Příprava na omítání – rozvody vody a elektřiny, odpady

Autor: Jituš a Luky (14 příspěvků)
28. 9. 2010
0 komentářů
Příprava na omítání – rozvody vody a elektřiny, odpady
Příspěvek stavebníka
Po instalaci oken jsme přistoupili k dalšímu kroku – přípravy rozvodu vody a elektřiny a taky odpadů uvnitř domu. Rozvody vody a odpadů jsme nechali na odborníkovi – měl to hotové za pár dní  a to včetně instalace Geberitů.  

Udělal všechno maximálně poctivě, všechny trubky řádně zaizoloval, nakonec nechal rozvody pod tlakem, aby se v případě jejich poškození (např. při omítání) na to hned přišlo.

Projekt na elektřinu nám udělal samozřejmě odborník, samotné drážky pro dráty i natáhnutí drátů a osazení krabiček jsme už ale dělali sami. On pak na závěr pouze vše prošel, jestli je to ok. Otvory pro krabičky se dělaly vrtačkou se speciálním nástavcem –sice se hodně prášilo, ale ten výsledek stál za to  - přesná práce. Drážky se pak naznačovaly flexou a pak už vytloukaly dlátkem. Žádné dráty jsme netahali podlahou vzhledem k tomu, že budeme mít podlahové topení a také „náš“ elektrikář nám to nedoporučil. Jelikož ještě nemáme stropy, tak se vše tahalo po vrchu příček a dráty se vždy stahovaly dolů. Rovnou se dělaly rozvody i pro zabezpečovačku – vše v drátu – mnohem lepší než bezdrát…

Protože musíme mít dům maximálně neprůvzdušný, tak musíme věnovat pozornost každým detailům – takže krabičky jsme dávali do větší vrstvy sádry, aby se pěkně protlačila přes všechny otvory v krabičce – před finálním osazením strojků se ještě vše zevnitř zamaže pružným tmelem pro jistotu. S neprůvzdušností souviselo také nalepení neprůvzdušné pásky do spoje cihel a základové desky – tamtudy prý vzduch také může unikat, zvláště pokud se vylívá podlaha anhydritem, který se musí u zdí dilatovat.

Reklama

Nakonec se natáhlo přes 500 m drátů, kdo by to byl řekl. Na začátku května teda bylo vše připraveno k omítání, vše klapalo jak má.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jituš a Luky
Jituš a Luky (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací