Izolace + založení 1. řady cihel

Autor: Žampíci (16 příspěvků)
29. 9. 2010
1 komentář
Izolace + založení 1. řady cihel
Příspěvek stavebníka
29.-30. května 2010 – tento víkend jsme se pustili do penetrování a izolování  desky proti zemní  vlhkosti  a radonu. Nejprve jsme desku co nejlépe zametli a snažili  se odstranit co  nejvíce nečistot.

K penetrování pod izolaci  jsme použili  Penetral Alp a pustili se do natírání , prozatím jsme samozřejmě natírali pouze pod obvodovým zdivem a nosnými příčkami, tam kde jsou velké otvory, např. garážová vrata, jsme prozatím vynechali, aby se nám izolace zbytečně neponičila. Desku jsme natřeli i z čelní strany, kam se poté přilepoval venkovní přesah lepenky – více je vidět na foto.

Po zaschnutí penetrace přišla na řadu lepenka – byl nám naměřen mírně zvýšený výskyt radonu, proto jsme volili lepenku s hliníkovou  folií a zároveň se skelnou  rohoží. Protože problematika zaizolování  proti  radonu  není  jen  o  tom opatřit  desku izolačním  pásem  s hliníkovou  folií, ale na něj  je nutné  natavit  další  pás, který  chrání tuto lepenku s hliníkem  proti poškození  tlakem zdiva- což obstará  druhá  vrstva pásu se skelnou rohoží. Při  tavení  jsme se snažili to  udělat  pečlivě i kolem odpadů, uzemnění a podobně, za odpoledne jsme  měli hotovo a pustili jsme se do navážení cihel na desku. Bohužel jsme neměli možnost využít techniky a cihly si na desku nechat naskládat, tak jsme každý vzal rudlík a jezdili a jezdili.

V pátek 4. 6. 2010 měl nastat velký den, na který jsme se neskutečně těšili. Na tento den jsme měli objednaného technika z firmy Porotherm na založení prvního řádku. Tím, že jsme od této společnosti koupili cihly na celý dům, tato služba byla zdarma. Avšak sjednat termín, nebylo jednoduché. O víkendu samozřejmě nepracují a termín bylo nutné rezervovat cca 2 měsíce předem. Dále jsme dostali od Porothermu seznam, co vše připravit a co na stavbu zajistit. Kde byl například i nivelák či zakládací sada, což standartně nikdo z nás samostavebníků na stavbě asi nemá.

Reklama

Nivelák si tedy Ondra půjčil ze zaměstnání, to nebyl problém, ale zakládací sadu jsme si museli za nemalý poplatek zapůjčit ve stavebninách. Vše ostatní jako míchačka, nářadí, hliníková lať atd. to je samozřejmě pochopitelné, včetně min. 4 zedníků, které chtěl technik k ruce. Musím, říct, že systém zdění broušených cihel na lepidlo jsme měli velice dobře nastudovaný. Všechny otvory v domě jsme měli napočítány na celou cihlu, tak abychom později nemuseli řezat, což byla pouze teoretická idea. Jelikož když přišlo na praxi, vše bylo jinak. Broušené cihly jsou skutečně na milimetr přesné, ale pouze výškově, délka a šířka již ne. Třeba půlky byly cca o centimetr kratší.

V pátek na osmou hodinu skutečně dorazil technik. Byli jsme v údivu, když si přinesl svůj rotační  laser a zakládací sadu a děsně se divil, proč my to máme připravené. Šlo se tedy na věc. Nejprve se změřily výšky, cca po 2 metrech jsme si již den předtím nivelákem změřili, jak jsme byli při betonování desky přesní a výšky křídou napsali na izolaci. Výškový rozdíl na naší desce byl pouze cca 1 centimetr, což si myslím je fajn, takže spotřeba zakládací malty nebyla velká. (zakládací malta musím podotknout není také zrovna levný materiál, ale práce s ní byla skvělá – koupili jsme přímo zakládačku od Porothermu, myslím, že investice se vyplatila, mnoho stavebníků tento materiál nahrazuje levnějšími náhradami, což nám technický dozor velice rychle rozmluvil!)

Technik rozběhl svůj laser, namátkou výšky překontroloval a dal pokyn k namíchání první várky zakládací malty pro přípravu maltového lože. Poté se malta pomocí zakládací sady rovnala do roviny, abychom centimetr, o který jsme na desce ujeli, srovnali. Problémem bylo, že ten den bylo opravdu pěkně, zakládačka docela rychle schla a technik prostě měl zřejmě dost na spěch a tak pořád připravoval lože, najednou si všiml, že lože na začátku je už akorát  na kladení  cihelných  bloků a začalo  se zakládat.

Reklama

Honem rychle nalepit rohy a správně je podle laviček osadit, do toho dost foukal vítr a tak se nám provázky neustále pohybovaly. Po uložení první cihly technik dvěma našim pomocníkům jen řekl, ať jdou zdít, že on si dodělá maltové lože. Musím uznat, že nejsme žádní profi zedníci a tak jsme čekali trošku pomoc od technika, který je za to placený. Pokyn můžete zdít, bylo vše co jsme se od něho dozvěděli. Na naše veškeré otázky týkající se stavebních detailů nám odpověděl, že je to na našem rozhodnutí a při odjezdu nám dal letáček s názvem: „Stavební detaily prvků Porotherm“ No nic, pustili jsme se tedy do skládání, cihla k cihle 

Komplikací trošku bylo, že se začalo zrovna na té straně, kde jsou do domu přivedené veškeré sítě a tak ve zdi bylo mnoho průchodek, takže do toho všeho zmatku, jsme ještě  museli každou cihlu na míru vyříznout, což nás dost zdržovalo a maltové lože před námi schlo neuvěřitelnou rychlostí, přesto technik pokračoval v zakládání lože na garáži. I tak se  nám to podařilo zvládnout a první řádek obvodového zdiva byl na celém domě do oběda hotový.

Závěrem musím podotknout, že pomoc Porothermu při založení domu nás poměrně zklamala, asi jsme čekali příliš. Celé to bylo zbytečně hektické a zmateční. Do teď jsem nepochopila, proč jsme museli mít připravený nivelák a zakládací sadu, když nám poté technik řekl, že je to jejich standardní výbava. Technik byl nový a tak jeho zkušenosti s prací pro Porotherm nebyly zřejmě až tak velké. Nás to zklamalo natolik, že jsme založení nosného zdiva a 2np zvládli zcela samy, bez jakýchkoliv problémů a úplně v klidu a pohodě, není to žádná věda.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Žampíci
Žampíci (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací