Zdění a překlady

Autor: Žampíci (16 příspěvků)
7. 2. 2011
2 komentáře
Zdění a překlady
Příspěvek stavebníka
5. a 6. 6. 2010 - Poté co jsme  založili první řádek cihel jsme se těšili, jak se pustíme do zdění. První šár jsme založili z cihel 40 cm a zbytek obvodového zdiva domu je z cihel síly 44 cm, tak aby nám vznikl prostor pro zateplení základu. Celá garáž je z cihel síly 40 cm, což by na garáž mělo být dostatečné. Tím, že máme rozdílné zdivo, bylo i založení druhého řádku dost časově náročné, aby bylo vše přesně tak, jak má být.

Založili jsme vždy rohy a poté postupovali směrem „dovnitř“. Zdění nám šlo pěkně od ruky, jen nám to maličko komplikovali půlky, které byly dost nepřesné, jak jsem již psala dříve. Na víkend jsme si vždy ze stavebnin, kde jsme koupili komplet cihelný systém, půjčili válec na nanášení lepidla – musím říct: „výborná věc“, cena za půjčení byla pouze symbolická, pokud si dobře pamatuji tak asi 10 Kč za den. Válec nanáší lepidlo rovnoměrně a ve správné vrstvě. Tam kde jsou plánované příčky, jsme vždy umístili nerezové pásky, pro nosné zdi dvě pásky vedle sebe, pro nenosné jsme dávali pouze jeden pásek. Vždy jsme je pořádně namočili do lepidla, aby se správně ukotvili. Kapsy rohových cihel jsme vyplnili termoizolační maltou s perlitem, někteří to nahrazují kousky polystyrenu…což není úplně to nejlepší.

Při zdění 4. šáru jsme usadili první koncové cihly pro okna, až den poté jsme si všimli, že nejsou z obou stran úplně stejné, je nutné si dát pozor, která strana je venkovní a která do interiéru, jinak vznikne malá mezírka mezi 3. a 4. řádkem, což u broušené cihly v tu chvíli znamená tepelný most – proto jsme všechny i maličké skulinky pěnili či vykládali extrudovaným polystyrénem a ten poté zapěnili, ale jen tam, kde nebylo možné doříznout cihlu, jinak veškeré mezery jsme se snažili přesně dořezat. Jinak také rada od tech. dozoru, pěna se nesmí ořezávat, její hladký povrh ji chrání, po odříznutí 4x rychleji ztrácí své parametry.

Od páté řady cihel jsme si postavili malé lešení, které jsme postupně zvyšovali, cihly jsou dost těžké a tak zvedat je příliš vysoko bylo moc náročné. Zdivo jsme vždy navlhčili, abychom ho zbavili prachu a lepidlo se lépe přichytilo. I cihly, které jsme dořezávali, jsme vždy opláchli vodou, aby byly čisté a lepidlo dobře drželo. Vyzděné šáry jsme pravidelně večer zakrývali igelity, aby zbytečně nepromoklo.

Reklama

Celkem jsme zdili 3 dny, 4. den přišli na řadu překlady. Na garáž a obývák jsme si museli pozvat posilu (strejdu s bratránkem – pořádné dva chlapy :o)). Na obývák přišly překlady přes 3 m a na garáž více jak 2,5 m. Překlady jsme ukládali do maltového lože, abychom je poté snadno dorovnali do roviny. Polystyren jsme dávali za první vnější překlad a to kvůli osazení okna do drážky koncových cihel, aby se přerušil tepelný most. Překlady jsme vždy po usazení sdrátovali k sobě proti vyvrácení.

Tímto moc děkujeme za pomoc kamarádovi Mírovi, který s námi strávil na stavbě celý den až do tmy  i v úmorném vedru přes 30 °C.

Zdily jsme pravidelně ve složení: my dva, můj taťka a dva pomocníci.

Reklama

Celkem založení 1. řádků po usazení překladů a dozdění posledního šáru trvalo 5 dnů.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Žampíci
Žampíci (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama