Tep. čerpadlo vs. Plyn. kotel, Rekuperace

Autor: zvirek (79 příspěvků)
Kategorie: Financování
28. 1. 2014
4 komentáře
Dotaz

Na přelomu jara/léta se chystáme ke stavbě domku ( cestou výběru firem a materiálu, úplnou svépomocí určitě ne, na to nejsou zkušenosti ani čas. )

Domek bude dvoupodlažní, cca 13*10*6 m, objem asi 580 m3, cihla 30, nebo 38 + izolace do celkové šířky cca 50 cm. Střecha sedlová s izolací cca 20-25 cm, okna zřejmě trojsklo. Takže tepelné ztráty by měly být celkem malé. Topení chci určitě podlahové, podlahy z vinylu.

Jsem ve fázi obcházení projektantů a nyní mě trápí zásadní věc stavby a to je topení.

Včera jsem diskutoval s kamarádem, který má TČ vzduch/voda, cca 3 roky provozu.

Původně jsem uvažoval o kondenzačním kotli ( podlahové topení + ohřev TUV ). Cena proti tepel. čerpadlu byla mnohem nižší. Jenže po diskuzi s kamarádem už to tak jasně nevychází. Mám malý pozemek ( 570 m2 ), takže mohu uvažovat prakticky pouze o TČ vzduch/voda.

Jestli budu počítat cenu TČ s prací a vším okolo na cca 350-450 tisíc a kotel vč. akumulačních nádob, přípojky plynu a vším okolo na cca 150 tisíc, tak pokud kotlem protopím 50tisíc/rok a čerpadlem 30, tak se čerpadlo zaplatí za 8-12 let, poté už bude levnější než kotel. Životnost kotle i čerpadla bude odhaduji tak 20-25 let, že? A potom pořídit nové čerpadlo, či kotel, tam je úspora opět na straně kotle, ale u TČ budu mít zase nižší tarif elektřiny ( té spotřebuji v domácnosti dost, běží často televize, počítače,projektor ...) . Navíc na TČ bývala dotace, je to takto stále ?

Rekuperace - původně jsem s ní počítal, bál jsem se vlhnutí dobře izolovaného domu, navíc všude čtu ohlasy, jak je příjemné mít čistý vzduch v celém domě neustále, nejen po vyvětrání.

Nejsem si jist, jak se ale snáší s TČ, kamarád mi říkal, že u něj by rekuperace naopak snižovala výkon čerpadla, tím, že do domu přivádí chladnější vzduch, a že problém s vlhnutím domu po 3 letech bydlení rozhodně nemají, stačí normálně 1x den vyvětrat. ( dům má prakticky stejných parametrů, jak to plánuji já )

Tak se omlouvám, že jsem se rozepsal, ale myslím, že topení/větrání je zásadní a také asi bohužel nejdražší položkou stavby a fakt nevím, co vybrat.

Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama