Volba vytápění RD

Autor: Gooo (31 příspěvků)
22. 9. 2014
33 komentářů
Dotaz

Zdravím

Řešíme stavbu rodinného domu a hledáme nejvhodnější technologii vytápění. Pročítáme články na internetu, diskuze a podobně, ale nemáme v tom jasno. V sobotu jsem tedy jel z Ostravy do Prahy a nazpět na For Arch, kde jsem dával konkrétní dotazy a přiznám se, výrazně mi to nepomohlo. Každý výrobce chválí svůj systém a poukazuje na nevýhody systému konkurence (což je samozřejmě logické). Bohužel, jedná se o velkou investici, tak se zkusím zeptat i zde, na tipy třeba i uživatelů.

Mezi dostupné systémy jsme uvažovali mezi klasickými radiátory a podlahovým vytápěním. Radiátory se mi nelíbí, protože omezují rozmístění nábytku, takže volba padla na podlahové vytápění.

Problém je ale ve vyhřívání:

Elektrické topné spirály: Jsou velmi levné, myslím, že na nich není co pokazit, ani na ovládacích prvcích. Líbí se mi možnost přesnější regulace dle místností, kde se pohybujeme (manželka odjede s dětmi, tak to utlumím a topím jen v pracovně). Údajně je výhodné i to, že díky tomuto vytápění je jiná sazba na odběr elektřiny, takže se vlastně veze celá spotřeba. Náklady na provoz neznám, ale tak nějak se dočítám, že je to nejdražší řešení.

Kotel na uhlí:

Moc se mi nelíbí, že bych musel nějak chodit přikládat uhlí. Bojím se nečistot, logistiky při dovážení uhlí a podobně.

Kotel na peletky:

Investice do systému kolem 200 000 Kč. Jaké jsou náklady na vytápění netuším. Nemáme projekt a neznáme, jaké jsou ztráty. Předpokládal jsem, že pojede jen v topné sezóně a na ohřev vody musím koupit ještě nějaký bojler, ale údajně již řeší sám peletkový kotel. Dle výrobce odcházejí jen některé díly, které jsou v řádu stokorun, až tisíc. Od příštího týdne bude prý možné vyladit i nějakou dotaci.

Tepelné čerpadlo:

Uvažovali jsme o Vzduch-Voda. Kolega chtěl dělat vrt před několika lety a vyšlo by jej to ne více než 300 000 Kč. Jak se změnily ceny jsme zatím nezjišťovali a celkově mi ten systém tepelného čerpadla vychází jako nejzáhadnější. U čerpadel Vzduch-Voda jsme stáli a všechno vypadá fajn. Dočetl jsem se ale, že odcházejí kompresory a vzhledem k jejich pořizovací ceně je návratnost docela nevypočitatelná. Údajně bude také možnost v příštím roce dostat dotaci.

Existují ještě nějaké alternativy? Chápu některé systémy špatně? Jestliže jste si něčím podobným procházeli, k čemu jste se přiklonili vy?

Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama