Projekt domu

Autor: Libor a Maruška (50 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
28. 8. 2010
1 komentář
Projekt domu
Příspěvek stavebníka
V období od nabytí pozemku až do narození prvního potomka jsme pomalu prohlíželi katalogy domů, okukovali již postavené domy a diskutovali nad dispozicí pokojů a možnostech financování. Musím uznat, že to není nic jednoduchého.

V podstatě jsme se hned na začátku domluvili, že stavět budeme přízemní domek s půdou (pro možnost budoucího podkroví nebo samostatného bytu) velice jednoduchých tvarů. Rozhodně nechceme žádné složitosti, které zbytečně zesložiťují stavbu a zvyšují tepelné ztráty – tedy tvar obdélníku nebo maximálně tvar do L. Manželka vyrostla v přízemním domku a tak ji „lítání“ do schodů u nás trochu vadí.

Dali jsme na rady starších členů našich rodin a známých, že jednou budeme staří a schody pro nás budou překážka. Něco na tom je, tak proč si dobrovolně budovat v domku bariéry. Sice jsem chvíli koketoval s podsklepením, protože je to skvělá věc (jsem na to v domě rodičů zvyklý - je podsklepený), ale po hrubém výpočtu nákladů jsem tuto možnost musel s těžkým srdcem zavrhnout.

Občas čtu články, že to vyjde jen o cca 100.000Kč dráž než běžná stavba, ale to je podle mě hloupost (pokud má někdo zdarma většinu materiálu, tak to asi jde). Když jsem si to jen na hrubo spočítal (bagrování, beton, bednění, izolace, stropy, schody, …), tak mi to svépomocně vycházelo řádově na statisíce. (Nyní, když už máme svépomocně hotovou základovou desku, tak vím, že jsem se se svými odhady nemýlil.)

Reklama

Vytvořili jsme si mnoho různých návrhů rozvržení přízemí (desítky návrhů) a umístění domu na pozemek. Vymyslet ideální rozvržení je opravdu oříšek, ale to asi všichni znáte. S těmito návrhy jsme v srpnu 2009 navštívili projektanta.

Ten nás hned na první schůzce přesvědčil o některých zásadních chybách v našich návrzích – musím uznat, že ve spoustě věcí měl pravdu, holt na to má školy. Postupně jsme se několikrát sešli a probírali postupující vývoj projektu až jsme se začátkem března 2010 dostali k finální verzi – obdélníkový dům 13x8,5m s půdou a dispozicí 4+1.

Během čekání na dokončení projektu a posléze na stavební povolení jsem připravil trubky na plot a vyrobil jsem slušnou kadibudku a stavební rozvaděč.

Reklama

Přílohy

Půdorys domu v plné velikosti
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Libor a Maruška
Libor a Maruška (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací