Sokl, stropy a blower-door test číslo 1

Autor: Jituš a Luky (14 příspěvků)
Kategorie: Sádrokartony
14. 10. 2010
3 komentáře
Sokl, stropy a blower-door test číslo 1
Příspěvek stavebníka
Po vylití podlah jsme vše připravili na montáž SD stropu, najatý sádrokartónář si vše prošel sám, sepsal materiál a objednal za ceny, za které bere firma, ve které pracuje, takže vše vyšlo supr levně.

Než materiál dorazil, tak jsme ještě odkopali dům kolem dokola, aby se na ztracené bednění a kousek cihly mohl snadno nalepit polystyrén.

Materiál na SD stropy dorazil tak jak měl a začátkem července to začalo. Nejprve se na stěny přenesla rovina podle podlahy, nakonec jsme se rozhodil mít stropy ve výšce cca 2,45 m nad finální podlahou. Minimum prý je 2,40 m, my zvolili menší kompromis. Skladba stopu je od shora dolů tato – 48 cm vaty Isover, kovová nosná konstrukce, parozábrana a SD deska.  Nejprve se tedy pověsila konstrukce – jednak se připevnila na stěny a jednak zavěsila na trámky. Pak se tam dala vata – 2x20 cm a nakonec nejníž 2x4 cm mezi profily nosné konstrukce. Jakmile byla dána izolace, tak v místnostech už nebylo takové vedro, hned to pěkně od střechy izolovalo. Místnosti už dostaly tvar jaký mají mít, dům uvnitř pomalu vypadá jako dům?

Pak se lepila parozábrana, která byla pro nás hodně důležitá – jednak zabraňuje pronikání páry do vaty a tím pádem také její srážení v ní a možné následné problémy s menší izolací, vlhnutí a možné plísně. Po natažení parozábrany jsme měli naplánovaný první blower door test, který nám měl říct, jak na tom jsme ve srovnání s požadavky Zelené úsporám v oblasti B, tj. výsledek pod 0,6.  A také na jeho základě jsme se měli rozhodnout, jestli necháme tloušťku zateplení jak jsme původně chtěli (tj. 20 cm bílého polystyrenu) anebo navýšíme na cca 26 cm šedého, abychom vyhověli Zelené úsporám.

Reklama

Nicméně přípravu parozábrany jsme trochu podcenili a vlastně ji nechali celou na najatém pánovi. Bohužel on ji udělal docela lajdácky s tím, že se to pak spraví zaklopením – na toto se musí dát pozor, parozábrana musí být dokonale spojená mezi sebou (mezi jednotlivými pásy) a hlavně dokonale přilepená ke svislým konstrukcím a prostupům (kabely, vzduchotechnika), aby prostě strop byl parotěsně uzavřen a nemohlo nic projít do vaty. Jenže blower-door test už byl objednán a nešlo to změnit. I přes velké díry v parozábraně jsme dosáhli výsledku 1,2, což bylo špatné, ale vzhledem k těm nedokonalostem to nebylo špatné.

Blower-door test nám aspoň potvrdil, že okna jsou dobře osazena a také všechny krabičky pro zásuvky a vypínače. A ještě jedna věc – blower-door test se mohl udělat jen přetlakem, protože parozábrana byla na kovovou konstrukci pouze zespodu přilepena, takže při podtlaku by se odlepila. Nicméně jsme se domluvili, že všechny díry řádně zalepíme (podle stanovených postupů), parozábranu přilepíme ke zdi neprůvzdušnou páskou, která se nám mimochodem maximálně osvědčila – je krásně tvárná, lepí jako ďas, dá se přetírat, je i neparopropustná, co víc si přát ?. Další blower-door test jsme tedy objednali až po zaklopení a vytmelení celého stropu s tím, že to buď vyjde, nebo ne.

Všechny tyto naše dodatečné opravy parozábrany nám vzaly hodně času, udělali jsme si raději sami i prostupy registrů vzduchotechniky atd. Používali jsme při tom pásku Jutafol SP1 a hliníkovou pásku. Před zaklopení SD deskami jsme museli vyřešit další problém a to ten, že při zaklápění SD desek se tyto připevňují do kovové konstrukce šrouby, které tím pádem musí přejít přes barozábranu – toto by mohlo v budoucnu dělat problémy – zapátrali jsme tedy na internetu a objevili pásku Jutadach TPK super, která je k tomu přímo určená – takže problém vyřešen. Tato páska je naprosto dokonalá, je tvárná, taková gumová, takže pěkně zacelí díru po šroubku a navíc také lepí jako ďas.

Reklama

Stropy byly nakonec dokončeny až 8.8., takže to vzalo více než měsíc. Ale samozřejmě se nedělalo každý den, spíš jen víkendy 2 dny přes týden odpoledne. Registry vzduchotechniky jsme byli nuceni přilepit lepidlem, protože šrouby v sádrokartónu vůbec nedržely. Koupili jsme to nové lepidlo od Pattexu, co je na něj reklama a lepí hodně dobře, jen 2 věci – je nutné lepený předmět na nějakou chvíli fixovat (nechávali jsme to přitlačené zespodu tak 2 hodin minimálně) a také integrovaná „pistole“ nefunguje ideálně – často se stávalo, že lepidlo z kartuše vůbec nelezlo – toto Pattex nezvládnul.

Během instalace SD stropů jsme si ještě nechali zateplit sokl – na výšku 50 cm s tím, že na hrubou podlahu zasahuje jen 10 cm, aby tam nevzniknul tepelný most (izolace v podlaze má 16 cm na výšku), tloušťku jsme měli v projektu stanovenou na 15 cm.

Objednali jsme také sekční garážová vrata od Hormannu v rámci jejich výroční akce, nechtěli jsme napodobovat barvu oken, protože to stojí docela dost peněz a taky, že se napodobí pouze barva a ne struktura dřeva jako je na oknech. Takže zvítězila univerzální barva hnědá.

Reklama

Abychom se trochu pohnuli ještě více, tak jsme nechali dovést k domu od antoníčka jak plyn, tak elektřinu, vše v jednom výkopu, ale vše podle předpisů, v chráničkách a v dostatečném odstupu. Zatím je elektřina (zatím čekáme na pojistkovou skříň) a plyn (čekáme až se nainstaluje plynový kotel, aby se udělala pak jedna konečná revize) před domem, doslova klepou na dveře ?.

No a ještě jsem se rozhodl v rámci ušetření trošky peněz a taky abych si to vyzkoušel, vydláždit technickou místnost – tam se to pokazit klidně může ?. A také jsme ji chtěli mít připravenou pro instalaci plynového kotle a zásobníku na teplou vodu.

Ale o tom až příště :-)

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jituš a Luky
Jituš a Luky (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama