Změny projektu

Autor: petrx (76 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
9. 1. 2014
5 komentářů
Příspěvek stavebníka

Dobrý den,

Mám hotový projekt, ale čím více ho studuju, tím víc si kladu otázky, jestli některé věci neměly být udělány malinko jinak. Můžete prosím poradit ?

1. Přívod vody je udělán přes garáž. Prostup přes desku je v rohu garáže poblíž garážových vrat trubkou PE 32/4,4, pak následuje hlavní uzávěr kulovým kohoutem a voda dále vede betonovou podlahou garáže do domu. Garáž je nevytápěná a hlavní uzávěr je navíc poblíž vrat. Nehrozí v extrémních mrazech zamrznutí ? Nebylo by lepší protáhnout přívod vody pod domem až do technické místnosti ? Znamenalo by to sice další dva prostupy základovými pasy vnitřních nosných příček ale to by nebylo tak hrozné v technické místnosti nikdy mrznout nebude. Není problém táhnout vodu pod celým domem ? V případě poruchy je to asi průser, takže nemá proto být prostup vody hned za najbližší obvodovou zdí ?

2. Rozvaděč podlahového topení je v patře umístěn na chodbě do nenosné příčky dětského pokoje, navíc v místě kde pravděpodobně bude postel. Nehrozí tam zvýšený hluk od tohoto rozvaděče. Je to jen rozvaděč bez čerpadla a mísícího ventilu, ale stejně, neměl bych ho radši přesunout dál od prostorů kde se spí ?

3. Odvětrání kanalizace je provedeno 100mm trubkou v obvodové zdi, která jde nahoru přes pozední věnec. Zdivo je Porotherm Profi 300. Není problém, že věnec v tomto místě bude mít jen 200mm ? Můžu to trochu vykompenzovat tím, že v místě tohoto prostupu přidám nějaké železo, ale stejně, nebylo by lepší odvětrání vyvést do boku těsně pod věncem, dát koleno a vytáhnout nad střechu až v zadeplovacím EPS ? Nebo musí být odvětrání vždy rovnou nahoru bez dalších kolen ?

4. Hydroizolace a radon je provedena pásem Glastek Mineral Special 40. Nejdříve pod nosné zdi, pak brubá stavba a nakonec zbytek. Bude mít na něco dalšího vliv pokud bych provedl hydroizolaci najednou a pak přikryl asi 60mm krycím betonem. Má takováto změna vliv na statiku nebo něco podobně zásadního ?

5. Strop nad 1.np je ŽB monolit, viz. obrázek. Má smysl tu desku dělat takto menší a okraj ještě izolovat, když to celé bude zvenku překryto 200m EPS ? Na co je tam ten bitumenový papír ?

6. V celém domě je podlahové topení a 40mm anhydrid, včetně kuchyně, koupelny a technické místnosti. Trochu se obávám možné vlhkosti v těchto místech. Můžu zde místo anhydridu použít beton 60mm aniž by to mělo vliv na provoz topení apod. O těch 20mm bych musel snížit podlahový EPS což bych vykompenzoval tím, že místo bílého použiji šedý s trochu lepšími izolačními vlastnostmi. Není obecně problém s podlahovým topením takto kombinovat beton a anhydrid ?

Děkuji za jakékoliv postřehy a odpovědi.

Přílohy

strop.png