Zbylé nosné zdivo jsme vyjeli z klasických plných cihel. Šlo to maličko pomaleji, ale klukům to šlo pěkně od ruky. Po vyzdění do příslušné výšky se usadily překlady a nad průvlak mezi kuchyní a obývákem přišly pořádný silnostěnný „íčka“, který jsem raději natřely základovkou a svařili. Na mokrou barvu jsme nasypali písek, aby se nám později dobře házeli omítky. Zdi jsme nechali týden pěkně vyzrát – do dalšího víkendu. :o)

Poté jsme dle projektu rozrovnali stropní nosníky, které jsme museli nakrátit na potřebné délky. Jako dobrá pomůcka se nám osvědčila plotová laťka, seříznutá do tvaru miaka, abychom věděli, kam přesně nosníky usadit.

Reklama

Za láhev rumu nám místní zedník půjčil 20 ks stojek, kterými jsme nosníky podepřeli. Po stavbě jsme ještě posbírali nějaké trámky, aby byly stropy dostatečné podepřené a váhou se neprohýbali. Všude kde byla již lepenka, jsme se snažili stojky podložit prkýnkem, abychom si izolaci zbytečně neponičili.

První patro se pomalu rýsovalo a tak bylo potřeba namontovat vrátek, což byla teda makačka, ale vše se podařilo a navečer jsme už vozili miaka vzhůru. Vrátek je skutečně úžasný pomocník. Za chvíli jsme měli miaka nahoře  rozrovnaný. Dva vozili na rudlíku miaka, dva nahoře rovnali a jeden se flákal a obsluhoval vrátek. Nechal se prostup pro komín a schodiště.

Konečně máme výhled na místní dominantu – hrad kunětická hora – viz. foto. Celá tato příprava trvala celkem 3 dny, práce 4 lidí.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Žampíci
Žampíci (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací